Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Väkivallan uhan tulee näkyä sosiaalialan palkkauksessa

Jaa

Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijät joutuivat viime perjantaina virkatehtävissään keskelle vakavaa vaaratilannetta Hämeenlinnassa. Rutiininomainen työtehtävä kärjistyi ampumiseksi, jossa paikalle kutsuttu poliisi haavoittui. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijät toimivat tilanteessa ammatillisesti ja turvallisuusohjeiden mukaan, tiedottaa Hämeenlinnan kaupunki.

– Valitettavasti väkivallan uhka on arkipäivää useissa sosiaalialan työtehtävissä. Tämä on erittäin vaativaa työtä, josta tulisi maksaa sen mukaista palkkaa, toteaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Talentian Väkivalta sosiaalialan työssä -tutkimuksen (2016) mukaan joka viides sosiaalialan korkeakoulutettu on kohdannut työssään väkivaltaa. Väkivalta ilmenee monin eri tavoin, kuten sanallisena tai fyysisenä, uhkailuna tai tekoina.

– Talentian tavoitteena on nollatoleranssi väkivallalle sosiaalialan työpaikoilla. Tämä edellyttää vahvaa sitoutumista väkivallan ehkäisyyn, selkeitä toimintatapoja väkivaltatilanteeseen ja tietoa jälkipuinnin toimenpiteistä, sanoo Jenni Karsio.

Talentian selvityksen mukaan työpaikan riittävä varautuminen asiakasväkivaltaan sekä sovitut käytännöt väkivaltatilanteissa vähentävät työntekijän stressiä, pelon tunteita ja työpaikan vaihtoajatuksia. Sosiaalialan ammattilainen kokee, että hänellä on paremmat valmiudet toimia uhka- ja väkivaltatilanteissa.

– Työsuojelutietoisuutta tulee vahvistaa entisestään työpaikoilla. Se edellyttää sitoutumista sekä työnantajalta että työntekijöiltä, Karsio toteaa.

Monesti sosiaalipäivystyksen työntekijät menevät Hämeenlinnan tilannetta vastaaviin tilanteisiin ilman poliisien turvaa.

– Moniammatillinen työ on erittäin tärkeää. Poliisin apua tulee saada, kun sille on tarvetta. Poliiseilla on oltava myös resurssit tähän työhön, Jenni Karsio tähdentää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Korjaus tiedotteeseen: Kunnissa tikittää lastensuojelun aikapommi – Talentia vaatii välitöntä puuttumista epäkohtiin23.6.2022 12:22:30 EEST | Tiedote

Tänään 23.6.2022 julkaistussa tiedotteessamme oli virhe. Aiemman tiedotteen mukaan Essote ja Siun sote ovat saaneet uhkasakot. Todellisuudessa Essotea ja Siun sotea vasta uhattiin 200 000 euron uhkasakoilla. Essote on jo välttänyt uhkasakon korjattuaan lastensuojelun puutteita. Myös Siun sote pyrkii välttämään uhkasakon muun muassa sitouttamislisän käyttöönotolla. Alla korjattu tiedote.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme