Taideyliopisto

Väitös: Kulttuurienvälisyyden huomioivan musiikinopettajankoulutuksen kehittämisessä tarvitaan keskustelua ja kriittisen itsereflektion taitoa

Jaa

Musiikinopettajakoulutuksen olisi tulevaisuudessa sitouduttava nykyistä paremmin kulttuurienvälisyyteen ja huomioitava kulttuurien moninaisuutta kokonaisvaltaisemmin. Tämä selviää Laura Miettisen väitöskirjasta Visions through mobilizing networks: Co-developing intercultural music teacher education in Finland and Israel, joka tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 7. marraskuuta 2020.

Laura Miettinen. Photo: Eeva Anundi
Laura Miettinen. Photo: Eeva Anundi

Miettinen tarkasteli väitöstutkimuksessaan suomalaisen ja israelilaisen musiikinopettajakoulutuksen valmiuksia huomioida kulttuurienvälisyyttä ja kulttuurien moninaisuutta. Hän kartoitti haastattelujen ja työpajojen avulla Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja israelilaisen Levinsky College of Educationin musiikinopettajankouluttajien käsityksiä kulttuurienvälisyydestä ja kulttuurienvälisestä kompetenssista eli asenteista, taidoista ja tiedosta, joita opettajat tarvitsevat kohdatessaan työssään kulttuurista moninaisuutta. Tutkimus pyrki lisäämään ymmärrystä siitä, miten kulttuurista moninaisuutta lähestytään – ja voitaisiin lähestyä – musiikinopettajankoulutuksessa ja miten muutos kohti kulttuurienvälisyyden paremmin huomioivaa musiikinopettajakoulutusta voisi käynnistyä.

”Tutkimuksen tavoitteena on ollut luoda verkostoja musiikinopettajankouluttajien ja tutkijoiden välille. Näin asiantuntijuus ja yhdessä tuotettu uusi tieto siitä, mitä kulttuurienvälisuuden huomioiva musiikinopettajankoulutus voisi olla, välittyvät myös kansallisten ja institutionaalisten rajojen yli”, Miettinen kertoo.

Tutkimusprojekti on jo avannut uusia keskusteluyhteyksiä sekä uusia kanavia jakaa kokemuksia kulttuurisen moninaisuuden kohtaamisesta ja kulttuurienvälisyydestä musiikinopettajankoulutuksessa.

Musiikinopettajankoulutuksen kehitystyössä tärkeä sitoutua kulttuurienvälisyyden kysymyksiin

Miettisen mukaan itsereflektio ja yhteiset keskustelut ovat kulttuurienvälisen kompetenssin kehittymisen kannalta erityisen tärkeitä. Musiikinopettajankoulutusohjelmissa olisikin tärkeää ruokkia kykyä kriittiseen itsereflektioon ja tarjota kouluttajille mahdollisuuksia keskustella kulttuurienväliseen musiikinopetukseen liittyvistä kysymyksistä ja kokemuksista yhdessä kollegoiden ja opiskelijoiden kanssa. Miettisen mukaan kulttuurienvälistä kompetenssia musiikinopettajankoulutuksessa tulisi tarkastella nykyistä kokonaisvaltaisemmin ja kriittisemmin. Kun halutaan tukea ja kehittää musiikinopettajankouluttajien ja tulevien musiikinopettajien ammattitaitoa, koulutusohjelmia tai kokonaisia instituutioita jatkuvasti muuttuvien globaalien haasteiden keskellä, on yhä tärkeämpää sitoutua kulttuurienvälisyyteen ja kulttuurien moninaisuuden kohtaamiseen liittyviin kysymyksiin ja siihen vaadittavien taitojen kehittämiseen.

Miettisen tutkimus on osa “Global Visions Through Mobilizing Networks” -tutkimushanketta. Sen tulokset on raportoitu kahdessa vertaisarvioidussa akateemisessa lehtiartikkelissa sekä kolmessa vertaisarvioidussa kirjanluvussa.

Lisätietoja:

Laura Miettinen
laura.miettinen@uniarts.fi

Laura Miettisen väitöstilaisuus

7.11.2020 klo 16, Musiikkitalo, Camerata-Sali

 Väitöskirjan otsikko: Visions through mobilizing networks: Co-developing intercultural music teacher education in Finland and Israel

Vastaväittäjä: Professor Lori-Anne Dolloff, University of Toronto, Canada
Tilaisuuden valvoja: Professor Heidi Westerlund
Tilaisuus on englanninkielinen.

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Sibelius-Akatemiasta valmistuivat ensimmäiset musiikin tohtorit. Tähän mennessä heitä on valmistunut yli 200. Kansainvälisesti arvostettu ja uraauurtava Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtorikoulutus tuottaa ammattilaisia vaativiin taiteen, tutkimuksen ja koulutuksen asiantuntijatehtäviin. Lisätietoja musiikin alan tohtorikoulutuksesta Taideyliopistossa.

Kuvat

Laura Miettinen. Photo: Eeva Anundi
Laura Miettinen. Photo: Eeva Anundi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Ryhmänäyttely Cooking for the Apocalypse tutkii lajien välisiä suhteita kriisiaikana20.11.2020 10:15:00 EETTiedote

Vuoden viimeinen näyttely Exhibition Laboratoryssa, 20.11.2020 yleisölle avautuva Cooking for the Apocalypse, tutkii lajien välisiä suhteita taiteen ja teknologian välityksellä. Taiteilija ja elokuvantekijä Jack Faberin kuratoimassa näyttelyssä on mukana teoksia kuudeltatoista kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta, niiden joukossa videota, installaatioita, valokuvaa ja performanssia. Näyttelyn alaotsikko Interspecies Relations in Time of Crisis johdattaa ajattelemaan, kuinka nykyinen globaalien kriisien ja kiihtyneen kulutuksen aikakausi on vienyt ihmisen ja luonnon yhä etäämmälle toisistaan. Näyttely kysyy, ovatko ahdistus ja apatia ainoat tuntemamme suhtautumistavat, joiden avulla kykenemme reagoimaan etenevään ekokatastrofiin. Voisiko nykytaide tehdä muutakin kuin muistuttaa tragediasta tai surra? Entä mikä on kulttuuriteollisuuden osuus kriisin vahvistamisessa? Sen sijaan että tuijottaisimme nykyisten ja tulevien sukupuuttojen aiheuttamaan tyhjyyteen, näyttelyn teokset tar

Sopraano Kajsa Dahlbäck nostaa valokeilaan barokkiajan naislaulajat ja -säveltäjät18.11.2020 12:15:00 EETTiedote

Sopraano Kajsa Dahlbäck on taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tarkastellut barokkimusiikkia laulajan näkökulmasta. Viidessä jatkotutkintokonsertissaan hän nosti esille erityisesti barokkiajan naislaulajat ja -säveltäjät ja havaitsi, että 1600-luvun naislaulajat ja -säveltäjät olivat aikanaan taitavia ja vaikutusvaltaisia taiteilijoita. Dahlbäckin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 28. marraskuuta.

Emilie Gardberg Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi17.11.2020 12:19:29 EETTiedote

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi valittiin Master of Arts Emilie Gardberg. Suomen Lontoon-instituutin johtajana työskentelevällä Gardbergilla on monipuolinen kokemus erilaisista taide- ja kulttuurialan johtotehtävistä. – Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on kansainvälisesti erittäin arvostettu. Sen tulokset näkyvät kauas maamme rajojen ulkopuolelle. Sibelius-Akatemialla on mahdollisuus ainutlaatuiseen yhteistyöhön ja alan dynaamiseen kehittämiseen. Dekaanina haluan erityisesti korostaa taiteen yhteiskunnallista merkitystä sekä yliopistoyhteisön inspiroivaa toimintakulttuuria, Gardberg toteaa. Emilie Gardberg on työskennellyt Suomen Lontoon-instituutissa vuodesta 2018. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtajana ja Turun filharmonisen orkesterin intendenttinä. Hän on myös opettanut taidehallintoa ja johtamista vierailevana luennoitsijana useissa korkeakouluissa. Dekaanin tehtävänä on johtaa Sibelius-Akatemiaa osana Taideyliopistoa. Kokona

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme