Suomen museoliitto

Valtakunnallista Opi museossa -viikkoa vietetään 4.–7.10.2022

Jaa

Koululaisille ja opiskelijoille suunnattu Opi museossa -viikko järjestetään kolmattatoista kertaa lokakuun ensimmäisellä viikolla 4.–7.10.2022. Tänä vuonna viikon teemana on osallistavuus. Museot järjestävät viikon aikana monenlaista ohjelmaa ja tarjoavat monipuolisia digitaalisia aineistoja oppilaitosten käyttöön.

Valtakunnallista koululaisten ja opiskelijoiden Opi museossa -viikkoa vietetään tutustumalla museoihin oppimisympäristöinä. Viikon aikana koululaisille ja opiskelijoille suunnattua ohjelmaa järjestetään monissa museoissa kautta maan. Museot tarjoavat myös monipuolisia digitaalisia oppimateriaaleja oppilaitosten käyttöön.

Kampanjaviikkoa vietetään 29 museossa. Alle on koottu kiinnostavia poimintoja viikon ohjelmasta. Kokonaisuudessaan museoiden tapahtumat on koottu Opi museossa -tapahtumakalenteriin, jossa niitä voi hakea alueittain sekä päivä- ja museokohtaisesti. 

Poimintoja Opi museossa -viikon ohjelmasta

Riihimäen kaupunginmuseossa alakoululaiset pääsevät itse kokeilemaan esineiden luettelointia ja pohtimaan, mikä esine heistä tulisi tallentaa osaksi museon kokoelmia. Suomen lasimuseossa yläkoulun 7.–9. luokat pääsevät ideoimaan museon yleisötyötä ja pohtimaan, minkälainen on heidän unelmiensa museo.

Designmuseo järjestää opettajille suunnatun kierroksen, jossa tutustutaan Mitä jos? -näyttelyyn Sitran asiantuntijan Liisa Poussan johdolla. Samalla ideoidaan, miten käyttää näyttelyä omassa opetuksessa. 

Metsämuseo Luston ala- ja yläkouluille suunnatulla löytöretkellä voi omatoimisesti suunnistaa museossa ja etsiä kokoelmien aarteita. Joensuun taidemuseossa on mahdollista tutustua AR-tekniikkaa hyödyntävään Onnin salainen maa -tarinakierrokseen.

Lastentarhamuseolla järjestetään aikuisille suunnattuja aisteihin, kehollisuuteen, tilaan ja leikillisyyteen keskittyviä työpajoja. Helsingin kaupunginmuseossa koululaisryhmät voivat osallistua Mahtava Sederholm -opastukselle. 

Lottamuseo julkaisee Opi museossa -viikon aikana Instagramissa hauskoja haasteita ja tietoa lottahistoriasta. Koululaisluokat voivat varata myös ilmaisen verkko-oppitunnin sadan vuoden aikamatkalle lottien ja Suomen historiaan.

Fregatti Suomen Joutsenen 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Merikeskus Forum Marinum tarjoaa sarjan maksuttomia etäopastuksia 4.–6. -luokille. Myös Suomen maatalousmuseo Sarka järjestää ilmaisia virtuaaliopastuksia 1.–6. -luokille.

Linkki tapahtumakalenteriin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Järjestökoordinaattori Kirsti Ruissalo
Suomen museoliitto
kirsti.ruissalo@museoliitto.fi
p. 044 430 0721

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 221 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Tutkimus: Suomalaismuseoiden koetut hyvinvointivaikutukset ovat satojen miljoonien arvoiset26.1.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Uuden tutkimuksen mukaan kävijät kokevat, että museovierailu tuottaa heille myönteisiä hyvinvointivaikutuksia keskimäärin 864 euron arvosta käyntikertaa kohti. Museovierailun arvoa kävijälle arvioitiin uudenlaisessa tutkimuksessa, johon osallistui kahdeksan suomalaismuseota ja Suomen museoliitto. Tutkimusryhmää johti kansainvälisesti arvostettu yhdysvaltalaistutkija tohtori John H. Falk.

Poliitikot kokeilevat museotyötä 22.-26.8.202219.8.2022 10:05:51 EEST | Tiedote

Suomen museoliiton koordinoiman Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikon aikana yli 80 päättäjää tutustuu museoiden toimintaan käytännönläheisellä tavalla eri puolilla Suomea. Perinteisen opastetun museovierailun sijaan päättäjät kokeilevat museoiden monipuolisia työtehtäviä, esimerkiksi konservointia, kokoelmien luettelointia tai näyttelysuunnittelua. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan poliitikkoja museoharjoittelussa 22.-26.8.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme