Oulun yliopisto

Väitös: Kehitysvammaiset nuoret tarvitsevat tukea ystävyyden rakentamiseen

Jaa
Kehitysvammaisten lasten ja nuorten on vaikeampaa luoda ystävyyssuhteita kuin heidän vammattomien ikätovereidensa. Heillä voi olla myös vähemmän ystäviä. Perhe ja koulu ovat tärkeitä ystävyyssuhteiden rakentamisessa, mutta tukea tarvitaan myös yhteiskunnalta.

Kehitysvammaisten lasten ja nuorten mahdollisuudet ystävyyssuhteiden luomiseen ovat rajalliset. Väitöstutkimuksen mukaan heidän lähiympäristöstä saamallaan tuella on suuri merkitys ystävyyssuhteiden muodostamisen ja ylläpitämisen kannalta.

Tulosten mukaan koulu oli kehitysvammaisen lapsen ja nuoren elämässä keskeinen paikka ystävyyssuhteiden muodostamisessa ja ylläpitämisessä. Tutkimukseen osallistuneet oppilaat toivoivat ystävyyksien jatkumista ja lisää mahdollisuuksia ystävien tapaamiseen vapaa-ajalla. Huoltajat olivat huolissaan lastensa vähäisistä ystävyyssuhteista ja puutteellisista mahdollisuuksista tavata ystäviä.

Kehitysvammaisen koululaisen ystävyyssuhteiden tukemiseen tarvitaan konkreettisia toimia sekä perheeltä että yhteiskunnalta eri tasoilla. Ystävyyden tukemisen kannalta tärkeimpiä ovat paitsi huoltajat myös koulun henkilökunta.

Tutkimus osoittaa, miten tärkeää on nostaa esiin kehitysvammaisten lasten ja nuorten oikeus saada tukea yhdenvertaisen sosiaalisen kanssakäymisen ja ystävyyssuhteiden luomiseksi.Vammattomien ihmisten on tärkeä tietää, mitä kehitysvammaisilla lapsilla ja nuorilla on sanottavana ystävyydestä.

Tutkimus tuo käytännönläheistä tietoa kehitysvammaisten koululaisten ystävyyssuhteista sekä niihin liittyvistä toiveista ja tuen tarpeista heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille ja huoltajille.

Väitöstutkimuksen aineistot koostuvat huoltajille suunnatusta kyselystä ja haastatteluista, erityiskoulussa kerätyistä aineistoista, havaintopäiväkirjasta, kehitysvammaisten koululaisten kirjoituksista sekä heidän kanssaan käydyistä keskusteluista.

Kasvatustieteen maisteri Marjo-Rita Mäkäräinen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 3.6.2022. Erityispedagogiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on "Kaikki tarvitsevat ystäviä". Kehitysvammaisten koululaisten ystävyyssuhteet ("Everyone needs friends". Friendships of pupils with intellectual disabilities). Vastaväittäjänä toimii dosentti Raija Pirttimaa Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena professori Marjatta Takala. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa L2 klo 12 ja sitä voi seurata etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/62597467294

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

KM Marjo-Rita Mäkäräinen
p. 040 8394619
marjo-rita.makarainen@eduouka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye