Väitös: Ulkoisten tekijöiden ennakointi strategisen päätöksenteon tueksi
Oulun yliopistossa julkaistu tutkimus tuo lisäkeinoja siihen, miten digitaalisilla markkinaympäristön seurantatyökaluilla, kuten mielipidelouhinnalla, voidaan tukea pitkien tuotekehityssyklien varhaisen vaiheen investointipäätöksiä. Tutkimuksen menetelmillä voidaan ennakoida ulkoisen liiketoimintaympäristön negatiivisia muutoksia ajoissa, ja näin välttyä viivästyneeltä tai täysin estyneeltä tuotteen kaupallistamiselta tuotekehityssyklin loppupäässä.
Tutkimus soveltaa mielipidelouhintaa suuresta datamassasta energiatekniikan pitkän aikavälin tuotekehityksessä. Energiateollisuuden tuotekehityksessä kiinteän polttoaineen polttotekniikan kehittäminen voi viedä jopa kymmeniä vuosia. Näin pitkän tuotekehityksen aikana ulkoinen liiketoimintaympäristö, kuten hiilidioksidin hinta EU:n päästökaupassa, ympäristölainsäädäntö ja teknologian yleinen hyväksyttävyys, joihin alkuperäinen investointipäätös on perustunut, ovat voineet muuttua. Tutkimuksen avulla voidaan nyt tukea yritysten teknologiastrategiaprosesseja, sekä ennakoida energia-alan tuotekehitykseen vaikuttavia tekijöitä ajoissa. Tutkimuksen erityisenä fokusalueena on ollut bigdata-analytiikka ja energiateknologioiden yleinen hyväksyttävyys.
”Investointipäätösten taustalla olevien tekijöiden ymmärtäminen on tärkeää. Nämä tekijät kuitenkin saattavat muuttua vuosien saatossa. Tutkimuksessa saatu tieto auttaa energiasektorin toimijoita ottamaan paremmin huomioon nämä muutokset jo investointipäätöksiä tehdessä, sekä tekemään tuotekehitysvaiheessa muutoksia valittuun tuotekehityspolkuun”, toteaa väitöksen kustos, dosentti Janne Härkönen, Oulun yliopiston tuotantotalouden laitokselta.
Yksi merkittävä hyödyntämiskohde ovat hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin prosessit, joissa erityisesti yleisen hyväksyttävyyden rooli korostui. Teknologian markkinoille tulon esteitä olivat etupäässä ulkoisen markkinaympäristön tekijät, kuten hiilidioksidin matala hinta, regulaatioiden puute ja yleinen hyväksyttävyys, jossa korostui varastointiin liittyvä sidosryhmäriski.
”Nyt saatu tutkimustieto auttoi energiasektorin toimijoita ottamaan paremmin huomioon teknologian yleisen hyväksyttävyyden teknologian kehittämisessä ja markkinoille tulossa, sekä myös teknologiasta viestimisen suunnittelussa ja toteuttamisessa”, lisää energiateknologiayrityksessä työskentelevä, nyt väitellyt Kalle Nuortimo.
Eteenkin energiantuotannossa julkinen hyväksyntä on teknologian käyttöönotolle ja kaupallistettavuudelle välttämätöntä, joten on tärkeää ymmärtää eri teknologioiden yhteiskunnalliset hyväksynnän tekijät ajoissa. Tutkimus on tuonut merkittäviä parannuksia päätöksenteon tueksi eri energiateknologioita käyttöönottaville yrityksille.
Lisätietoja: https://www.oulu.fi/yliopisto/node/200040
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
- Dosentti Janne Härkönen, Oulun yliopiston tuotantotalouden laitos, janne.harkonen@oulu.fi
- Tekniikan tohtori, Kalle Nuortimo, kalle.nuortimo@shi-g.com
- Viestintäasiantuntija Heini Tuorila, kuitu- ja partikkelitekniikka, Oulun yliopisto, heini.tuorila@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme