Jyväskylän yliopisto

Väitös: 30.10.2021 Sotilaille kertyi yllättävän vähän fyysistä kuormitusta kriisinhallintatehtävissä – kuntoa pidettävä yllä muilla tavoin (Pihlainen)

Jaa
Sotilaiden fyysistä toimintakykyä voidaan ylläpitää ohjelmoidulla voima- ja kestävyysharjoittelulla pidempien ja matalampitempoisten kriisinhallintaoperaatioiden aikana. Harjoittelussa on otettava huomioon operaation ja tehtävien luonne sekä sotilaiden yksilölliset kuntoerot ja harjoittelutausta, selviää tuoreessa Jyväskylän yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa.
YAMK Kai Pihlainen väittelee Jyväskylän yliopistossa 30.10.
YAMK Kai Pihlainen väittelee Jyväskylän yliopistossa 30.10.

Liikuntatieteiden väitöstutkimus osoitti, että sotilaiden operaation aikana objektiivisesti mitatusta fyysisestä aktiivisuudesta keskimäärin vain noin kymmenen prosenttia ylitti kohtuukuormitteisen aktiivisuuden tason eikä päivittäinen askelmäärä ylittänyt 10 000:ta askelta.
– Verinäyteanalyysit vahvistivat, että sotilaiden fyysinen kuormitus oli operaation aikana alhainen. Sotilaiden liikkuminen toimialueella on hyvin rajoitettua ja suuri osa operatiivisesta työstä, kuten esimerkiksi partiointi, tehdään ajoneuvoista käsin. Työn luonne ei pitkittyessään ylläpidä riittävää yksilötason valmiutta kriittisiin sotilastehtäviin, vaan toimintakykyä on ylläpidettävä säännöllisellä harjoittelulla operaation aikana, väitöskirjatutkija ja liikunnanohjaaja (YAMK) Kai Pihlainen toteaa.

Tutkimuksessa selvitettiin yhdistetyn voima- ja kestävyysharjoittelun vaikutuksia sotilaiden kehonkoostumukseen ja fyysiseen suorituskykyyn kuuden kuukauden mittaisessa kriisinhallintaoperaatiossa Libanonissa. Fyysisen aktiivisuuden määrää ja laatua seurattiin kiihtyvyysantureilla. Sotilastyön kuormittavuutta tutkittiin myös veri- ja sylkinäyttein sekä sykeseurantana. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös kuntomuuttujia, jotka vaikuttavat taistelukentällä vaadittavia liikesuorituksia simuloivan tehtäväradan suoritusaikaan.

Ohjelmoidulla voima- ja kestävyysharjoittelulla sotilaiden fyysinen toimintakyky kyettiin säilyttämään vähintään lähtötilanteen tasolla. Taistelutilanteessa vaadittavia liikesuorituksia sisältävän testiradan suoritusaikaan olivat voimakkaimmin yhteydessä hyvä alaraajojen räjähtävä voimantuotto, hyvä aerobinen kunto ja riittävä lihasmassan määrä. Kyseiset ominaisuudet muodostavat perustan kriisinhallintasotilaan harjoittelulle.

– Tutkimus toi myös esille, että aiempi harjoittelutausta ja operaatiota edeltävä fyysinen kunto vaikuttavat erityisesti kestävyyskunnon muutoksiin operaatiossa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kestävyyskunto heikkenee pitkäkestoisten sotilasoperaatioiden aikana. Tämän vuoksi harjoittelun ohjelmoinnissa tulee ottaa huomioon yksilölliset erot, Pihlainen jatkaa.

Pihlaisen väitöskirja koostui neljästä kansainvälisestä vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista.

YAMK Kai Pihlaisen valmennus- ja testausopin väitöskirja "Effects of combined strength and endurance training on body composition and physical fitness in soldiers during a 6-month crisis management operation" tarkastetaan 30.10. klo 12 alkaen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Bradley C. Nindl (University of Pittsburgh, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Heikki Kyröläinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations 431, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8845-6 (PDF) ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8845-6.

Lisätietoja:

Kai Pihlainen
Liikunnanohjaaja (YAMK)
Liikuntatieteellinen tiedekunta
kai.pihlainen@mil.fi

Pihlainen kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta 1989. Hän valmistui liikunnanohjaajaksi Suomen Urheiluopistolta vuonna 1993 ja täydensi tutkintoaan ylemmän ammattikorkeakoulun (Haaga-Helia) tutkinnoksi vuonna 2010. Väitöskirjaopinnot Pihlainen aloitti Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan valmennus- ja testausopin syventävien opintojen suorittamisen jälkeen vuonna 2013. Pihlainen on työskennellyt Puolustusvoimissa Pääesikunnan koulutusosastolla liikuntasuunnittelijana vuodesta 2003 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

YAMK Kai Pihlainen väittelee Jyväskylän yliopistossa 30.10.
YAMK Kai Pihlainen väittelee Jyväskylän yliopistossa 30.10.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye