Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Valkoposkihanhien muuttotilanne: Hanhet pääasiassa vielä Luoteis-Euroopassa

Jaa

Kylmät ja vastatuuliset säät eivät ole innostaneet valkoposkihanhia lähtemään muuttomatkalle.

Vappu on jo ovella, mutta hanhitilanne on polkenut jo pari viikkoa lähes paikallaan. Kylmät, vastatuuliset säät eivät ole innostaneet Vattimeren rannikon tienoilla talvehtineita ja Barentsinmeren tuntumassa pesiviä valkoposkihanhia lähtemään muuttomatkalle. Sekä hollantilais- että saksalaistutkimusprojektien satelliittilähetinhanhet ovat samoilla alueilla Hollannissa, Saksassa ja Tanskassa kuin aiempina parina viikkona.

Suomessa valkoposkihanhia on tavattu viikon aikana pieniä määriä Pohjois-Pohjanmaata ja Pohjois-Savoa myöten, eniten kuitenkin etelässä Varsinais-Suomesta Etelä-Karjalaan ulottuvalla alueella. Enimmillään hanhien määräksi arvioitiin reilu 13 000 Kouvolassa 28.4.2021.

Metsä- ja tundrahanhien muutto on myös edistynyt nihkeästi. Viime aikoina yli tuhannen metsä- ja tundrahanhen paikallisparvia on havaittu jo Pohjois-Karjalassa ja -Savossa saakka. Suurimmat kerääntymät ovat olleet viidentuhannen luokkaa laajalla alueella Etelä-Suomessa.

Jarmo Koistinen Ilmatieteen laitokselta ennustaa ainakin alkuun hiljaista muuttoa: "Seuraavan viikon aikana talvehtimisalueen läheltä kulkee ennusteiden mukaan kolme matalapainetta. Kahden ensimmäisen aiheuttama sade- ja vastatuulisää, sekä koleus haittaavat muuton aloitusta muina päivinä kuin lauantaina. Kolmas matalapaine liikkuu ennusteissa edellisiä pohjoisempaa reittiä, minkä vuoksi hyviä tuulia etelän ja lounaan väliltä olisi yleisesti ensi viikolla maanantaista keskiviikkoon, jolloin muutto kohti Itämeren aluetta voisi selvästi voimistua."

Toukokuun alussa saattaa siis saapua valkoposkihanhia isompia määriä Suomeen, mutta päämuutto tulee myöhemmin.

Hanhitilanneraportti on koottu BirdLifen ja Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen yhteistyönä, ja se julkaistaan verkossa osoitteessa https://www.birdlife.fi/hanhitilanne/

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214

Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme