Korkein hallinto-oikeus

Valituslupajärjestelmän käyttöönotto ja asioiden sähköinen käsittely lyhentäneet asioiden käsittelyaikaa KHO:ssa

Jaa
Korkeimpaan hallinto-oikeuteen saapui viime vuonna ratkaistavaksi kaikkiaan 3 713 asiaa, mikä on lähes 400 asiaa vähemmän kuin vuonna 2021. KHO ratkaisi viime vuonna yhteensä 3 757 asiaa ja vuoden lopussa vireillä olevien asioiden määrä painui historiallisen pieneksi, 2 094 asiaan.

Suurin asiaryhmä oli edelleen ulkomaalaisasiat, joiden osuus kaikista saapuneista asioista oli 39 prosenttia. Seuraavaksi suurimmat asiaryhmät olivat sosiaali- ja terveydenhuollon asiat sekä veroasiat.

Korkein hallinto-oikeus on valituslupatuomioistuin eli muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta hallinto-oikeuksien päätöksiin saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Viime vuonna KHO:een saapui 3 277 valituslupahakemusta, mikä oli 88 prosenttia kaikista saapuneista muutoksenhakuasioista. KHO ratkaisi 3 164 valituslupahakemusta ja myönsi valitusluvan 9,5 prosentissa tapauksista. Suoria valituksia KHO:een saapui 305 ja ylimääräisiä muutoksenhakuja 118.

Oikeus- ja hallintokäytäntöä ohjaavia vuosikirjaratkaisuja annettiin 150. Eniten vuosikirjaratkaisuja annettiin veroasioissa (21 %) sekä valtio-oikeuteen ja yleishallintoon liittyvissä asioissa (15 %).

Käsittelyaika lyhentynyt

Ratkaistujen asioiden keskimääräinen käsittelyaika oli viime vuonna 7,2 kuukautta, kun se vielä edellisvuonna oli 8,1 kuukautta.

- Viime vuonna aloimme nähdä selvästi sekä valituslupajärjestelmän käyttöönoton ja sähköisen asiankäsittelyn tuomat hyödyt. Erityisesti niiden valituslupa-asioiden käsittelyaikaa, joissa valituslupaa ei myönnetä, saatiin lyhennettyä ja samalla myös vireillä olevien asioiden määrä pieneni. Viimeksi mainittuun vaikutti myös meille tulleiden asioiden määrän vähentyminen edellisvuosiin verrattuna, sanoo korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi.

Korkein hallinto-oikeus teki Euroopan unionin tuomioistuimelle viime vuonna yhden ennakkoratkaisupyynnön, joka koski ulkomaalaisen käännyttämistä. Kaikkiaan unionin tuomioistuimessa oli vireillä viime vuonna neljä KHO:n tekemää ennakkoratkaisupyyntöä.

Korkein hallinto-oikeus voi tarvittaessa järjestää katselmuksia asioiden lisäselvitystä varten. Viime vuonna KHO järjesti katselmuksen Marian sairaalan asemakaavan muutosalueella Helsingissä.

Päätösten lisäksi korkein hallinto-oikeus antoi viime vuonna 20 lausuntoa eri ministeriöiden lainsäädäntöhankkeista.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

HFD anser betänkandet om att förnya lagstiftningen kring offentliga samfunds skadeståndsansvar ensidigt15.3.2023 11:28:02 EET | Tiedote

Högsta förvaltningsdomstolen anser i sitt utlåtande att arbetsgruppsbetänkandet om förnyelse av lagstiftningen gällande offentliga samfunds skadeståndsansvar inte utgör en tillräcklig grund för att förnya lagstiftningen. Offentliga samfunds skadeståndsansvar är en principiellt betydande och komplex fråga som inte borde granskas enbart ur skadeståndsrättens synvinkel.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme