Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Valkoposkihanhet saapuneet, pääjoukko tulossa toukokuussa

Jaa

Ensimmäiset valkoposkihanhet ovat saapuneet Suomeen, mutta hanhien pääjoukko saapuu vasta toukokuussa. Hanhien aiheuttamien vahinkojen torjuntaa varten ELY-keskukseen on perustettu lajivahinkokoordinaattorin virka. Valkoposkihanhet saattavat levittää lintuinfluenssaa, joten kuolleet linnut tulee poistaa maastosta.

Valkoposkihanhia pellolla. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia pellolla. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ensimmäiset valkoposkihanhet ovat saapuneet Suomeen huhtikuun alussa. Kyseessä ovat Suomessa pesivät yksilöt ja ne pesivät etenkin rannikkoseudulla. Suomessa pesivien valkoposkihanhien määräksi on arvioitu 7 000 paria.

Isompi joukko valkoposkihanhia tullee saapumaan Suomeen n. toukokuun puolivälissä. Tämä isompi joukko vain pysähtyy Suomessa matkatessaan pesimään arktisille alueille Barentsinmerelle. Arktisille alueille matkaavat hanhet pysähtyvät yleensä Kaakkois- ja Itä-Suomessa. Isoimmat parvet on viime vuosina havaittu Pohjois-Karjalassa.

Valkoposkihanhien kanssa samaan aikaan muuttaa myös muita hanhilajeja. Metsä- ja tundrahanhia oleilee tällä hetkellä Suomessa selvästi valkoposkihanhia enemmän, mutta toukokuussa lajisuhde kääntyy.

Valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi Pohjois-Karjalan ELY-keskukseen on perustettu valtakunnallinen lajivahinkokoordinaattorin virka. Hanhien aiheuttamat vahingot ovat nousseet Suomessa paljon nopeammin kuin mitä valkoposkihanhikanta on kasvanut. Suurimmat vahingot ovat tulleet rehuviljelmille Pohjois-Karjalassa ja Kaakkois-Suomessa. Suurimmillaan viljelijöille myönnetyt korvaukset ovat olleet Suomessa kolme miljoonaa euroa viime vuonna.

ELY-keskus tekee yhteistyötä valkoposkihanhien tuhojen minimoimiseksi mm. Luonnonvarakeskus Luken kanssa Hanhipelto-hankkeessa, jossa tutkitaan erilaisia karkotusmenetelmiä.

Valkoposkihanhet saattavat levittää lintuinfluenssaa

Muutamissa linnuissa (kyhmyjoutsen, kanahaukka ja fasaani) on Suomessa havaittu tänä vuonna lintuinfluenssaa, mutta valkoposkihanhissa ei. Luoteis-Euroopassa valkoposkihanhissa on todettu lintuinfluenssaa, mutta tautitilanne on siellä helpottunut talvesta.

Jos löydät kuolleen hanhen tai muun vesi- tai petolinnun, niin se on hyvä lähettää Ruokavirastoon tutkittavaksi (ohjeet Ruokaviraston sivuilta). Jollei tutkittavaksi lähettäminen ole mahdollista, on kuolleet linnut poistettava maastosta, etteivät peto- ja haaskalinnut levitä tautia edelleen. Linnut on haudattava tai poltettava ja niiden käsittelyssä tulee käyttää suojakäsineitä ja hengityssuojaimia.

Lisätietoa valkoposkihanhista sekä niiden muuttoreiteistä, pesimisestä ja aiheuttamista tuhoista löytyy Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen blogissa julkaistussa kirjoituksessa. Pohjois-Karjalan ELY-keskus tulee tiedottamaan säännöllisesti kevään mittaan valkoposkihanhien kevätmuuton etenemisestä.

Tiedotetta on päivitetty 15.4. klo 15.00 lintuinfluenssan esiintymisen osalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214

Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhia pellolla. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia pellolla. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme