Väitöstutkimus: gallerioiden mahdollisuudet ovat vuorovaikutuksessa

Lauren O’Neal näkee galleriat monipuolisina ”tilanteina”, joissa taidekokemus syventyy sekä kuraattorille että yleisölle osallistumisen ja tekemisen kautta. Hän on työskennellyt uransa aikana kuraattorina, taiteilijana ja tutkijana. Hänellä on monipuolisen työuran ohella monialainen työskentelytapa, jossa hän hyödyntää esimerkiksi liikettä, kokeilua ja keskustelua.
”Projektini alkuperäinen tavoite oli löytää tapa, jolla teoretisoida ja jalostaa omaa työskentelyäni ja tehdä tilaa monialaisille kiinnostuksenkohteilleni. Pidemmällä aikavälillä toiveeni olisi käyttää koreografista ajattelua gallerioiden ja museoiden uudistamiseen niin, että niistä tulisi dynaamisempia, joustavampia ja yleisöystävällisempiä”, O’Neal kuvailee väitöstutkimuksensa lähtökohtia.
Museot ja galleriat tarjoavat yhä enemmän osallistavia tapahtumia yleisölle aamujoogasta piirustusiltoihin perinteisten yleisökierrosten rinnalla. O’Neal näkee, että trendi tulee vahvistumaan tulevaisuudessa ja lisää taidekentän elinvoimaisuutta.
Kuvataiteen tohtorin opinnäyte koostuu kuvataiteellisesta osasta ja kirjallisesta osasta. O´Neal toteutti osana opinnäytettään kolme kuratointiprojektia Lamontin galleriassa New Hampshiressa, USA:ssa vuosien 2015 ja 2020 välillä.
”Tohtorinopintojen myötä pääsin kehittelemään uusia metodologioita ja vaihtoehtoisia tapoja jakaa tutkimustani. Odotan innolla sitä, että pääsen hyödyntämään oppimaani työtila-, kuratointi- ja esiintymiskäytännöissäni.”
Lauren O’Nealin teoksia on ollut esillä esimerkiksi Portlandin ja Houstatoncin taidemuseoissa Yhdysvalloissa. Hän on järjestänyt kuraattoriprojekteja muun muassa Lamontin galleriassa, Federal Reserve Bankissa ja Somervillen museossa. Aiemmin hän on toiminut Lamontin gallerian johtajana ja kuraattorina Phillips Exeter Academyssa. Tällä hetkellä hän on vanhempi luennoitsija Bostonin yliopiston taidehallinnon tutkinto-ohjelmassa ja vieraileva stipendiaatti Harvardin yliopiston taide- ja tiedeohjelmassa.
Tarkastustilaisuus
Lauren O´Nealin opinnäyte Assembling a Praxis: Choreographic Thinking and Curatorial Agency tarkastetaan perjantaina 26.5. klo 12 Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen auditoriossa, Haapaniemenkatu 6. Opinnäytteen tarkastajana toimii taiteilija-tutkija Adesola Akinleye (Texas Woman’s University) ja tilaisuuden valvojana professori ja Kuvataideakatemian tutkimuksesta vastaava varadekaani Mika Elo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena KummuViestinnän asiantuntija
Puh:050 407 5429leena.kummu@uniarts.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Skärgårdstearternin uutuuskomedia kutsuu yleisön ratkiriemukkaaseen vuosikokoukseen5.5.2025 12:35:54 EEST | Tiedote
Skärgårdsteatern lähtee jälleen kesäkuussa seilaamaan Uudenmaan, Turunmaan ja Ahvenanmaan saaristoon. Teatterikorkeakoulun kanssa yhteistyössä tehty musiikkikomedia Bättre fäkta än illa fly! nähdään kesän aikana 16 paikkakunnalla.
Skärgårdsteatern bjuder publiken på muntert årsmöte5.5.2025 12:35:09 EEST | Pressmeddelande
Skärgårdsteatern åker igen ut på turné i Nylands, Åbolands och Ålands skärgård. I samarbete med Teaterhögskolan spelas musikaliska komedin Bättre fäkta än illa fly! i sommar på 16 orter.
Kuvan Kevät 2025 avautuu 17.5. Myllyssä23.4.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Kuvan Kevät -maisterinäyttely valtaa tänä vuonna Taideyliopiston Kuvataideakatemian Mylly-päärakennuksen alkaen aulakerroksen Kuva/Tila-galleriasta ja ulottuen aina ylimmän kerroksen Majakkaan, näyttelytilaan vanhan viljasiilon huipulla.
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme