Oulun yliopisto

Väitös: Kaupungin kasvaessa hitaasti kaupunkisuunnittelu voi hyötyä kömpelöistä suunnitteluratkaisuista

Jaa

Kaupunkisuunnittelun yhtenä tehtävänä on ollut ohjata kaupunkien väestönkasvua ja siitä seuraavaa uudisrakentamista niin, että kasvu tuottaa taloudellista, ekologista ja sosiaalista hyvinvointia. On kuitenkin epäselvää, miten kaupunkisuunnittelua voidaan lähestyä tilanteissa, joissa lähtökohtana ei ole kaupungin kasvu.

Oulun Kaukovainion asuinalueen täydennysrakentaminen oli yksi väitöstutkimuksessa tarkastelluista tapauksista. Kuva: Hanna Kosunen
Oulun Kaukovainion asuinalueen täydennysrakentaminen oli yksi väitöstutkimuksessa tarkastelluista tapauksista. Kuva: Hanna Kosunen

Esimerkiksi Suomessa täydennysrakentamista pidetään usein keinona lähiöiden kehittämiseen, vaikka kaikkialla täydennysrakentamiselle ei ole kysyntää. Väitöstutkimuksen keskeinen havainto on, että kaupungin kasvaessa hitaasti tulevaisuus voi näyttää epävarmalta. Tällöin kaupunkisuunnittelu voi hyötyä niin sanotuista kömpelöistä suunnitteluratkaisuista, joissa suunnittelualueelle mahdollistetaan useampi erilainen tulevaisuus.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin, miten kaupunkisuunnittelua lähestytään asuinalueilla, joiden asukasmäärä ei merkittävästi kasva mutta joiden kehittäminen olisi toivottavaa kaupunkirakenteen toimivuuden tai paikallisten olosuhteiden parantamiseksi. Tutkimuksessa muodostettiin kulttuuriteoriaan perustuva analyysikehikko, jonka avulla tunnistettiin neljä erilaista kaupunkisuunnittelun lähestymistapaa ja niiden suhtautumista kaupungin kasvuun.

Hierarkkinen suunnittelu pyrkii ohjaamaan kaupungin kasvusta seuraavaa uudisrakentamista, kun taas individualistisen suunnittelun tavoitteena on kasvun ja siitä seuraavien kaupunkikehittämisprojektien helpottaminen. Egalitaristinen suunnittelu pyrkii kasvun puuttuessa tukemaan paikallista toimintaa, jonka tavoitteena voi olla elinympäristön laadun ja käyttöarvon säilyttäminen tai parantaminen. Fatalistinen suunnittelu tunnustaa rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa kaupungin kasvuun ja kehitykseen. Lähestymistapojen soveltamista hitaan kasvun tilanteisiin tarkasteltiin monitapauksisessa tapaustutkimuksessa, jonka kohteena oli rakennetun ympäristön kehittäminen neljässä lähiössä Turussa ja Oulussa.

Tapaustutkimuskohteiden kaupunkisuunnittelijat hyödynsivät monia eri suunnittelun lähestymistapoja pelkästään kasvuun perustuvan kaupunkisuunnittelun sijaan. Lähestymistavan valinta oli vaikeinta tilanteessa, jossa kaupunkikehittämistätoimintaa ei vielä ollut, mutta sitä toivottiin. Tällöin olennaista oli huomata, että asuinalue voi tulevaisuudessa kehittyä monella eri tavalla. Näkökulman omaksuminen oli kaupunkisuunnitteluun osallistuville toimijoille kuitenkin haastavaa, koska kaupunkisuunnittelu ymmärrettiin usein toimintana, jonka tarkoituksena on ohjata kaupungin kehitystä ennalta määrättyyn lopputulokseen.

Väitöstutkimuksessa ehdotetaan, että hitaan kasvun tilanteissa kaupunkisuunnittelu voisi hyötyä niin sanotuista kömpelöistä suunnitteluratkaisuista. Kömpelössä suunnitteluratkaisussa neljä suunnittelun lähestymistapaa yhdistetään niin, että ratkaisu säilyy toimivana muuttuvissa tilanteissa. Väitöstutkimuksen tulokset voivat auttaa kaupunkisuunnittelijoita tunnistamaan vaihtoehtoisia lähestymistapoja kasvuun perustuvalle suunnittelulle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkkitehti Hanna Kosunen, puh. 040 5524 607, sähköposti: Hanna.Kosunen@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Oulun Kaukovainion asuinalueen täydennysrakentaminen oli yksi väitöstutkimuksessa tarkastelluista tapauksista. Kuva: Hanna Kosunen
Oulun Kaukovainion asuinalueen täydennysrakentaminen oli yksi väitöstutkimuksessa tarkastelluista tapauksista. Kuva: Hanna Kosunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Suomalaisiin oikeussaleihin tarvitaan kulttuuriasiantuntemusta24.11.2021 06:15:00 EET | Tiedote

Suomalaisissa rikosoikeudenkäynneissä näkyy moninainen kulttuurinen kirjo. Kulttuureista myös keskustellaan ja kiistellään niissä monella suulla: tuomarien, juristien, vastaajien ja asianomistajien, silminnäkijätodistajien ja tulkkien. Koulutettujen kulttuuriasiantuntijoiden hyödyntäminen voisi olla tarpeen oikeudenkäynneissä, joissa on osana henkilöitä vähemmistökulttuureista, todetaan tuoreessa rikosoikeudenkäynteihin keskittyvässä väitöstutkimuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme