Väitös: Työhön kytkeytyvä kuntoutus työurien tukemisessa – tutkimus niistä toimintaympäristön mekanismeista, joilla vaikutukset syntyvät
Työurien jatkaminen on keskeinen eurooppalaisten yhteiskuntien selviämisen haaste. Kuntoutus on kuitenkin riittämättömästi hyödynnetty resurssi työurien pidentämiseksi. Kuntoutuksen tehtävät määrittyvät myös eri näkökulmista eri tavalla.

Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella, miten työikäisten kuntoutuksen tehtävää voitaisiin määritellä eri toimijoiden intressejä ja päämääriä yhdistäen. Tutkimuskysymyksiä oli kolme: 1) Mitkä olivat monimuotoisen ammatillisen kuntoutuksen vaikutukset pitkäaikaistyöttömien työuraan ja muihin psykososiaalisiin tekijöihin? 2) Millaiset prosessit ja mekanismit edistivät työuria työllisten monimuotoisen ammatillisen kuntoutuksen interventiossa? 3) Minkälaisia yhteistyömuotoja työhön kytkeytyvässä kuntoutuksessa kuntoutujan ja eri toimijoiden välillä toteutui ja missä määrin kuntoutujat pystyivät vaikuttamaan omiin valinta- ja toimintamahdollisuuksiinsa prosessin aikana?
Aineisto koostui kahden ammatillisen kuntoutuksen kehittämishankkeen arviointitutkimusaineistoista. Tutkimusasetelma oli monitapaustutkimus, joka oli toteutettu moninäkökulmaisena mixed method -tutkimuksena. Aineistot oli koottu kyselyiden, yksilö- ja ryhmähaastatteluiden, dokumenttien ja rekisteriseurannan avulla. Aineistojen analyysejä oli tehty aineistokokonaisuuksittain analysoiden määrälliset ja laadulliset aineistot erikseen sekä yhdistämällä aineistoja tapaustutkimuksen keinoin.
Tutkimuksessa löytyi mekanismi, jonka kautta kuntoutuksen tulokset syntyivät tai jäivät syntymättä. Edistävät ja estävät mekanismit liittyivät erityisesti esimiehen, työterveyshuollon ja kuntoutuksen palvelutuottajan toimintaan ja kuntoutujan elämäntilanteeseen. Samanlaiset tekijät edistivät ja estivät työttömillä ja työllisillä kuntoutumista. Lisäksi työhön kytkeytyvässä kuntoutuksessa kuntoutujan oman toimijuuden tukeminen on tärkeää, vaikka se alkuvaiheessa olisi vähäinen.
Tutkimuksessa kuvataan työikäisten kuntoutuksen tehtävät uuden mallin avulla. Tämä jäsentää ammatillisen kuntoutuksen kentän monitekijäisyyttä ja auttaa hallitsemaan sitä. Valmisteilla olevien maakunta-, sote-, kasvu- ja kuntoutusuudistuksissa tulosten avulla kuntoutuksen toteuttajat, tutkijat ja viranomaiset voivat parantaa kuntoutuksen työuravaikutuksia kehittämällä kuntoutujan osallistumismahdollisuuksia ja yhteistoimintaa.
---
Lääketieteen lisensiaatti Pirjo Juvonen-Posti väittelee Oulun yliopistosta perjantaina 8.6.2018. Yleislääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on: Work-related rehabilitation for strengthening working careers – a multiperspective and mixed methods study of its mechanisms (Työhön kytkeytyvä kuntoutus työurien tukemisessa – moninäkökulmainen ja monimenetelmäinen tutkimus kontekstuaalisista mekanismeista). Vastaväittäjänä toimii associate professor Merete Labriola (University of Aarhus) ja kustoksena professori Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla farmakologian luentosalissa F202 (Aapistie 5B) klo 12.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väittelijän yhteystiedot:
LL Pirjo Juvonen-Posti
pirjo.juvonen-posti@ttl.fi
puh: 043 8243568
Meri RovaViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Tervetuloa seuraamaan tohtoripromootion juhlintaa Oulussa16.5.2022 06:32:00 EEST | Kutsu
Oulun yliopisto järjestää 11. tohtoripromootion perjantaista sunnuntaihin 27.–29.5.2022. Promootio on yliopiston suurin akateeminen juhla, ja sitä on viimeksi vietetty vuonna 2017.
Väitös: Puhelimessa tehtävä hoidon tarpeen arviointi vähentää ensihoidon kiireettömiä tehtäviä ja voi tuoda säästöjä ensihoitopalvelun järjestämiseen13.5.2022 09:20:00 EEST | Tiedote
Puhelimessa tehty hoidon tarpeen arviointi (PHTA) vähensi ensihoidon kiireettömiä tehtäviä peräti kolmanneksella, ja myös potilaat olivat tyytyväisiä saamaansa palveluun. Kiireettömien tehtävien vähentyessä ensihoidon resursseja voitaisiinkin kohdistaa paremmin hätätilapotilaiden hoitoon. Tiedot selviävät Oulun yliopistossa väittelevän TtM Petri Roivaisen väitöstutkimuksesta.
Väitös: Koskea vai ei – kokemus ja normit määrittävät kosketusta13.5.2022 07:22:00 EEST | Tiedote
Kosketus on tärkeä osa ihmisten välistä kommunikaatiota, ja erityisen tärkeää se on aikuisen ja lapsen välillä. Julkisessa keskustelussa kosketusta on pohdittu enimmäkseen hyvä–paha-akselilla. Väitöstutkimuksessa selvitetään vähemmälle huomiolle jäänyttä näkökulmaa: millaiseksi kosketus muotoutuu päiväkodin suhteissa.
Oulun yliopisto tukee työperäistä maahanmuuttoa uusilla yrityskoulutuksilla13.5.2022 06:39:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tukee työperäistä maahanmuuttoa uusilla yrityksille suunnatuilla Soft Landings -perehdytyskoulutuksilla. Syksyllä 2021 aloitetuilla koulutuksilla on tarkoitus tukea suomalaisten yritysten kykyä rekrytoida kansainvälisiä työntekijöitä tarjoamalla yritysten kansainvälisille työntekijöille laaja perehdytyskoulutus suomalaisesta yhteiskunnasta, paikallisesta elämästä ja työelämästä.
Logopedian koulutusta ja tutkimusta Oulun yliopistossa jo 40 vuotta12.5.2022 07:38:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston logopedian koulutus ja tutkimus täyttää 40 vuotta. Tuona aikana koulutuksesta on valmistunut yli 1000 filosofian maisteria, jotka toimivat laillistettuina puheterapeutteina tai muissa kielen ja kommunikaation asiantuntijatehtävissä. Sekä yksikön koulutus että tutkimus on arvioitu useaan kertaan laadukkaaksi erilaisissa arvioinneissa. Logopedian koulutus on vuosittain yksi suosituimmista Oulun yliopiston hakukohteista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme