Tampereen yliopisto

Väitös: Muutosjoustavat alueet selviytyvät kriiseistä

Jaa
Erilaisten kriisien ravisuttaessa maailmaa alueiden resilienssistä eli muutosjoustavuudesta on tullut yhä tärkeämpää. Filosofian lisensiaatti Heli Kurikka tutki väitöskirjassaan sitä, mitkä alueet Suomessa ovat taloudeltaan selvinneet kriiseistä parhaiten ja mitkä tekijät selittävät resilienssiä.
Heli Kurikka (Kuva: Heli Kurikka).
Heli Kurikka (Kuva: Heli Kurikka).

Kurikka tarkasteli tutkimuksessaan useita rajuja rakennemuutoksia läpikäyneitä paikkakuntia Suomessa. Esimerkiksi Itä-Lappia kohtasi Kemijärven sellutehtaan sulkeminen vuonna 2008. Se oli raju isku ja paikalliset toimijat tekivät kaikkensa vastustaakseen sulkemista. Vastustus ei kuitenkaan auttanut. Tehtaan sulkeminen jätti tyhjiön, jonka kurominen umpeen piti aloittaa lähes nollasta. Paikalliset toimijat ovat sittemmin aktivoituneet aiempaa omaehtoisempaan alueensa kehittämiseen. Myös Varkaudessa koettiin sellu- ja paperiteollisuuden sulkemisen uhka, mutta erilaisin lopputuloksin. Vaikka yksikköä supistettiin, uudistumiskyky pelasti yksikön, kun hienopaperintuotanto vaihdettiin pakkauskartonkiin.

– Uudistuminen on resilienssin ydin. Aina kriisit eivät ole estettävissä, joten kyse on siitä, miten niistä noustaan uudelleen jaloilleen. Vanhat reseptit eivät välttämättä toimi, vaan täytyy ajatella uusilla tavoilla, sanoo Kurikka.

Tampere on hyvä esimerkki onnistuneesta rakennemuutoksesta. Kun Nokian ja sen jälkeen Microsoftin epäonnistuminen matkapuhelinliiketoiminnassa vei tuhansia työpaikkoja, ihmiset sijoittuivat hyvin uudelleen työelämään. Paikallinen yhteistyö kriisin hoidossa oli tehokasta. Osa perusti omia yrityksiä, osa kouluttautui uudelleen, osa sijoittui alueen yrityksiin ja toi arvokkaan tietotaitonsa mukanaan.

– Tämä antoi jopa piristysruiskeen alueen elinkeinoelämälle ja uudisti teknillisen yliopiston yhteistyöverkostoa, jossa oli ollut vahva Nokia-painotus. Hyvin hoidetussa kriisissä voi siten piillä myös uudistumisen mahdollisuus, Kurikka muistuttaa.

Tutkimus osoitti myös, että vuonna 2008 käynnistyneessä globaalissa talouskriisissä Suomen keskikokoiset maakuntakeskukset kuten Kajaanin, Kuopion, Rovaniemen, Jyväskylän, Vaasan, Kokkolan ja Mikkelin seudut selvisivät pienimmillä työpaikkojen menetyksillä ja toipuivat parhaiten. Kansainvälisten kriisien laineet eivät lyö niihin yhtä suoraan kuin suurimpiin kaupunkeihin, mutta ne kuitenkin nauttivat monista kasvukeskusten eduista. Kovimmat iskut osuivat erikoistuneisiin keskikokoisiin teollisuuspaikkakuntiin.

– Resilienssin näkökulmasta kannattaa panostaa toimialarakenteen ja yhteistyöverkostojen monipuolistamiseen ja uudistumiskykyyn, vaikka juuri sillä hetkellä näyttäisi, että kaikki pelimerkit kannattaa laittaa tietylle voittavalle kortille, Kurikka toteaa.

Heli Kurikka asuu Ilmajoella ja työskentelee tutkijana Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa Seinäjoen yliopistokeskuksessa.

Filosofian lisensiaatti Heli Kurikan aluetieteen alaan kuuluva väitöskirja Alueet ahdingossa. Aluetaloudellinen resilienssi Suomessa tarkastetaan julkisesti 11.3.2022 klo 12 alkaen Seinäjoella (Frami, Kampusranta 9 B, Auditorio 2). Vastaväittäjänä toimii professori Sami Moisio Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Markku Sotarauta Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Kuvat

Heli Kurikka (Kuva: Heli Kurikka).
Heli Kurikka (Kuva: Heli Kurikka).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Tekoälypohjainen videomonitorointi mahdollistaa epilepsiakohtausten automaattisen dokumentoinnin ja tukee hoitoa2.5.2024 13:15:00 EEST | Tiedote

Epilepsiakohtausten dokumentointi on pitkään nojannut kohtauspäiväkirjoihin. Ne ovat kuitenkin alttiita epätarkkuuksille kohtausten vajavaisen havaitsemisen ja kohtausten tulkinnanvaraisuuden vuoksi. Lääketieteen lisensiaatti Petri Ojanen tutki väitöskirjassaan tekoälypohjaisen liikeanalyysin toimivuutta kohtausten automaattisessa havaitsemisessa ja luokittelussa.

Väitös: Kirjallisuuden eläinkuvaukset antavat äänen pohjoisten alkuperäiskansojen kokemuksille Neuvostoliitossa2.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

FM Eeva Kuikka tutki väitöskirjassaan eläinten roolia Venäjän pohjoisten alkuperäiskansojen kirjallisuudessa. Tutkimus osoittaa, että alkuperäiskansoja edustavat kirjailijat hyödyntävät ihmisten ja eläinten välisen suhteen kuvauksia käsitelläkseen pohjoisten alkuperäiskansojen ja Neuvostovallan välistä suhdetta. Väitöskirjatutkimus syventää ymmärrystä alkuperäiskansojen kokemuksista Neuvostoliitossa ja tarjoaa näin välineitä etnisten vähemmistöjen tilanteen ymmärtämiseksi myös nyky-Venäjällä.

ProDigial testaa nyt infra-alan tuottavuutta parantavia ratkaisuja käytännössä – myös tekoälyn käyttöä tutkitaan25.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Infra-alan tuottavuutta ja digitalisaatiota kirittäneen, Tampereen yliopiston johtaman ProDigial-tutkimusohjelman jatkokaudella testataan kehitettyjen ratkaisujen toimivuutta tilaajaorganisaatioiden arjessa. Laajaan yhteistyöhön ja sen kehittämiseen nojaava tutkimusohjelma selvittää lisäksi tekoälyn käyttömahdollisuuksia infrahankkeiden elinkaarella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye