ELY-keskukset

Valmisteilla opas numeeristen mallien hyödyntämisestä teollisuuslaitosten ympäristövaikutusten arvioinnissa

Jaa

Kainuun ELY-keskuksen koordinoimassa ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa laaditaan opas erilaisten mallinnustarkastelujen hyödyntämiseen ja tulkintaan teollisuuslaitosten päästöjen ja ympäristövaikutusten arvioinnissa YVA- ja lupamenettelyissä.

Hankkeen toteuttajia ovat Kainuun ELY-keskuksen lisäksi Suomen ympäristökeskus ja Geologian tutkimuskeskus sekä konsultit. Oppaan laatimiseen osallistetaan työpajatyöskentelyn kautta myös eri sidosryhmiä. Opas valmistuu loppuvuodesta 2022.

Opas tarjoaa viranomaisille päätöksenteon tueksi tietoa, miten mallinnustuloksia ja niihin liittyviä epävarmuuksia tulisi tulkita YVA- ja lupamenettelyissä

Oppaan tavoitteena on parantaa YVA-selostusten ja lupahakemusten laatua sekä tukea ja sujuvoittaa YVA- ja lupamenettelyjä tuomalla mallinnusten hyödyntämiseen ja tulkintaan liittyvä paras tieto viranomaisten, toiminnanharjoittajien ja konsulttien saataville.

Opas tarjoaa tietoa miten, milloin ja kuinka kattavasti teollisissa hankkeissa tulisi mallintaa toiminnasta aiheutuvien päästöjen (melu, vesi, pöly, ilma, haju) leviämistä ja niistä muodostuvia ympäristövaikutuksia. Oppaassa käsitellään mallinnusprosesseja, mallinnusten tietotarpeita, virhelähteitä ja epävarmuuden arviointia sekä mallinnustulosten ja epävarmuuden kuvaamista laadittavissa asiakirjoissa.

Oppaassa kuvataan miten eri teollisuusalojen erityispiirteet tulisi huomioida eri päästöjen ja vaikutusten mallinnuksessa sekä esitellään tapauskohtaisia esimerkkejä hyvistä käytännöistä mallinnuksen hyödyntämisestä ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Oppaan tarkoituksena on selkeyttää sen arvioimista, perustuuko mallinnus riittäviin tausta- ja lähtötietoihin, soveltuvatko käytetyt mallit kohteeseen ja sen erityispiirteisiin, onko mallinnuksen tulos luotettava ja miten mallinnuksessa ja tulosten tulkinnassa on huomioitu eri virhelähteet ja epävarmuus.

Taustalla on kasvanut tarve teollisuushankkeiden päästöjen ja koko elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten yhä tarkempaan selvittämiseen, mikä on lisännyt mallinnusten hyödyntämistä, niiden painoarvoa ja samalla tuonut esille epävarmuustekijöiden merkityksen päätöksenteossa.

Mallinnus on usein keskeisessä roolissa erityisesti ilmaan ja vesistöihin kohdistuvien vaikutusten arvioinnissa eri teollisuuden aloilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Johtava ympäristöasiantuntija Soile Nieminen
p. 0295 023 818, soile.nieminen@ely-keskus.fi

Ympäristöasiantuntija Joni Kivipelto
p. 0295 023 904, joni.kivipelto@ely-keskus.fi

Suomen ympäristökeskus
Tutkija Janne Juntunen,
p. 0295 251 240, janne.juntunen@syke.fi

Geologian tutkimuskeskus
Tutkija Tatu Lahtinen,
p. 0295 032 148, tatu.lahtinen@gtk.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Sinilevätilanne vaihteleva Saaristomerellä ja Selkämerellä, sisävesissä viime viikkojen kaltainen (Varsinais-Suomi, Satakunta)11.8.2022 11:44:26 EEST | Tiedote

Viime viikonlopun kovien tuulten myötä sinilevät sekoittuivat vesiin ja alkuviikon lämpimän sään seurauksena runsastuivat paikoitellen koko merialueella. Avomerellä sinilevät runsastuivat etenkin Saaristomeren eteläosassa. Sisävesissä sinilevää on tavattu paikoitellen runsaastikin, mutta tilanne on pysynyt pitkälti viime viikkojen kaltaisena.

Lapin ELY-keskus myönsi rahoitusta porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa koskeville tutkimushankkeille (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)11.8.2022 11:07:21 EEST | Tiedote

Vuoden 2022 tutkimushankehaussa tuli vireille määräaikaan mennessä neljä hakemusta, joista kaksi hanketta rahoitettiin. Tukea haettiin yhteensä yli 600 000 euron edestä. Lapin ELY-keskuksella on vuosittain käytössä noin 350 000 euroa porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa edistävien tutkimushankkeiden rahoittamiseen. Hankkeet rahoitetaan maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme