Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Valimoalan osaamiskeskittymä Tampereelle – Alan koulutus Suomessa saatiin turvattua

Jaa

Suomen huoltovarmuuden kannalta tärkeä valimoalan ammatillinen koulutus jatkuu Tampereella. Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK on ottanut vastuulleen valimoalan koulutukset ja alan kehittämisen.

Valimoala työllistää Suomessa suoraan vajaat 2000 henkilöä, mutta välillinen työllisyysvaikutus on huomattavasti suurempi.
Valimoala työllistää Suomessa suoraan vajaat 2000 henkilöä, mutta välillinen työllisyysvaikutus on huomattavasti suurempi.

Valimoalan osaamiskeskus kokoaa yhteen ammatillisen toisen asteen koulutuksen sekä yliopisto- ja ammattikorkeakoulutasot. TAKK:iin valmistunut valimo on Suomen ainoa teknisesti teollisuusvalimoa vastaava opetus- ja tutkimusympäristö.

- Valimoalan ammatillisen koulutuksen jatkuminen on tärkeää. Tällä hetkellä alalle ei valmistu lainkaan osaajia vaan uudet työntekijät on koulutettava itse. Tämä koskee kaikkia työntekijäryhmiä ammattityöntekijästä suunnitteluun, kertoo teollisuusvaluja valmistavan Peiron Oy:n toimitusjohtaja Marko Telenius.

- On hienoa, että TAKK otti valimokoulutuksen hoitaakseen ja vie asiaa eteenpäin laajemminkin yhteistyössä yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa, Telenius jatkaa.

Valimoala työllistää Suomessa suoraan vajaat 2000 henkilöä, mutta välillinen työllisyysvaikutus on huomattavasti suurempi. Valua käyttävä teollisuus, kuten Wärtsilä, Valmet, Metso, Kone ja Nokia, työllistävät Suomessa kaikkiaan noin 120 000 työntekijää.

- Niin kauan kuin nämä suuret yritykset toimivat Suomessa, tarvitaan kotimaassa valutekniikan tuotekehitysosaamista ja tuotantoa, toteaa Aalto-yliopiston valutuotetekniikan professori, Valimoteollisuus ry:n johtava asiantuntija Juhani Orkas.

- Yritykset jakavat suuren volyymin valutuotteiden hankinnan niin, että osa tilataan ulkomailta, ja osa ostetaan suomalaisilta valimoilta. Näin turvataan huoltovarmuudenkin kannalta tärkeän tuotannon alan säilyminen Suomessa, Orkas jatkaa.

Suomessa tuotetaan vuositasolla noin 70.000 tonnia erilaisia valukomponentteja. Tarkkoja tilastoja valukomponenttien tuontimääristä ulkomailta Suomeen ei ole, mutta arviolta se on vähintään toiset 70.000 tonnia.

Koulutus palvelee koko Suomea

- Ala itsessään on Suomessa sen verran pieni, että koulutuksen ja tutkimuksen keskittäminen yhteen paikkaan on järkevää, toteaa Marko Telenius, joka toimii myös alan yrityksiä edustavan Valimoteollisuus ry:n puheenjohtajana.

- Koulutusten suunnittelussa ja toteutuksessa on tärkeä varmistaa, että koulutus palvelee koko Suomea – kaikkia paikkakuntia, joissa valimoita on.

Ammatilliset koulutukset tullaan toteuttamaan oppisopimuksella, ja lähipäivät voidaan järjestää joustavasti yritysten tiloissa, verkon yli tai Tampereella.

- Prosessiteollisuuden ammattitutkinto vahvistaa ja laajentaa alalla jo työskentelevien osaamista. Tarjolle tulee myös lisä- ja täydennyskoulutusta, mm. menetelmäsuunnittelusta ja metallurgiasta, kertoo TAKK:n valimoalan koulutussuunnittelija Jouni Lehto.

TAKK on ainoa valimotekniikan ammatillinen kouluttaja Suomessa. Korkea-asteella on tarjolla yksittäisiä valimotekniikan opintojaksoja Aalto-yliopistossa, Tampereen Yliopistossa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Kymmenen vuoden aikana valimoteollisuuden tuotanto on vähentynyt Suomessa 30–50 prosenttia valimosektorista riippuen. Siitä huolimatta alalle tarvitaan uusia työntekijöitä. Valimoalalle voidaan osaamiskeskuksen ansiosta järjestää jatkossa myös rekrytoivia koulutuksia, joiden tavoitteena on taata osaavat työntekijät yrityksiin.

- Työntekijöiden ikärakenne ja alan yleinen imago tuovat haastetta yrityksille, toteaa Marko Telenius.

Koulutuksen ja työelämän hybridimalli

Valimokoulutuksen jatkuminen ja siirtyminen TAKK:iin tarkoitti suuria muutoksia tiloihin. Valimon rakentamiseen saatiin strategiarahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Samoihin tiloihin valimon kanssa muutti vuokralaiseksi valualan yritys Hetitec Oy. Se mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön.

- Tämäntyyppiset hybridiratkaisut tulevat varmasti yleistymään jatkossa, kertoo TAKK:n rehtori Teppo Tapani.

- Ala kehittyy voimallisesti ja yhteistyökuviolla pystytään varmistamaan se, että koulutuksissa on käytössä ajanmukainen – jopa ennakoiva varustus. Koulutus ja työelämä elävät riti-rinnan tiiviissä vuorovaikutuksessa.

KUTSU

Tervetuloa TAKK:n valimon avajaisiin 24.2.2021

Live-lähetys TAKK:n valimolta on katsottavissa osoitteessa www.takk.fi/avajaiset ke 24.2.2021 klo 12 - 14.15

Valimoalan näkymistä ja osaamistarpeista ovat kertomassa mm. työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltonen, Tampereen Kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen sekä professori Juhani Orkas, Aalto-yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teppo Tapani, rehtori, TAKK
puh. 044 7906 520, teppo.tapani@takk.fi

Professori Juhani Orkas, Aalto-yliopisto
johtava asiantuntija, Valimoteollisuus ry; projektipäällikkö, TAKK
puh. 050 5562 288, juhani.orkas@aalto.fi

Kuvat

Valimoala työllistää Suomessa suoraan vajaat 2000 henkilöä, mutta välillinen työllisyysvaikutus on huomattavasti suurempi.
Valimoala työllistää Suomessa suoraan vajaat 2000 henkilöä, mutta välillinen työllisyysvaikutus on huomattavasti suurempi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Tampereen valtatie 15
33100 TAMPERE

Vaihde 03 2361 111, info@takk.fihttp://www.takk.fi

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK on monialainen ammatillinen kouluttaja ja työelämän kehittäjä. Vuosittain TAKKissa opiskelee yli 12 000 aikuista ja henkilöstöä on n. 210. TAKKia ylläpitää Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr. Tarjolla on ammatillisia perustutkintoja, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta yli 20 ammattialalta. Koulutuksia, toimintaa ja  oppimisympäristöjä kehitetään tiiviissä yhteistyössä työelämän ja yritysten kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme