HUS

Vakavat A-streptokokkitaudit lisääntyneet HUS-alueella − nopea hoidon aloitus tärkeää

Jaa

Vakavat A-streptokokkitaudit ovat lisääntyneet Suomessa ja HUS-alueella. Kuumeisten nielu-, keuhko-, iho- ja pehmytkudosinfektioiden yhteydessä tulee aina muistaa A-streptokokkitaudin mahdollisuus.

A-streptokokin tautikirjo ulottuu lievistä ihoinfektioista vakaviin yleisinfektioihin. Suurin osa A-streptokokkitaudeista ja -epidemioista on lieviä, kuten esimerkiksi päiväkotien angiinaepidemiat. Lievät infektiot esiintyvät yleensä yli 3-vuotiailla lapsilla ja aikuisilla.
 
Vakavia, invasiivisia A-streptokokkitauteja ovat verenmyrkytys, toksinen sokkioireyhtymä, keuhkokuume tai vaikea iho- ja pehmytkudosinfektio, joka usein vaatii kirurgisen toimenpiteen. Nämä taudit hoidetaan aina sairaalassa suonensisäisellä antibiootilla. Nopea hoidon aloitus on tärkeää, sillä se parantaa ennustetta.
 
Vakaville A-streptokokkitaudeille on tyypillistä, että ne aiheuttavat epidemia-aaltoja. Edellisen kerran vastaava nousu tapahtui 10 vuotta sitten. HUS-alueella todettiin 83 vakavaa veressä esiintyvää A-streptokokkitapausta vuonna 2017. Nyt helmikuun puoliväliin 2018 mennessä on todettu jo runsaat 20 tapausta. Kolmen tapauksen taustalla on ollut altistavana tekijänä influenssa. 
 
HUS on tiedottanut alueen terveydenhuollon henkilöstöä A-streptokokkiepidemiasta ja antanut toimintaohjeet. Kuumeisten nielu-, keuhko-, iho- ja pehmytkudosinfektioiden yhteydessä tulee aina muistaa A-streptokokkitaudin mahdollisuus.

Yhteyshenkilöt

Eeva Ruotsalainen, apulaisylilääkäri
HYKS Infektiotaudit
050 427 9117
eeva.ruotsalainen@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme