Jyväskylän yliopisto

Väitös: Suuremmissa luokissa esiintyy enemmän työrauhahäiriöitä

Jaa
Luokkakoolla on merkitystä opettajien ja oppilaiden kokemaan työrauhaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta valmistunut väitöskirjatutkimus painottuu koulutuksen taloustieteen kysymyksiin, kuten luokkakokoon ja koulutuksen laatuun. Se on läheisesti koulutuspoliittiseen päätöksentekoon liittyvä tutkimushaara.
Susanne Syrén
Susanne Syrén

KTM Susanne Syrén tarkastelee väitöskirjassaan koulutusta, työmarkkinatulemia ja henkistä hyvinvointia. Väitöskirja koostuu kolmesta artikkelista, joista ensimmäinen tutkii luokkakoon vaikutusta työrauhaan.

”Luokkakoon vaikutusta koulumenestykseen ja palkkoihin on tutkittu paljon. Vähemmän tiedetään syistä näiden vaikutusten taustalla. Hyödynsin väitöskirjassa ProKoulu-tutkimuksen aineistoa opettajien ja oppilaiden työrauha-arvioista. Tarkastelu osoitti, että suuremmissa luokissa esiintyy enemmän työrauhahäiriöitä, mikä aiempien tutkimusten mukaan saattaa heikentää oppimista.”

Myös toinen väitöskirjan artikkeleista keskittyy koulutusteemoihin. Artikkelissa käsitellään suomalaisia kauppakorkeakouluja ja opiskelijaksi hyväksymisen pisterajoja. Tutkimuksessa tarkastellaan kauppakorkeakouluihin hyväksyttyjen ja niissä aloittaneiden opiskelijoiden valmistumistodennäköisyyttä, sekä alkutyöuran työllisyyttä ja palkkoja.

”Tulokset viittaavat siihen, että selektiivisempään kauppakorkeakouluun hyväksytyt ja siellä aloittaneet kokevat vähemmän työttömyyspäiviä ja valmistuvat todennäköisemmin kuin vähemmän selektiiviseen kauppakorkeakouluun valitut tai siellä aloittaneet. On kuitenkin mahdollista, että erot työllisyydessä selittyvät ainakin osin eroilla alueellisissa työllistymismahdollisuuksissa.”

Väitöskirjan viimeinen artikkeli tutkii tulojen ja henkisen hyvinvoinnin välistä yhteyttä hyödyntäen Lapsesta Aikuiseksi -tutkimusta. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään myös sitä, miten persoonallisuuden piirteet mahdollisesti muokkaavat tätä yhteyttä.

”Tutkimuksen perusteella emme löytäneet tukea tulotason ja henkisen hyvinvoinnin väliselle yhteydelle, kun otimme huomioon yksilön persoonallisuuspiirteet, terveydentilan, siviilisäädyn ja kotitalouden koon. Tarkasteltaessa ainoastaan tulotasoa ja henkistä hyvinvointia, positiivinen yhteys havaittiin, mutta on tärkeä huomata, että kyse ei ole syy-seuraussuhteesta.”

Väitöskirja kokoaa yhteen uutta tietoa koulutukseen liittyen.

”Erityisen kiinnostavaa oli havaita, että suuremmissa luokissa esiintyy enemmän työrauhahäiriöitä, ja että opiskelupaikalla saattaa olla merkitystä myös koulutusalan sisällä,” Syrén summaa.

KTM Susanne Syrénin taloustieteen väitöskirja ”Education, Labor Market Outcomes, and Mental Well-Being” tarkastetaan 4.2.2022 klo 12.00. Vastaväittäjänä toimii professori Kristiina Huttunen (Aalto-yliopisto), ja kustoksena professori Jaakko Pehkonen (Jyväskylän yliopisto).

Tilaisuutta voi seurata suorana verkon välityksellä. Tilaisuuden lopuksi yleisöllä on mahdollisuus esittää väittelijälle kysymyksiä ottamalla yhteyttä kustoksen puhelinnumeroon +358503732133. Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Syrén kirjoitti ylioppilaaksi Äetsän Sarkia-lukiosta vuonna 2007. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi (taloustiede) Jyväskylän yliopistosta vuonna 2014. Syrén työskentelee tällä hetkellä yliopiston opettajana Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa. Syrénin väitöstutkimusta ovat tukeneet Jyväskylän yliopisto, OP Ryhmän Tutkimussäätiö ja Yrjö Jahnssonin säätiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Susanne Syrén
Susanne Syrén
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye