Taideyliopisto

Väitös: Ohjelmistovalinnoilla merkittävä rooli kuoroidentiteetin muodostumisessa 

Jaa

Kuorolaulu on suosittua Tansanian evankelisluterilaisessa kirkossa. Leena Lampinen on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, minkälainen merkitys ohjelmistovalinnoilla on yhden tansanialaisen hiippakunnan kuorojen identiteettien rakentumisessa. Lampisen väitöskirja ”Our Songs and Other People’s Songs. Music and Identities in a Lutheran Diocese in Tanzania” tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 10.5.2021.

Leena Lampinen
Leena Lampinen

Väitöstutkimuksessaan hollolalaislähtöinen Lampinen tarkastelee kuorotoimintaa erilaisten yksilö- ja ryhmäidentiteettien näkökulmasta. Hän haastatteli kymmentä tansanialaista kuoronjohtajaa ja teki lisäksi laajemman kyselytutkimuksen. Väitöstutkimuksen aihepiiri kumpuaa Lampisen omista kokemuksista hänen asuttuaan Tansaniassa viiden vuoden ajan ja osallistuttuaan siellä paikalliseen kirkkokuorotoimintaan. Esille tuli muun muassa kuoronjohtajien yhteisöllinen tapa toimia. 

"Tutkimukseni piirissä olevilla kuoroilla oli usein useita johtajia, joista kukin täydensi kokonaisuutta omilla vahvuuksillaan. Tämä laajentaa kuorojen musiikillisia mahdollisuuksia, ja vastaavaa haluaisin nähdä myös täällä Suomessa", Lampinen toteaa. 

Kuoronjohtajalla voi olla monia identiteettejä 

Uskonnollinen maailmankatsomus ja kirkollinen ympäristö olivat Lampisen tutkimien kuorojen toiminnan perustaLampinen selvitti, että toistuvuuden ja rutiinien merkitys kuorojen yhteenkuuluvuuden tunteen luojina korostuvat tässä ympäristössä, jossa kuorot harjoittelevat useita kertoja viikossa ja osallistuvat jumalanpalvelukseen joka sunnuntai. Kuorot näkevät itsensä aktiivisina toimijoina jumalanpalveluksissa: ne välittävät kristillistä sanomaa ja tukevat seurakuntalaulua.  

 Lampinen havaitsi, että tutkimuksen osallistujilla oli monenlaisia musiikillisia identiteettejä: he olivat kuoronjohtajia, musiikinopettajia, säveltäjiä, laulajia, tietyn musiikkityylin esittäjiä, etnisen ryhmän edustajia ja/tai uskonnollisen yhteisön jäseniä.  

"Tärkeä osa kuoronjohtajien työtä on musiikillinen yhteistyö, joka luo yhteenkuuluvuuden ja kollegiaalisuuden tunnetta sekä luterilaisen kirkon sisällä että ekumeenisesti muiden kirkkokuntien kuoronjohtajien kanssa.   

Ohjelmistovalinnat rakentavat kuoron identiteettiä 

Kuoro-ohjelmiston valikoituminen on prosessi, jonka kautta muun muassa kuoronjohtajat vaikuttavat kuoron itsestään antamaan kuvaan. Toisaalta taas kuoron identiteetti vaikuttaa ohjelmiston valintaan. Tämän tutkimuksen monenlaisia musiikkityylejä sisältävät kuoro-ohjelmistot ovat musiikillisten, uskonnollisten, paikallisten ja etnisten identiteettien kohtaamispaikkoja. Lampinen havaitsi, että kuoronjohtajat luokittelevat kuorojensa ohjelmistoa esimerkiksi ”meidän ja muiden lauluihin”, ”tavallisiin ja erityisiin lauluihin” sekä ”kirkollisiin ja maallisiin lauluihin”.  

"Tällaiset luokittelut liittyvät olennaisesti myös kuorojen erilaisten identiteettien muotoutumiseen", hän toteaa. 

Lisätiedot

Leena Lampinen
leena.lampinen@uniarts.fi 

 

Verkkotapahtuma: Leena Lampisen väitöstilaisuus 10.5. 2021 klo 16

Väitöskirjanotsikko Our Songs and Other People’s Songs. Music and Identities in a Lutheran Diocese in Tanzania. 

Vastaväittäjä: prof. Jean Kidula (University of Georgia) 

Väitöskirjan tarkastajat: prof. Jean Kidula (University of Georgia), prof. Johannes Brusila (Åbo Akademi) 

Tarkastustilaisuuden valvoja: Yliopistonlehtori Jorma Hannikainen, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia 

Tilaisuus on englanninkielinen ja se on katsottavissa suorana Youtubesta.

Katso tilaisuus suorana Youtubesta

Avainsanat

Kuvat

Leena Lampinen
Leena Lampinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kulttuurienvälinen yhteistyö synnyttää uusia musiikillisia löytöjä ja tunteen globaalista kansalaisuudesta15.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Nathan Riki Thomson on tarkastellut tohtorintutkinnossaan, kuinka kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja yhteistyö voi toimia katalysaattorina uusille musiikillisille löydöille, muusikkouden laajentamiselle ja syventämiselle sekä taiteellisen identiteetin muodostumiselle. Thomsonin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 1.10.2021. Australialaissyntyinen Thomson on ensimmäinen Sibelius-Akatemian Global Music -koulutuksesta valmistunut tohtorikandidaatti MuTri-tohtorikoulussa.

Dana Hall jazzmusiikin vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan10.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalainen jazzrumpali, säveltäjä, yhtyejohtaja ja etnomusikologi Dana Hall on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vierailevaksi professoriksi. Professuurin tarkoituksena on muun muassa vahvistaa afroamerikkalaisen kulttuuriperinteen ymmärrystä jazzmusiikin aineryhmässä ja kehittää yhteistyötä amerikkalaisten yliopistojen kanssa. Hall on aloittanut kaksi vuotta kestävän vierailukautensa elokuussa 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme