Oulun yliopisto

Väitös: Energiatehokkaat lähetysstrategiat moniantennijärjestelmissä

Jaa

Diplomi-insinööri Kien-Giang Nguyen väittelee Oulun yliopistosta torstaina. Tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Energy-Efficient Transmission Strategies for Multiantenna Systems (Energiatehokkaat lähetysstrategiat moniantennijärjestelmissä). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Bruno Clerckx (Imperial College London) ja kustoksena professori Markku Juntti Oulun yliopistosta.

Langattomat tietoliikenneverkot ovat kehittyneet nopeasti erityisesti räjähdysmäisesti kasvavan dataliikenteen mahdollistamiseksi, minkä seurauksena energiankulutus on kasvanut kestävän kehityksen rajat ylittävällä tavalla. Siksi tietoliikennejärjestelmien energiatehokkuudesta on tullut uusien langattomien verkkojen keskeinen suunnittelukriteeri vastauksena kasvavaan huoleen kasvihuonepäästöistä, ilmastonmuutoksesta ja kestävästä talouskasvusta. Datanopeuden sijaan suorituskyvyn indikaattorina käytetty energiatehokkuus mittaa informaation määrään suhteessa energiayksikköön.

Lähetinvastaanottimissa käytetyt moniantenniteknologiat mahdollistavat suuren datanopeudet ja ovat siksi yksi keskeisimpiä teknologioita sekä nykyisissä neljännen (4G) ja viidennen sukupolven (5G) että tulevaisuuden tietoliikennejärjestelmissä. Monet käytössä olevat moniantennitekniikat vaativat toimiakseen suuren määrän energiaa kuluttavia tietoliikennepiirejä. Siksi moniantenniteknologiat tarjoavat mahdollisuuden optimoida järjestelmää myös energiatehokkuuden näkökulmasta.

Väitöskirjassa kehitetään lähetysstrategioita langattoman tietoliikennejärjestelmän energiatehokkuuden optimoimiseksi. Ehdotetut menetelmät antavat hyvän suorituskyvyn verrattuna olemassa oleviin tekniikoihin. Energiatehokkuuden lisäksi ehdotetut menetelmät tarjoavat matalan kompleksisuuden ja ovat siksi houkuttelevia myös käytännön implementaation kannalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oma 5G/6G-testiverkko pitää oululaiset tutkijat kehityksen kärjessä27.5.2020 07:07:19 EESTTiedote

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimuskokonaisuuden yksi keskeinen elementti on avoin 5G-testiverkko (5GTN), jonka edistykselliset verkkotoiminnot esiteltiin tutkijoille ja kehittäjille jo vuonna 2015. Avoimena testiympäristönä se linkittää, teorian käytäntöön sekä tutkimuksen liike-elämään, kun uusia laitteita ja sovelluksia voidaan testata täysin omassa hallinnassa olevassa testiverkossa. Suunta ja siirtymä kohti 6G-testiverkkoa on selvä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme