Väitös: Psykoosiriski voi näkyä aivojen rakenteessa ja toiminnassa
Väitöstutkimuksessa selvitettiin, onko skitsofreniapotilaiden oireettomilla lähisukulaisilla rakenteellisia tai toiminnallisia poikkeamia aivoissa verrattuna terveisiin kontrolleihin. Meta-analyysiin sisältyi yhteensä yli 1600 skitsofreniapotilaiden lähisukulaista ja yli 1700 tervettä kontrollihenkilöä. Skitsofreniapotilaiden oireettomilla lähisukulaisilla ei havaittu poikkeamia aivojen harmaan aineen tilavuudessa. Sen sijaan skitsofreniapotilaiden oireettomilla lähisukulaisilla ilmeni toiminnallisia poikkeamia aivojen otsalohkopoimussa, joka liittyy muun muassa itsekontrolliin.
Psykoosiriskissä oleville yksilöille on Suomessa jo vuosien ajan tarjottu niin kutsuttuja kognitiivisia remediaatio-ohjelmia, joissa yksilöt treenaavat muun muassa työmuistin toimintaa ja keskittymiskykyä ja pyrkivät siten parantamaan arkielämän toimintakykyään. Tämän väitöstutkimuksen perusteella nämä kognitiiviset treenausohjelmat voisivat kohdistua etenkin tarkkaavaisuuden kontrollointiin ja itsekontrolliin.
Lisäksi väitöstutkimuksessa havaittiin, että psykoosiriski (psykoosioireilu) liittyy kohonneeseen fysiologiseen vaihteluun aivoissa. Fysiologisella vaihtelulla tarkoitetaan vaihtelua, joka syntyy muun muassa verisuonten pulsaatioista, hengityksestä sekä selkäydinnesteen kierrosta. Fysiologista vaihtelua aiheuttaa myös aivojen niin sanottu glymfaattinen järjestelmä, joka toimii aivojen ”puhdistussysteeminä”. Psykoosiriskissä olevilla henkilöillä kohonnutta fysiologista vaihtelua havaittiin sellaisilla aivoalueilla, joilla ei perinteisiä analyysimenetelmiä käyttäen ole havaittu juurikaan poikkeamia psykoosipotilailla. Tämä viittaa siihen, että tutkimuksessa käytetty uusi menetelmä (fysiologisen vaihtelun tutkiminen) saattaa tavoittaa sellaisia poikkeamia aivojen toiminnassa, joita ei ole tavoitettu perinteisillä tutkimusmenetelmillä.
Aiempi tutkimusnäyttö on osoittanut, että psykoosipotilailla on suuri määrä sydän- ja verisuonisairauksia, jotka jäävät herkästi hoitamatta terveydenhuollossa ja jotka lyhentävät psykoosipotilaiden elinajanodotetta. Väitöskirjan tulokset viittaavat siihen, että psykoosipotilailla ilmenee verisuonten toimintaan ja pulsaatioihin liittyviä fysiologisia poikkeamia myös aivoissa.
Tutkimuksissa käytettiin Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1986 -aineistoa, joka on kattava otos Pohjois-Suomessa vuonna 1986 syntyneistä henkilöistä.
Väitöskirjan osatutkimukset on julkaistu Schizophrenia Research ja Psychiatric Research: Neuroimaging -julkaisuissa. Saarinen on tehnyt väitöskirjan vapaa-ajalla ilman erillistä tutkimusrahoitusta.
---
Psykologian tohtori Aino Saarinen väittelee Oulun yliopistosta torstaina 4. kesäkuuta. Lääketieteen (neurotiede) alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on: Is psychosis risk associated with structural or functional abnormalities in the brain? (Onko psykoosiriski yhteydessä aivojen rakenteellisiin tai toiminnallisin poikkeamiin?). Vastaväittäjänä toimii professori Erkki Isometsä Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Niklas Ravaja Helsingin yliopistosta. Väitöstilaisuus pidetään Helsingin yliopiston tiloissa, ja sitä voi seurata etäyhteydellä klo 12.15 alkaen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väittelijän yhteystiedot:
Aino Saarinen
Lääketieteen tohtorikoulutettava ja psykologian tutkijatohtori, Oulun yliopisto / Helsingin yliopisto
s-posti: aino.saarinen@oulu.fi / aino.i.saarinen@helsinki.fi
p. 044 3071204
Meri RovaViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme