Väitös: Suomalaisiin oikeussaleihin tarvitaan kulttuuriasiantuntemusta
Filosofian maisteri Taina Cooke esittää 26.11. tarkastettavassa väitöskirjassaan, että esimerkiksi antropologien hyödyntäminen voisi tehdä oikeudenkäyntien kulttuuripuheesta läpinäkyvämpää ja luotettavampaa.
Käytänteissä, joissa henkilöiden ja oikeusinstituutioiden sosiokulttuurinen tausta häivytetään näkyvistä, nojataan lain erityisiin tulkintoihin oikeussubjektista, neutraaliudesta ja yhdenmukaisuudesta. ”Suomalaisiin oikeudenkäynteihin sisältyy esimerkiksi vahva oletus oikeussubjektista, joka on autonominen, rationaalinen, sukupuoleton ja kulttuuriton toimija. Tämän oletuksen heikkous tulee kuitenkin esiin, kun tarkastellaan esimerkiksi oikeudenkäyntiä, jossa vastaajan asemassa on luku- ja kirjoitustaidoton maahanmuuttajanainen”, Cooke selvittää.
Tutkimuksen mukaan niin vähemmistöjen kuin enemmistöjenkin kulttuurit ovat rikosoikeudenkäynneissä vaikeasti paikannettavissa, koska oikeudenkäynteihin osallistuvat henkilöt paitsi aktiivisesti valjastavat kulttuurin käsitettä eri tarkoituksiin myös luovat kuvaa laista ja sen toimijoista kulttuurittomina ja kontekstistaan vapaina. Tämä kiinnittyy Cooken mukaan ”kulttuurisen toisen” mutta myös ”kulttuurisen normaalin” kuvitteluun.
Oikeusinstituutioiden toimijoiden olisi tutkimuksen mukaan tarkasteltava kriittisesti oletuksiaan siitä, kenelle oikeudenkäynnit on suunnattu ja keiden käsityksiä oikeudenmukaisuudesta niissä edistetään nyt ja tulevaisuudessa.
Taina Cooke tarkasteli myös nykyisen ei-uskonnollisen todistajan vakuutuksen väitettyä neutraaliutta. Tutkimus antoi aihetta pohtia, voisiko jumalan nimeen vannomisen salliminen todistajille olla joissain tapauksissa suositeltavaa. ”Todistajan vakuutus voisi olla yksilölle sitovampi, jos se heijastelisi hänen omia arvojaan suomalaisen oikeusinstituution arvojen sijaan”, Cooke sanoo.
Taina Cooke tutki etnografisin menetelmin suomalaisia rikosoikeudenkäyntejä. Tutkimustaan varten hän keräsi aineistoa osallistumalla 38 oikeudenkäyntiin. Lisäksi hän haastatteli viittä asiantuntijaa ja analysoi 230 oikeuden päätöstä eri rikostapauksista. Kaikissa tutkituissa oikeudenkäynneissä oli asianosaisena kulttuurivähemmistöön kuuluva henkilö.
FM Taina Cooke väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 26.11.2021. Kulttuuriantropologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Kulttuuri käräjillä: Etnografinen tutkimus kulttuurin de/konstruoimisesta suomalaisissa tuomioistuimissa (Culture on trial: An ethnographic study of the de/constructing of culture in Finnish law courts). Vastaväittäjänä toimii professori Marie-Claire Foblets, Max Planck Institute for Social Anthropology, Halle (Saale) ja kustoksena professori Hannu I. Heikkinen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa L10 klo 12, etäyhteys: https://oulu.zoom.us/j/67963562508
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
FM Taina Cooke
p. 0400 834721
taina.cooke@oulu.fi
Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme