Oulun yliopisto

Väitös: Suomalaisiin oikeussaleihin tarvitaan kulttuuriasiantuntemusta

Jaa

Suomalaisissa rikosoikeudenkäynneissä näkyy moninainen kulttuurinen kirjo. Kulttuureista myös keskustellaan ja kiistellään niissä monella suulla: tuomarien, juristien, vastaajien ja asianomistajien, silminnäkijätodistajien ja tulkkien. Koulutettujen kulttuuriasiantuntijoiden hyödyntäminen voisi olla tarpeen oikeudenkäynneissä, joissa on osana henkilöitä vähemmistökulttuureista, todetaan tuoreessa rikosoikeudenkäynteihin keskittyvässä väitöstutkimuksessa.

Filosofian maisteri Taina Cooke esittää 26.11. tarkastettavassa väitöskirjassaan, että esimerkiksi antropologien hyödyntäminen voisi tehdä oikeudenkäyntien kulttuuripuheesta läpinäkyvämpää ja luotettavampaa.

Käytänteissä, joissa henkilöiden ja oikeusinstituutioiden sosiokulttuurinen tausta häivytetään näkyvistä, nojataan lain erityisiin tulkintoihin oikeussubjektista, neutraaliudesta ja yhdenmukaisuudesta. ”Suomalaisiin oikeudenkäynteihin sisältyy esimerkiksi vahva oletus oikeussubjektista, joka on autonominen, rationaalinen, sukupuoleton ja kulttuuriton toimija. Tämän oletuksen heikkous tulee kuitenkin esiin, kun tarkastellaan esimerkiksi oikeudenkäyntiä, jossa vastaajan asemassa on luku- ja kirjoitustaidoton maahanmuuttajanainen”, Cooke selvittää.

Tutkimuksen mukaan niin vähemmistöjen kuin enemmistöjenkin kulttuurit ovat rikosoikeudenkäynneissä vaikeasti paikannettavissa, koska oikeudenkäynteihin osallistuvat henkilöt paitsi aktiivisesti valjastavat kulttuurin käsitettä eri tarkoituksiin myös luovat kuvaa laista ja sen toimijoista kulttuurittomina ja kontekstistaan vapaina. Tämä kiinnittyy Cooken mukaan ”kulttuurisen toisen” mutta myös ”kulttuurisen normaalin” kuvitteluun.

Oikeusinstituutioiden toimijoiden olisi tutkimuksen mukaan tarkasteltava kriittisesti oletuksiaan siitä, kenelle oikeudenkäynnit on suunnattu ja keiden käsityksiä oikeudenmukaisuudesta niissä edistetään nyt ja tulevaisuudessa.

Taina Cooke tarkasteli myös nykyisen ei-uskonnollisen todistajan vakuutuksen väitettyä neutraaliutta. Tutkimus antoi aihetta pohtia, voisiko jumalan nimeen vannomisen salliminen todistajille olla joissain tapauksissa suositeltavaa. ”Todistajan vakuutus voisi olla yksilölle sitovampi, jos se heijastelisi hänen omia arvojaan suomalaisen oikeusinstituution arvojen sijaan”, Cooke sanoo.

Taina Cooke tutki etnografisin menetelmin suomalaisia rikosoikeudenkäyntejä. Tutkimustaan varten hän keräsi aineistoa osallistumalla 38 oikeudenkäyntiin. Lisäksi hän haastatteli viittä asiantuntijaa ja analysoi 230 oikeuden päätöstä eri rikostapauksista. Kaikissa tutkituissa oikeudenkäynneissä oli asianosaisena kulttuurivähemmistöön kuuluva henkilö.

FM Taina Cooke väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 26.11.2021. Kulttuuriantropologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Kulttuuri käräjillä: Etnografinen tutkimus kulttuurin de/konstruoimisesta suomalaisissa tuomioistuimissa (Culture on trial: An ethnographic study of the de/constructing of culture in Finnish law courts). Vastaväittäjänä toimii professori Marie-Claire Foblets, Max Planck Institute for Social Anthropology, Halle (Saale) ja kustoksena professori Hannu I. Heikkinen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa L10 klo 12, etäyhteys: https://oulu.zoom.us/j/67963562508

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FM Taina Cooke
p. 0400 834721
taina.cooke@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme