Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Valmiustoimikunta: Varautumiseen ja valmiuteen panostettu ja panostetaan edelleen merkittävästi

Jaa
Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa päivittämään alueelliseen varautumiseen liittyvän tilannekuvan. Varautuminen ja valmius ovat edelleen hyvällä tasolla ja kukin organisaatio edistää asioita vakaasti.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston ylijohtajan Marko Pukkisen johdolla 9.2.2023.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuosi sitten muutti Euroopan turvallisuustilannetta merkittävästi. Ylijohtaja Pukkinen totesi kokouksen alussa, että olemme vuoden aikana joutuneet varautumaan tilanteeseen, johon ei Euroopassa pitänyt enää olla tarvetta.

”Sotilaallinen ja siviiliyhteiskunnan varautuminen on saanut uuden merkityksen meillä Suomessakin. Ukrainaa tuemme koko Euroopan laajuisessa yhteisessä rintamassa,” summasi Pukkinen.

Alueen varautumisen tilanne on edelleen hyvä. Arjen varautumistyötä jatketaan laajasti kaikilla toimialoilla.

Suomessa riittävästi väestönsuojapaikkoja

Pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Tarja Wiikinkoski kertoi sisäministeriön selvittävän Suomen väestönsuojapaikkojen määrää ja suojien kuntoa. Päivitettyjen tietojen mukaan Suomessa on noin 50 500 väestönsuojaa, joissa on paikkoja noin 4,8 miljoonalle ihmiselle. Suojapaikkoja on Suomessa riittävästi.

Väestönsuojien määrä vaihtelee kuntien välillä, lähinnä rakennuskannan vuoksi. Haja-asutusalueilla ja pientaloalueilla suojia on vähiten, kaupungeissa eniten. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueen osalta Pirkanmaalla väestönsuojapaikkoja on suurin piirtein yhtä paljon kuin väestöä. Vähiten väestönsuojapaikkoja suhteessa väestöön on Etelä-Pohjanmaalla, jossa paikkoja on 48 prosentille väestöstä. Tämä on suora seuraus siitä, että alueella ei ole isoja kaupunkeja ja rakennuskanta koostuu siten pientaloista ja omakotitaloista. Seinäjoella paikkoja on kuitenkin muita Etelä-Pohjanmaan kuntia enemmän.

Wiikinkoski muistutti, että väestönsuojien lisäksi suojautumiseen on muitakin keinoja, esimerkiksi suojautuminen kotiin tai tilapäiseen väestönsuojaan sekä väestönsiirrot turvallisemmille alueille. Väestönsiirtoja harjoiteltiin viime vuonna aluehallintoviraston järjestämissä valmiusharjoituksissa ja samassa yhteydessä kartoitettiin myös väestönsuojien tilanne.

Päivitetyt tiedot suojien ja suojapaikkojen määristä perustuvat pelastuslaitoksilta saatuihin tietoihin yhdistettynä sisäministeriön aiempiin tietoihin sekä Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotietoihin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston koordinoimassa alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana 46 alueen toimijaa. Yhteistyötä tehdään laajalla rintamalla. Toimijoiden välisen yhteydenpidon mahdollistaminen sekä oikean ja ajantasaisen tiedon välittäminen kaikille osapuolille on aluehallintovirastojen toiminnassa keskeisessä osassa. Kumppanuus on alueilla tiivistä ja monipuolistuu koko ajan uusien häiriötilanteiden ilmaantuessa.


Lisätietoja
ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582
etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjoinen23-valmiusharjoitus käynnistyi suurella webinaarilla30.3.2023 12:54:45 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto käynnisti 30.3.2023 Pohjoinen23-valmiusharjoituksen suurella webinaari I:llä, jossa määriteltiin tavoitteet ja tehtävät syyskuussa 2023 huipentuvalle harjoitukselle. Ylijohtaja Terttu Savolainen totesi avauspuheenvuorossaan, että turvallisuuspoliittinen tilanteemme on kuluneen vuoden aikana totaalisesti muuttunut ja tämä osaltaan tuo harjoitukseen todentuntua ja aitoutta.

Regionförvaltningsverken beviljade 1,9 miljoner till bibliotekens utvecklingsprojekt – läskunnighet, robotteknik och tjänsteutformning30.3.2023 12:45:00 EEST | Tiedote

Bibliotekens utvecklingsprojekt främjar fritidsläsning, läskunnighet och kontinuerligt lärande och utvecklar biblioteken som aktörer för aktivt medborgarskap, delaktighet, demokrati och yttrandefrihet. Med understöden skapas nya verksamhetsmodeller för att utveckla bibliotekstjänsternas genomslag och för hållbar utveckling.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme