Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus tuotti uutta ja tarkkaa mittaustietoa rautaa raskaampien alkuaineiden atomimassoista

Jaa

Suuri osa alkuaineista tuotetaan tähdissä tapahtuvissa fuusioreaktioissa. Rautaa raskaampien alkuaineiden tuottamien vaatii monimutkaisempia prosesseja, jotka tapahtuvat erilaisissa astrofysikaalisissa paikoissa. Jyväskylän yliopiston ydinfysiikan alan väitöstutkimuksessa Markus Vilén mittasi rautaa raskaampien alkuaineiden atomimassoja. Tulosten avulla voidaan mallintaa alkuaineiden tuottamiseen liittyviä avaruuden prosesseja. Tutkimuksessa Vilén mittasi atomimassat kaikkiaan 27 rautaa raskaammalle alkuaineisotoopille sekä kolmelle pitkäikäiselle viritystilalle. Näistä 16 mitattiin ensimmäistä kertaa maailmassa.

Markus Vilén/Jyväskylän yliopisto
Markus Vilén/Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus keskittyi pääosin neutronirikkaiden harvinaisten maametallien isotooppien massamittauksiin. Näiden lisäksi tutkittiin myös ytimiä, joissa protonien ja neutronien lukumäärät olivat hyvin lähellä toisiaan.

Mittauksiin käytettiin JYFLTRAP Penningin loukkua Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa. Eksoottisia radioaktiivisia isotooppeja tuotettiin kiihdytinlaboratorion IGISOL-massaerotinlaitteistolla.
Tutkimuksessa saatujen tulosten perusteella pystyttiin parantamaan teoreettisten mallien ennusteita.

”Mittaustiedon avulla pystytään paremmin mallintamaan esimerkiksi neutronitähtien törmäyksissä tuotettujen raskaiden alkuaineiden määriä sekä tietyn tyyppisten pulsaritähtien purkauksia. Samalla saatiin uutta tietoa sekä neutronirikkaiden että -vajaiden ytimien rakenteesta”, sanoo väitöstutkija Markus Vilén Jyväskylän yliopistosta.

Väitöstyössä myös kehitettiin ja testattiin ionisuihkujen tuottamiseen ja massojen mittaamiseen liittyviä mittausmenetelmiä.

”Onnistuimme mittamaan jopa yksittäisten ionien massoja muutaman miljardisosan tarkkuudella”, Vilén kertoo.

Markus Vilén kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen Lyseon lukiosta vuonna 2010. Hän aloitti fysiikan opinnot Jyväskylän yliopistossa syksyllä 2011 ja valmistui filosofian maisteriksi vuonna 2016 pääaineenaan fysiikka. Syksystä 2016 alkaen hän on työskennellyt IGISOL-tutkimusryhmässä Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa.

FM Markus Vilénin väitöskirjan "Mass measurements and production of ions at IGISOL for the astrophysical r- and rp-processes" tarkastustilaisuus pidetään 20. syyskuuta 2019 klo 12 alkaen fysiikan laitoksen salissa FYS1 (Ylistönrinne, Survontie 9). Vastaväittäjänä on professori Dan Melconian Yhdysvalloista Texas A&M –yliopistosta ja kustoksena associate professor Anu Kankainen Jyväskylän yliopistosta. Väitöstilaisuus on englanniksi.

Tutkimus on julkaistu JYU Dissertations -sarjassa, numero 123, 2019, Jyväskylän yliopisto. ISBN 978-
951-39-7838-9 (PDF), ISSN 2489-9003
Linkki julkaisuun: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/65448

Lisätietoja:
Tohtorikoulutettava Markus Vilén, markus.k.vilen@student.jyu.fi
Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. 050 581 8351
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/science/fi
Facebook: jyuscience Twitter: jyscience 

Avainsanat

Kuvat

Markus Vilén/Jyväskylän yliopisto
Markus Vilén/Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 27.5.2020 Suomalaisnuorten terveyden lukutaito hyvällä tasolla26.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Terveydestä ja hyvinvoinnista on saatavilla nykypäivänä valtava määrä informaatiota. Kyky suodattaa tätä informaatiotulvaa ja ymmärtää lukemaansa nousee yhä tärkeämmäksi. Suomalaisnuoret pärjäävät hyvin terveyden lukutaidossa eurooppalaisten ikätovereidensa joukossa. Olli Paakkarin väitöstutkimus Jyväskylän yliopistossa selvitti lasten ja nuorten terveyden lukutaitoa ja kehitti sen mittaamiseen soveltuvan työkalun.

Tietojenkäsittelytieteen valintakoeyhteistyön valintakokeen ensimmäinen vaihe sujui onnistuneesti25.5.2020 19:08:36 EESTTiedote

Tietojenkäsittelytieteen valintakoeyhteistyön valintakokeen ensimmäinen vaihe, kirjallinen digitaalinen etäkoe, järjestettiin 25.5.2020. Etäkoe toteutettiin Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan TIM-järjestelmällä yhteistyössä CSC:n kanssa. Digitaaliseen etäkokeeseen osallistui 2 045 henkilöä. Hakijoita oli yhteensä 3 480 ja osallistumisprosentti oli valintakoeyhteistyön aiempien vuosien mukainen.

Varhaiskasvatuksen yhteydenpito koteihin poikkeustilan aikana suojasi vanhempia uupumiselta25.5.2020 10:30:42 EESTTiedote

Mitä useammalla tavalla varhaiskasvatuksesta oltiin yhteydessä perheisiin ja mitä hyödyllisemmäksi vanhemmat tämän kokivat, sitä vähemmän heillä oli uupumusoireita, selvisi tuoreessa Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Erityisesti varhaiskasvatuksesta tarjottu ruoka-apu, apu lapsen päiväjärjestyksen suunnitteluun ja kehotus ottaa yhteyttä, mikäli vanhempi kaipasi tukea, näyttävät suojanneen vanhempaa uupumusoireilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme