Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Valtatie 8 parantaminen Kokkolan kohdalla, tiesuunnitelman laatiminen on käynnissä

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on käynnistänyt tiesuunnitelman laatimisen Kokkolan kohdalle alkuvuodesta 2021. Suunnittelua tehdään tiiviissä yhteistyössä Kokkolan kaupungin kanssa. Marraskuun alussa järjestetään yleisötilaisuus.

Tiesuunnitelman aktiivinen vaihe on käynnistynyt alkuvuodesta 2021. Suunnitelma valmistuu vuoden 2022 keväällä.
Tiesuunnitelman aktiivinen vaihe on käynnistynyt alkuvuodesta 2021. Suunnitelma valmistuu vuoden 2022 keväällä.

Valtatie 8 on Länsi-Suomen rannikkoalueen pääväylä ja osa TEN-T kattavaa verkkoa. Kokkolan kohdalla valtatien 8 kautta maantielle 756 kulkee pääosa Kokkolan sataman tiekuljetuksista. Nykytilanteessa valtatien pitkämatkaisen liikenteen ja satamaan suuntautuvan liikenteen sujuvuus ja matka-aikojen ennustettavuus on heikentynyt.

Pääliittymien toimivuusongelmat heijastuvat myös valtatien 8 liikenneturvallisuuteen, joka on keskimääräistä heikompi verrattuna muihin vastaaviin pääteihin. Suunnittelualueella on asuinrakennuksia myös liikennemelualueella.

Tiesuunnitelmalla tarkat suunnitelmat

Tiesuunnitelman aktiivinen vaihe on käynnistynyt alkuvuodesta 2021. Suunnitelma valmistuu vuoden 2022 keväällä.

Tiesuunnitelman laatiminen on valtatien parantamisen toimenpiteiden tarkan sijainnin ja yksityiskohtaisten ratkaisujen suunnittelua. Aiempien suunnitelmien periaateratkaisut ohjaavat suunnittelua, mutta niiden toimivuutta tarkastellaan tarkemmassa mittakaavassa. Lainvoimainen tiesuunnitelma antaa tienpitäjälle oikeuden tiealueen haltuunottoon ja tien tekemiseen.

Tiesuunnitelman suunnittelualue rajautuu valtatiellä 8 lännessä Kirkkolehdon kiertoliittymän etelä- ja länsipuolelle ja pohjoisessa valtatien 28 liittymään. Suunnitteluosuuden pituus valtatiellä 8 on noin 13 kilometriä.

Tiesuunnitelmassa valtatieyhteys säilyy nykyisellä tielinjauksellaan. Perusratkaisussa valtatie 8 on Kokkolan keskustan kohdalla nelikaistainen kaksiajoratainen tie ja sen liittymiä parannetaan. Kokkolan keskustan kohdalla tarkastellaan myös katuverkon järjestelyitä valtatien 8 tuntumassa. Valtateiden 13 ja 28 liittymien välillä nykyinen valtatien poikkileikkaus säilyy ennallaan ja parantamistoimenpiteet keskittyvät liittymiin sekä yksityistiejärjestelyihin.  

Kokkolan ohikulkutiehen varaudutaan, mutta nykyisiä väyliä kehitetään sekä pitkämatkaisen että taajaman sisäisen liikenteen näkökulmasta nyt kun ohikulkutien rakentaminen ei ole vielä ajankohtaista. Nykyisen valtatien parantamisella turvataan nykyisen valtatien sekä siihen liittyvän maankäytön toimintaedellytykset ohikulkutien toteuttamiseen saakka ja sen jälkeenkin, jolloin nykyinen tie palvelee paikallista liikennettä.

Suunnitelmaa kehitetään yhdessä

Alueen asukkailla ja muilla intressiryhmillä on mahdollisuus osallistua suunnitteluun ja vaikutusten arviointiin. Hankkeen vuorovaikutus sisältää eri menetelmin toteutettua tiedottamista, tiedonhankintaa ja osallistumista sekä viranomaisten välistä yhteistyötä. Palaute ja keskustelu ratkaisusta on erityisen tärkeää hyvän lopputuloksen saamiseksi ja palautetta otetaan vastaan koko suunnittelun ajan.

Tiesuunnitelman yleisötilaisuus järjestetään 4.11.2021 klo 17–19 Kokkolan kaupungintalolla Kokkola-salissa (Kauppatori 5).

Tilaisuudessa suunnittelijat esittelevät hankkeen taustoja, tavoitteita ja alustavia suunnitelmaluonnoksia, minkä jälkeen suunnitelmista voi esittää kysymyksiä ja kommentteja. Tilaisuudessa huomioidaan koronasuositukset ja osallistujille on vahva maskisuositus. Yleisötilaisuudessa esiteltävät aineistot löytyvät myös ennakkoon hankkeen verkkosivuilta. Tutustu hankkeen verkkosivuihin (vayla.fi)

Tilaisuudessa esitellään myös LOUHI-karttapalautejärjestelmä, jossa palautetta on mahdollista antaa sähköisesti. (https://vt8-kokkola-ts.sitowise.com/) Helppokäyttöisen karttapalvelun kautta voi vapaasti katsella ja kommentoida suunnitelmaa. Suunnitelmaluonnoksia päivitetään työn päävaiheissa karttapalveluun ja sieltä voi ladata ajantasaisia suunnitelmaluonnoksia PDF-muodossa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Projektipäällikkö Hanna Kauppila, puh. 0295 027 723, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kokkolan kaupunki, Kaupunkisuunnittelupäällikkö, Jouni Laitinen, puh. 044 7809 360, etunimi.sukunimi@kokkola.fi

Sitowise Oy, Suunnittelun projektipäällikkö, Maija Ketola, puh. 020 747 6131, etunimi.sukunimi@sitowise.com

Kuvat

Tiesuunnitelman aktiivinen vaihe on käynnistynyt alkuvuodesta 2021. Suunnitelma valmistuu vuoden 2022 keväällä.
Tiesuunnitelman aktiivinen vaihe on käynnistynyt alkuvuodesta 2021. Suunnitelma valmistuu vuoden 2022 keväällä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Planeringen av den nya landsvägen Vikby-Martois har börjat23.11.2021 08:52:45 EET | Tiedote

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten (NTM-centralen) har börjat utarbeta en vägplan för avsnittet Vikby–Martois i syfte att bygga en ny vägförbindelse. Den nya vägförbindelsen börjar vid den planskilda anslutningen för riksväg 3 och 8 och upphör vid Lillkyrovägen (regionväg 717). Planeringsavsnittet är cirka sju kilome-ter långt och ligger i sin helhet i Korsholms kommuns område.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme