Helsingin yliopisto

Väitös: Aasian katolisen kirkon teologia on inklusiivista

Jaa

Länsimaisiin rakenteisiin sidoksissa olevan opetuksen sijaan Aasian katolinen kirkko tulkitsee ja ilmaisee kristinuskoa maanosan ominaispiirteet huomioiden. Teologiassa korostuu pyrkimys harmoniaan ja erilaisten näkemysten toisiaan täydentävyys. Toisten uskontojen seuraajat mielletään ”kanssapyhiinvaeltajiksi”.

Jukka Helteen väitöstutkimus osoittaa, että Aasian katolisten piispainkokousten federaation (FABC) kontekstuaalinen teologia avautuu parhaiten Raamatun, tradition sekä aasialaisten ominaispiirteiden kautta. Jälkimmäistä määrittävät maanosan uskonnot, kulttuurit sekä sosiopoliittiset realiteetit, erityisesti köyhyys.

− FABC on katolisen kirkon merkittävin edustaja Aasiassa. Federaation teologiassa näkyy Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen vaikutus, Helle kertoo.

− FABC:n tavoitteena on tulla ”todellisesti aasialaiseksi” (truly Asian) kaikilla tavoilla. Ajoittain FABC tulkitsee aasialaisuutta (”Asianness”) myös essentiaalisesti ja kulttuuriromanttisesti, väittelijä jatkaa.

Yhtenä aasialaisuuden korostuksen syynä on FABC:n toteama kirkon ja sen opetuksen liiallinen sitoutuminen länsimaisiin rakenteisiin.

− Toisaalta FABC liittyy laajempaan aasialaiseen teologiseen virtaukseen, jossa etsitään keinoja tulkita ja ilmaista kristinusko käyttäen hyväksi aasialaisia piirteitä. Tällaisia ovat muun muassa pyrkimys harmoniaan sekä erilaisten näkemysten toisiaan täydentävyys, Helle kuvailee.

Inklusiivista teologiaa

Edustamassaan kontekstuaalisten realiteettien positiivisessa tulkinnassa FABC poikkeaa väittelijän mukaan paikoitellen Vatikaanin edustamasta katolisen uskon tulkinnasta. Tämä on johtanut ristiriitoihin myös Vatikaanin edustaman kirkon opetusviran kanssa.

Erot tulevat esille erityisesti Aasian toisten uskontojen merkityksessä.

− FABC:n mukaan Aasian muut uskonnot ovat sekä Jumalan sallimia että tahtomia. Toisten uskontojen pelastava asema säilyy myös evankeliumin julistamisen jälkeen. Toisten uskontojen seuraajat ovat ”kanssapyhiinvaeltajia”.

− FABC:n uskontoteologiassa kolmiyhteinen Jumala on kaikkien uskontojen sisältämän totuuden perimmäinen syy samalla kun uskontojen erilaisuus tunnustetaan. Ollessaan dialogissa Aasian kontekstisten realiteettien kanssa katolisen kirkon ajatellaan kasvavan kohti täydemmän totuuden ymmärtämistä, Helle tiivistää.

Federaation kirkko-opissa Jeesus ei ole muukalainen Aasiassa.

− Tällä painotuksella on vaikutusta myös kirkon missioon Aasiassa: FABC:n missiologinen malli on ”Aasian kansoille” (ad), ”Aasian kansojen keskuudessa” (inter) sekä ”Aasian kansojen kanssa” (cum). Näin eläen ja julistaen Aasian katolinen kirkko löytää oman identiteettinsä todellisesti katolisena ja todellisesti aasialaisena kirkkona.

Tutkimuksen aineistolähteenä on FABC:n kirjallinen materiaali vuosilta 1970-2012.

***

TM Jukka Helle väittelee 23.5.2018 kello 12 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta "Towards a Truly Catholic and a Truly Asian Church - An Asian Wayfaring Theology of the Federation of Asian Bishops’ Conferences (FABC) 1970-2012". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Auditorium XII, Unioninkatu 34, 3. krs.

Vastaväittäjänä on professori Stephen Bevans, Catholic Theological Union, Chicago, ja kustoksena professori Miikka Ruokanen Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot: Jukka Helle, s-posti: jukka.helle@helsinki.fi, puh. 040 753 9571

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme