Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Valkoposkihanhia karkotetaan viljelyksiltä drooneilla

Jaa

Tohmajärvellä kokeillaan valkoposkihanhien karkottamista itsestään liikkuvien droonien avulla. Kokeilu toteutetaan osana Luonnonvarakeskuksen hanhipeltotutkimusta yhteistyössä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kanssa.

Latausasemalle palaava drooni. Kuva: Jukka Forsman / Luonnonvarakeskus.
Latausasemalle palaava drooni. Kuva: Jukka Forsman / Luonnonvarakeskus.

Tohmajärvellä käynnistyi 11.5.2022 kokeilu, jossa hanhien karkotuksessa käytetään itsenäisesti toimivia drooneja. Karkotuksen tarkoitus on saada viljelyvahinkoja aiheuttavat valkoposkihanhet siirtymään viljelyskäyttöön sovituilta pelloilta ns. hanhipelloille, missä ne saavat ruokailla rauhassa. Hanhien aiheuttamat vahingot siis pyritään keskittämään hanhipelloille.

Droonien kokeilu karkotusmenetelmänä on osa Luonnonvarakeskuksen (Luke) hanhipeltotutkimusta, ja siinä on Luken lisäksi mukana Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Tohmajärvellä toimii kaksi itsenäistä droonijärjestelmää, joissa kummassakin on 2 droonia, jotka ohjelmoidaan lentämään suunniteltua reittiä pitkin. Hanhien odotetaan tulkitsevan taivaalla lentävät hahmot pedoiksi ja pakenevan paikalta. Luken tutkijat selvittävät laitteiden karkotustehoa paikan päällä, ja laitetoimittaja valvoo droonien työskentelyä.

Luke on aiemmin tutkinut eri karkotusmenetelmien, kuten leijojen, pallojen ja kiinteiden karkottimien, tehoa, mutta niiden teho on todettu heikoksi. ”On testattu laseria, paukkupatruunoilla ilmaan ampumista ja jalan karkottamista. Nyt katsotaan vielä droonikortti”, kertoo Luken tutkimusprofessori Jukka Forsman.

Hanhipeltohanke etsii kustannustehokkaita ja sosiaalisesti hyväksyttäviä keinoja vähentää rauhoitetun valkoposkihanhen maataloudelle aiheuttamia vahinkoja. Tutkimus tuottaa myös politiikkaneuvoja päätöksenteon tueksi. Tuloksia on odotettavissa tänä ja ensi vuonna.

Hanhipeltotutkimuksen rahoittaa ympäristöministeriö ja droonipalvelun tarjoaa RumbleTools Ltd. Lintujen karkotustoimintaan on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen poikkeuslupa ja karkotusta tehdään koko hanhimuuton ajan toukokuun loppuun saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 214
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Jukka Forsman
tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus
p. 0295 322 395
etunimi.sukunimi@luke.fi

Mika Sandström
CEO, Rumble Tools Ltd
p. 0456 9983 84
etunimi.sukunimi@rumbletools.fi

Kuvat

Latausasemalle palaava drooni. Kuva: Jukka Forsman / Luonnonvarakeskus.
Latausasemalle palaava drooni. Kuva: Jukka Forsman / Luonnonvarakeskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme