Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus toi uutta tietoa platina(II)- koordinaatiokemiasta

Jaa

Koordinaatiokemiassa platina(II)- koordinointiyhdisteiden tutkimus on auttanut uusien lääkkeiden ja funktionaalisten materiaalien kehittämistä. Jyväskylän yliopiston epäorgaanisen ja analyyttisen kemian väitöstutkimuksessaan FM Evgeny Bulatov on kartoittanut, systematisoinut ja laajentanut tietoa platinan(II) koordinaatiokemiasta. Tieto edistää platinan uusien yhdisteiden hyödyntämistä erilaisissa teknisissä sovelluksissa ja lääkkeiden kehittämisessä.

Platina tunnetaan jalometallina sen harvinaisuuden ja kemiallisen inerttiyden (reagoimattomuuden) vuoksi. Nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan päde platina(II)-koordinointiyhdisteisiin. Niiden laaja ja monipuolinen kemia on tuonut monia merkittäviä löytöjä koordinaatiokemian historiassa sekä mullistanut esimerkiksi syöpähoitojen, siirtymämetallikatalyysin orgaanisessa synteesissä sekä orgaanisten valoa lähettävien laitteiden kehityksen.

Väitöskirjassaan Evgeny Bulatov on tuonut uutta tietoa platina(II) –yhdisteiden kemiallisesta vuorovaikutuksesta. Platina(II)-yhdisteet voivat muodostaa erilaisia kemiallisia vuorovaikutuksia. Vuorovaikutukset voidaan jakaa sijainnin perusteella niihin, joihin liittyy vain ligandeja tai metallikeskus tai vahvuuden perusteella heikkoihin ei-kovalenttisiin ja vahvoihin kovalenttisiin vuorovaikutuksiin.

Väitöskirjassa on hyödynnetty kokeellista synteettistä kemiaa sekä teoreettista laskentatutkimusta. Saadut tulokset ovat arvokkaita sekä sovelletun että kemian perusteiden kannalta. Erityisesti kehitetyt synteettiset menetelmät ovat käyttökelpoisia lääkkeiden ja funktionaalisten materiaalien synteesissä, kun taas teoreettiset tulokset tuovat uusia näkökohtia kemialliseen ei-kovalenttiseen sitoutumiseen.

Evgeny Bulatov syntyi vuonna 1991 Archangelskissa Venäjällä. Hän sai filosofian kandidaatin tutkinnon orgaanisesta kemiasta Pietarin valtionyliopistosta Venäjällä vuonna 2012. Vuonna 2014 Bulatov suoritti kaksi filosofian maisterin tutkintoa, Pietarin valtionyliopistossa orgaanisesta kemiasta sekä Jyväskylän yliopistossa epäorgaanisesta ja analyyttisesta kemiasta.

FM Evgeny Bulatovin epäorgaanisen ja analyyttisen kemian väitöskirjan "Synthetic and structural studies of covalent and non-covalent interactions of ligands and metal center in platinum(II) complexes containing 2,2-dipyridylamine or oxime ligands" tarkastustilaisuus on 18.4.2019 Ylistönrinteellä kello 12-15 (YlistöKEM4). Vastaväittäjänä on Dr. Ebbe Nordlander (Lundin yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena professori Matti Haukka (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Evgeny Bulatovin väitöskirja on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöskirjojen -sarjassa 2019, 58 p.

ISBN 978-951-39-7707-8 (pdf) URN:ISBN:978-951-39-7707-8 ISSN 2489-9003

Linkki julkaisuun: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/63400

Lisätiedot:

FM Evgeny Bulatov, evgeny.e.bulatov@jyu.fi, puh. 044 923 92 65

Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen, 050 581 8351

https://www.jyu.fi/science/fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme