Väitös 4.12.2020: Lyhytkin hoito voi tuoda merkittävää helpotusta työuupumusoireisiin

Lyhyt mindfulness-, hyväksyntä- ja arvopohjainen hoito-ohjelma voi lievittää jopa vakavia työuupumusoireita tehokkaasti, todetaan Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa psykologian väitöstutkimuksessa.
– Lisäksi lyhyt ohjelma vaikutti laajasti henkilöiden hyvinvointiin. Työuupumuksen hoitoon suunnatulla ohjelmalla saatiin merkittäviä parannuksia myös esimerkiksi stressiin, elämäntyytyväisyyteen sekä yleiseen hyvinvointiin, aiheesta väittelevä Sanna Kinnunen kertoo.
– Lyhyet mindfulness-, hyväksyntä- ja arvopohjaiset ohjelmat voivatkin olla arvokas lisä työuupumuksen tavanomaiseen hoitoon.
Hoidon tulokset eivät ole kaikille samat
Lähes 90 % lyhyeen hoito-ohjelmaan osallistuneista hyötyi ohjelmasta joko tietoisuustaitojen kehittymisen, työuupumuksen lievittymisen, yleisen hyvinvoinnin lisääntymisen tai näiden kaikkien kautta. Pitkäkestoista työuupumuksen helpottumista koki noin 60 % ohjelmaan osallistuneista.
Tutkituista henkilöistä pieni ryhmä ei kuitenkaan kokenut ohjelman hyödyttäneen heitä työuupumuksen helpottamisessa. Lisäksi erot lyhyellä aikavälillä ohjelmasta hyötyneiden ja ei-hyötyneiden hyvinvoinnissa vaikuttivat vain kasvavan seuranta-ajan pitkittyessä.
– On lupaavaa, että lyhyelläkin hoidolla voidaan saada merkittävää helpotusta työuupumukseen, sillä varsinkin vakava työuupumus voi haitata elämää jopa useita vuosia. On kuitenkin tärkeää tunnistaa varhain ne ihmiset, jotka eivät hyödy tämän tyyppisestä hoidosta. Heille parempi vaihtoehto on todennäköisesti laajempi, pitkäkestoisempi tuki, Kinnunen toteaa.
Tietoisuustaitojen kehittäminen ja säännöllinen harjoittelu avuksi työuupumukseen
Väitöstutkimuksessa havaittiin tietoisuustaitojen kehittymisen olevan yksi mindfulness-, hyväksyntä- ja arvopohjaisen hoidon hyvien tulosten taustatekijöistä.
Erityisesti taito suhtautua omiin kokemuksiin hyväksyvästi ja tuomitsematta on tutkimustulosten valossa merkityksellinen. Tämän taidon kehittyminen oli yhteydessä kaikkien työuupumusoireiden lievittymiseen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.
Hoidosta enemmän hyötyneet jatkoivat todennäköisemmin heille annettuja harjoituksia vielä kahdeksan viikkoa kestäneen ohjelman jälkeenkin.
– Tästä tulee mieleen kuntosalivertaus. Vähän samaan tapaan kuin parhaat tulokset lihaskunnon kannalta saa jatkamalla harjoittelua pitkäkestoisesti, myös mielen taitojen harjoittelussa säännöllinen treeni vaikuttaa tuottavan parhaat tulokset, Kinnunen toteaa.
Väitöskirjatutkimuksen aineisto koottiin noin 200 vakavista työuupumusoireista kärsivän työssäkäyvän vuoden mittaisen seurannan aikana antamista kyselyvastauksista. Tutkituista henkilöistä kaikilla oli mahdollisuus käyttää tavanomaista työuupumuksen hoitoa, jonka lisäksi noin puolet osallistui 8 viikon mittaiseen mindfulness-, hyväksyntä- ja arvopohjaiseen ohjelmaan.
Väitöstilaisuuden tiedot:
PsM, KTM Sanna Kinnusen psykologian väitöskirja "Mindfulness-, acceptance-, and value-based intervention for burnout: Mechanisms of change and individual variation in outcomes" tarkastustilaisuus järjestetään verkkovälitteisesti 4.12.2020 kello 12 alkaen. Vastaväittäjänä toimii dosentti, johtaja Kirsi Ahola (Työterveyslaitos) ja kustoksena professori Raimo Lappalainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Väitöstilaisuutta voi seura linkistä: https://r.jyu.fi/dissertation-kinnunen-041220
Väitöskirja on julkaistu ja luettavissa JYX-julkaisuarkistossa.
Sanna Kinnunen kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän normaalikoulun lukiosta vuonna 2007. Hän valmistui Jyväskylän yliopistosta psykologian maisteriksi 2012 ja kauppatieteiden maisteriksi pääaineenaan tietojärjestelmätiede vuonna 2016. Kinnunen on työskennellyt projektitutkijana Jyväskylän yliopistossa sekä ammatillisen kuntoutuksen psykologina Vervessä. Vuodesta 2016 Sanna Kinnunen on toiminut psykologiyrittäjänä yrityksessään Mielenhuolto Interventions Oy.
Väittelijän yhteystiedot:
Sanna Kinnunen, sanna.kinnunen@mielenhuolto.fi, puh. 045 672 0901
Yhteydenotot ja haastattelujen sopimiset mieluiten sähköpostilla tai tekstiviestillä, sillä väittelijä tekee asiakastyötä epäsäännöllisillä työajoilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme