Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Valtatien 3 parantamishankkeessa Helsingbyn ja Laihian välillä on valittu vaihtoehto jatkosuunnitteluun

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus suunnittelee valtatien 3 parantamista Mustasaaren Helsingbyn ja Laihian välillä. ELY-keskus on tehnyt päätöksen jatkosuunnitteluun valittavasta vaihtoehdosta. Yleissuunnittelua jatketaan vaihtoehdolla 3a. Valitussa vaihtoehdossa valtatien uusi linjaus kiertää Helsingbyn kylän sen eteläpuolelta ja liittyy nykyisen valtatien linjalle Rönnholmin kohdalla. Alakylän ja Hulmin kohdalla uusi tielinjaus sijoittuu nykyisen tien pohjoispuolelle. Vaihtoehdossa 3a on eritasoliittymät Helsingbyn, Alakylän ja Hulmin kohdalla. Helsingbyn ja Hulmin eritasoliittymät ovat maankäyttöliittymiä.

Valinta on tehty keväällä 2020 valmistuneen YVA-selostuksen, kesällä 2022 valmistuneen YVA-selostuksen täydennyksen sekä alustavan hankearvioinnin perusteella. Arvioinnissa tarkasteltiin kaikkia YVA-menettelyn aikana arvioituja vaihtoehtoja 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 3a ja 3b. Kaikki ympäristövaikutusten arvioinnissa mukana olleet vaihtoehdot ovat toteuttamiskelpoisia. Tavoitteena on keskikaiteellinen nelikaistainen, korkeatasoinen ja turvallinen valtatieyhteys Laihian ja Vaasan välille.

Linjausvaihtoehtoja 2a, 2b ja 2c ei valittu jatkosuunnitteluun. Näillä linjausvaihtoehdoilla ajomatka pidentyy ja vaiheittain toteuttaminen ei käytännössä onnistu. Lisäksi vaihtoehdoissa 2a ja 2b Maunulan eritasoliittymä jouduttaisiin uusimaan. Näiden vaihtoehtojen yhteiskuntataloudellinen tehokkuus (h/k) arviointiin heikoimmaksi.

Linjausvaihtoehdot 1 ja 3 mahdollistavat vaiheittain toteuttamisen, jolloin kustannuksia voidaan jakaa pidemmälle aikajänteelle. Vaihtoehtoja 1 ja 3 vertailtaessa linjausvaihtoehtojen erot kohdistuvat erityisesti Helsingbyn alueelle. Vaihtoehdon 3 valintaa tukee vaihtoehdon 1 suuremmat haitat asuinviihtyvyyteen ja paikalliseen liikkumiseen Helsingbyn kohdalla sekä rakentamisen että käytön aikana. Vaihtoehdossa 1 myös rakentamisen aikaiset haitat valtatien liikenteelle Helsingbyn kohdalla olisivat suuremmat, kun rakennetaan nykyisen valtatien liikenteen seassa. Vaihtoehto 1 ei mahdollista eritasoliittymän rakentamista Helsingbyn kohdalle.

Vaihtoehdossa 3a on eniten liikenteellisiä myönteisiä vaikutuksia, kun matka-aika lyhenee ja sujuvuus paranee. Vaihtoehto 3a mahdollistaa eritasoliittymien rakentamisen sekä Helsingbyn että Hulmin kohdalle. Vaihtoehto 3b mahdollistaa eritasoliittymän rakentamisen vain Helsingbyn kohdalle.

Jatkosuunnitteluun valitusta vaihtoehdosta tehdään lain mukainen yleissuunnitelma. Suunnittelua pyritään jatkamaan mahdollisimman pian. Suunnitelmaluonnoksia tullaan esittelemään yleissuunnittelun aikana, jolloin suunnitelmista on myös mahdollista antaa palautetta.

Lisätietoja:

Suunnitteluhankkeen internet-sivut: https://vayla.fi/pohjanmaalla-suunnitteilla/vt-3-tampere-vaasa/vt-3-parantaminen-valilla-helsingby-laihia (vayla.fi)

Liite: Kartta yleissuunnitteluun valitusta vaihtoehdosta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö: Eeva Kopposela, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh 0295 021727
Johtaja: Anders Östergård, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh 0295 027766

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Evijärvellä aloitetaan uuden lupapäätöksen mukainen säännöstely20.1.2023 15:25:52 EET | Tiedote

Evijärven säännöstelyluvan muuttaminen -hanke sai Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston luvan joulukuussa 2022. Lupapäätös sisältää myös ns. valmisteluluvan, jonka perusteella uuden luvan mukainen säännöstely voidaan aloittaa, vaikka lupapäätöksestä valitettaisiinkin. Säännöstelyluvan haltijana toimii Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja uuden luvan mukainen säännöstely aloitetaan viikolla 9.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme