Pohjois-Savon ELY-keskus

Valtatien 5 Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä yleissuunnitelmaluonnosta esitellään kahdessa yleisötilaisuudessa Pöljän koululla Siilinjärvellä ja Alakoululla Lapinlahdella 1.6.2022 (Pohjois-Savo).

Jaa

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suunnittelee valtatien 5 parantamista välillä Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä. Yleissuunnitelmasta on laadittu luonnos, jossa uusi linjaus sijoittuu nykyisen valtatien itäpuolelle uuteen maastokäytävään.

Valtatie Siilinjärvi-Pöljä-Alapitkä luonnos linjauksesta.
Valtatie Siilinjärvi-Pöljä-Alapitkä luonnos linjauksesta.

Yleissuunnitelman suunnittelualue on laajentunut aiemmin laaditusta Siilinjärvi – Pöljä välistä Lapinlahden kunnan puolelle, koska suunnittelussa oleva uusi tielinjaus liittymäjärjestelyineen on tarpeen tarkastella Alapitkän taajamaan saakka. Uuden valtatielinjauksen tärkeänä tavoitteena on ollut saada valtatie keskeiseltä osin pois asutuksen keskeltä ja kiertää vedenoton kannalta tärkeä pohjavesialue.

Jatkosuunnitteluun valittu vaihtoehto, VE 5, Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä

Yleissuunnitelmaluonnoksessa esitetty linjaus (aiemmissa suunnitteluvaiheissa VE 5) erkanee valtatien linjauksesta Siilinjärven taajaman pohjoispuolella uuteen maastokäytävään. Nykyinen tielinjaus jää rinnakkaisyhteydeksi, joka palvelee paikallista liikennettä pitkälti nykyisin järjestelyin. Uusi tielinjaus on suunniteltu liitettävän nykyisiin tiejärjestelyihin kolmella eritasoliittymällä, jotka sijaitsevat Radantauksen teollisuusalueen pohjoispuolella, Pöljänmyllyn luoteispuolella sekä Alapitkän eteläpuolella. Alapitkän eritasoliittymän suunnittelun yhteydessä on tutkittu myös Kinnulanlahdentien siirtoa samaan järjestelyyn.

Uusi tielinjaus kiertää Pöljänmyllyn asutusalueen itäpuolelta, jatkaen Pohjolanmäen itäpuolelta kiertäen Kärängänmäen ja Mikkan pohjavesialueet liittyen nykyiseen valtatiehen Alapitkän eteläpuolella. Suunnitteluosuuden eteläosa on 2+2-kaistainen aina Pöljänmyllyn pohjoispuolelle saakka (Varpaisjärventielle saakka), jonka pohjoispuolella suunnitteluratkaisu muuttuu keskikaiteelliseksi ohituskaistatieksi.

Vuonna 2010 valmistuneen yleissuunnitelman linjausvaihtoehto osoittautui hankalaksi ja siitä päätettiin luopua

Vuonna 2010 jo valmistuneen yleissuunnitelman tarkastaminen käynnistyi vuonna 2019. Tarkistustyön lähtökohtana oli tutkia jatkuvan keskikaiteellisen ohituskaistatien rakentamista aiemman suunnitteluratkaisun pohjalta.

Yleissuunnitelman valmistumisen jälkeen Kärängänmäen pohjavesialueen rakennetta ja pohjaveden virtaussuuntia on tutkittu tarkemmin. Yleissuunnitelman tarkistuksen aikana on arvioitu valtatien parantamisesta johtuvia riskejä pohjavesialueen tilan ja vedenoton suhteen. Pohjoiselta osaltaan nykyiseen maastokäytävään perustunut ratkaisu (VE2) aiheuttaisi merkittäviä riskejä Kärängänmäen pohjavesialueen kemialliselle tilalle sekä voisi vaarantaa vedenottamon toiminnan. Lisäksi valtatien parantaminen ohituskaistatieksi aiheuttaisi merkittävää haittaa paikalliselle asutukselle ja edellyttäisi mittavien melusuojaus- ja yksityistiejärjestelyjen toteuttamista.

Edellä mainituista syistä aiemmasta yleissuunnitelman ratkaisusta (VE2) päätetiin luopua ja ottaa jatkosuunnittelun pohjaksi aiemmin ympäristövaikutusten arvioinnissa ollut vaihtoehto (VE5), joka kiertää suunnittelualueen itäpuolelta kokonaan uudessa maastokäytävässä.

Valtatien parantaminen nykyisellä sijainnillaan asutuksen keskellä on todettu mahdottomaksi tinkimättä valtatien tasosta ja samanaikaisesti aiheuttamatta kohtuutonta haittaa asukkaille.

Palautetta kerätään kahdessa yleisötilaisuudessa ja hankkeen internet-sivujen kautta

Yleissuunnittelussa määritellään tien likimääräinen paikka ja suhde ympäröivään maankäyttöön sekä tekniset ja liikenteelliset perusratkaisut. Osana suunnitelmaa esitetään toimenpiteet muun muassa meluhaittojen torjumiseksi ja ympäristövaikutusten lieventämiseksi. Suunnittelun yleispiirteisyys merkitsee sitä, että esimerkiksi yksityistiejärjestelyt tarkentuvat lopullisesti vasta myöhemmissä suunnitteluvaiheissa. Yleissuunnitelman laadinnan aikana tutkitaan erilaisia ratkaisuja ja kerätään palautetta niistä.

Yleissuunnitelmaluonnosta esitellään asukkaille ja hankkeesta kiinnostuneille kahdessa erillisessä yleisötilaisuudessa, jotka järjestetään seuraavasti:

  • Keskiviikkona 1.6.2022 klo 15–17 Lapinlahden Alapitkän koululla
  • Keskiviikkona 1.6.2022 klo 18–20 Siilinjärven Pöljän koululla

Hankkeen yleisesittely on molemmissa tilaisuuksissa sama, joten vaihtoehdoista voi valita itselle paremmin soveltuvan ajankohdan. Lisäksi yleisölle varataan mahdollisuus tutustua suunnitelmaluonnoksiin Väyläviraston hankesivulle tallennettavan videoesittelyiden avulla ja palautetta on myös mahdollista esittää sähköpostilla tai puhelimitse.

Hankesivuille avataan myös lähiaikoina karttapalautejärjestelmä, jonka avulla voi kohdistaa palautteen koskemaan tiettyä kohtaa.

Yleissuunnitelma valmistuu vuonna 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Juha Korhonen (puh. 0295 01 6087 tai etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi ) sekä suunnittelua tekevässä konsulttitoimistossa Destia Oy:ssä Laura Soosalu (puh. 040 758 2105 tai etunimi.sukunimi@destia.fi).

Kuvat

Valtatie Siilinjärvi-Pöljä-Alapitkä luonnos linjauksesta.
Valtatie Siilinjärvi-Pöljä-Alapitkä luonnos linjauksesta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.6.202230.6.2022 10:53:14 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,32. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallavesi on laskenut kevään tulvahuipusta 30 cm. Kallaveden lisäjuoksutus on lopetettu 17.6. sen jälkeen pinta nousi pari senttiä, mutta on sitten kääntynyt laskevaksi. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, mutta varsinkin Kiuruveden juoksutusta on jouduttu vaihtelemaan aika isosti. Nilsiän reitin alaosassa Syväri ja Vuotjärvi ovat hieman ajankohdan kesimääräistä tasoa korkeammalla, mutta pinnat tyypillisesti laskevina. Juojärvi on pari senttiä ajankohdan keskimääräistä matalammalla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 16 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,57. Haukiveden pinta on noussut kevään alimmasta tasosta 52 cm. Näyttää siltä, että pinnannousu on saavuttanut tämänkertaisen huippunsa. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat

Pohjois-Savossa on aktiivista vesistökunnostushanketoimintaa28.6.2022 14:51:26 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2021 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 23 avustushakemusta, joista 21 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan hoitokalastusta, valuma-alueen toimenpiteitä, virtavesikunnostuksia, vesikasvillisuuden niittoja ja ruoppauksia sekä rakennetaan pohjapatoja vedenpinnan korkeuden nostamiseksi. Kohteiden koko vaihtelee ja jokaisen avustusta saaneen hankkeen taustalla on vesienhoitoon liittyvä tavoite vesien tilan parantamisesta. Vuosien 2021 ja 2022 avustusta saaneet ja parhaillaan käynnissä olevat kunnostushankkeet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin vuonna 2022 yhteensä n. 288 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristömi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme