Kirkko Helsingissä

Valoisa pyhä kuolleiden keskellä

Jaa

Malmilla kokeillaan, miten onnistuu lasten pyhäinpäivä hautausmaalla.

Kuva: Malmin hautausmaa. Maria Sann.
Kuva: Malmin hautausmaa. Maria Sann.

Koko perheelle tarkoitettua Lasten pyhäinpäivää vietetään ensimmäistä kertaa Suomessa hautausmaalla. Myös lapset ovat tervetulleita tunnelmoimaan hautausmaalle ja pohtimaan elämää ja kuolemaa omalla tavallaan. Luvassa on tulitaiteilijoita, Kaartin soittokunta, enkelirastipolku ja tuhansien kynttilöiden meri pyhäinpäivänä Malmin hautausmaalla.

Pohjoismaiden suurimmalla hautausmaalla, Malmilla, käy pyhäinpäivänä tuhansittain ihmisiä sytyttämässä kynttilän edesmenneille rakkailleen. Viime vuonna Malmin seurakunta tarjoili kuumaa juomaa ja kohtasi noin 800 ihmistä päivän aikana.

Tänä vuonna myös lapset kutsutaan ensi kertaa hautausmaalle. Paikalla on tulitaiteilijoita, valotaidetta, lämminhenkinen tehtäväpolku enkeleineen. Valtava kynttilämeri on jo itsessään näkemisen ja kokemisen arvoinen. Aikuiseen makuun järjestämme saarnattomia musiikkihartauksia. Romaniorkesteri Missio Romano esiintyy ulkona kappelialueella klo 18.

Valoisa juhla kuolleiden keskellä

Hautausmaatapahtuma keskittyy poismenneiden rakkaiden muistelemiseen valoisassa hengessä vuoden pimeimpään aikaan. Paikalla on kymmeniä pappeja, diakoneja ja lastenohjaajia, ja kyseessä on Malmin seurakunnan isoimpia panostuksia koko vuonna.

Halutessaan Malmin hautausmaalla saa luottamuksellista keskusteluapua itselleen tai perheelleen koskipa asia elämää tai kuolemaa.

Myös lehti ja podcast

Malmin seurakunnalle pyhäinpäivä on iso ponnistus. 16-sivuinen Älä pelkää –lehti keskittyy surun ja kuoleman käsittelyyn mutta myös hyviin muistoihin. Lehti jaetaan yli 60 000 kotitalouteen Helsingin Uutisten ja Kirkko ja Kaupungin välissä.

https://www.helsinginseurakunnat.fi/malminseurakunta/uutiset/malminseurakuntajulkaisialapelkaa-lehden

Kuolleiden podcast on puolestaan viisiosainen sarja, jossa kirjailija ja pappi Kai Sadinmaa avaa Malmin hautausmaan mysteerejä, johdattaa kiinnostavien hautojen partaalle ja selvittää Suomen suurimmalla hautausmaalla lepäävien elämänkohtaloita. 

https://www.kirkkojakaupunki.fi/kuolleidenpodcast

Koronaturvallisuus

Koronaturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Rohkaisemme kaikkia käyttämään matalalla kynnyksellä maskia vaikka olemmekin ulkona. Seurakunnan työntekijät pitävät tapahtumassa maskia ja käsidesiä on saatavilla monessa pisteessä.

LASTENTAPAHTUMA

LÄHTÖPAIKKA Latokartanon tori, 00790 Helsinki
PÄIVÄMÄÄRÄ: 31.10.2020
KELLONAIKA: 16–19

Tapahtuma käynnistyy Latokartanon torilta, missä tulitaiteilijat esiintyvät tasatunnein. Hautausmaalle johtavan Viikin alikulkutunnelin valojen ja varjojen jälkeen hautausmaalla vaelletaan omaan tahtiin, bongataan enkeleitä, tehdään tehtäviä ja muistellaan rakkaita. Lopuksi koko perhe voi käydä sytyttämässä kynttilän rakkaiden haudalla tai muualla haudattujen muistomerkillä. Ota mukaan taskulamppu tai lyhty ja hautakynttilä.

Lisäksi:

  • Hautausmaan portit ovat auki ympäri vuorokauden 29.10.–2.11. Voit vierailla hautausmaalla silloin, kun sinulle sopii.
  • Isossa kappelissa tasatunnein musiikkihartauksia turvavälein la 31.10. klo 11–17
  • Missio Romano: Täällä pohjantähden alla –musiikkihartaus kappelin edustalla klo 18
  • Kuumaa juomaa tarjolla kappeleiden takana sekä kiertävistä kahvirepuista.
  • Tarvitsetko apua omaisen haudan löytämisessä? Voit soittaa pyhäinpäivänä klo 11-18, p. 09 2340 2867 ja 09 2340 2858 tai kysyä apua infoteltalta

Pyhäinpäivä seurakunnissa ja muilla hautausmailla

Suomessa pyhäinpäivän perinteisiin kuuluu joukostamme jo poistuneiden läheisten ja rakkaiden muistaminen. Monissa seurakunnissa järjestetään pyhäinpäivän iltana kirkkohetkiä, joissa luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. Hautausmailla portit ovat auki vuorokauden ympäri.

Katso muiden Helsingin seurakuntien ja hautausmaiden tilaisuudet täältä: https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutiset/pyhainpaivana31.10.muistammeedesmenneitarakkaitamme

Haastattelupyynnöt Malmin tapahtumasta: Anna Patronen, viestintäasiantuntija, Malmin seurakunta, p. 040 717 5635, anna.patronen@evl.fi 

Haastateltavia: Kirkkoherra Heikki Arikka, pappi Rosa Kostamo (Miten puhua lapsen kanssa kuolemasta), pappi, kirkkohistorian dosentti Esko M. laine (Pyhäinpäivän, halloweenin, kekrin ja samhain yhteneväiset juuret, Malmin hautausmaan syntyhistoria), hautausmaapappi, kirjailija Kai Sadinmaa

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Malmin hautausmaa. Maria Sann.
Kuva: Malmin hautausmaa. Maria Sann.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kirkko Helsingissä
Kirkko Helsingissä
Kolmas linja 22 B
00530 HELSINKI

09 234 00http://www.helsinginseurakunnat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirkko Helsingissä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme