Valtatien 5 Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä yleissuunnitelmaluonnosta esitellään kahdessa yleisötilaisuudessa Pöljän koululla Siilinjärvellä ja Alakoululla Lapinlahdella 1.6.2022 (Pohjois-Savo).
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suunnittelee valtatien 5 parantamista välillä Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä. Yleissuunnitelmasta on laadittu luonnos, jossa uusi linjaus sijoittuu nykyisen valtatien itäpuolelle uuteen maastokäytävään.

Yleissuunnitelman suunnittelualue on laajentunut aiemmin laaditusta Siilinjärvi – Pöljä välistä Lapinlahden kunnan puolelle, koska suunnittelussa oleva uusi tielinjaus liittymäjärjestelyineen on tarpeen tarkastella Alapitkän taajamaan saakka. Uuden valtatielinjauksen tärkeänä tavoitteena on ollut saada valtatie keskeiseltä osin pois asutuksen keskeltä ja kiertää vedenoton kannalta tärkeä pohjavesialue.
Jatkosuunnitteluun valittu vaihtoehto, VE 5, Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä
Yleissuunnitelmaluonnoksessa esitetty linjaus (aiemmissa suunnitteluvaiheissa VE 5) erkanee valtatien linjauksesta Siilinjärven taajaman pohjoispuolella uuteen maastokäytävään. Nykyinen tielinjaus jää rinnakkaisyhteydeksi, joka palvelee paikallista liikennettä pitkälti nykyisin järjestelyin. Uusi tielinjaus on suunniteltu liitettävän nykyisiin tiejärjestelyihin kolmella eritasoliittymällä, jotka sijaitsevat Radantauksen teollisuusalueen pohjoispuolella, Pöljänmyllyn luoteispuolella sekä Alapitkän eteläpuolella. Alapitkän eritasoliittymän suunnittelun yhteydessä on tutkittu myös Kinnulanlahdentien siirtoa samaan järjestelyyn.
Uusi tielinjaus kiertää Pöljänmyllyn asutusalueen itäpuolelta, jatkaen Pohjolanmäen itäpuolelta kiertäen Kärängänmäen ja Mikkan pohjavesialueet liittyen nykyiseen valtatiehen Alapitkän eteläpuolella. Suunnitteluosuuden eteläosa on 2+2-kaistainen aina Pöljänmyllyn pohjoispuolelle saakka (Varpaisjärventielle saakka), jonka pohjoispuolella suunnitteluratkaisu muuttuu keskikaiteelliseksi ohituskaistatieksi.
Vuonna 2010 valmistuneen yleissuunnitelman linjausvaihtoehto osoittautui hankalaksi ja siitä päätettiin luopua
Vuonna 2010 jo valmistuneen yleissuunnitelman tarkastaminen käynnistyi vuonna 2019. Tarkistustyön lähtökohtana oli tutkia jatkuvan keskikaiteellisen ohituskaistatien rakentamista aiemman suunnitteluratkaisun pohjalta.
Yleissuunnitelman valmistumisen jälkeen Kärängänmäen pohjavesialueen rakennetta ja pohjaveden virtaussuuntia on tutkittu tarkemmin. Yleissuunnitelman tarkistuksen aikana on arvioitu valtatien parantamisesta johtuvia riskejä pohjavesialueen tilan ja vedenoton suhteen. Pohjoiselta osaltaan nykyiseen maastokäytävään perustunut ratkaisu (VE2) aiheuttaisi merkittäviä riskejä Kärängänmäen pohjavesialueen kemialliselle tilalle sekä voisi vaarantaa vedenottamon toiminnan. Lisäksi valtatien parantaminen ohituskaistatieksi aiheuttaisi merkittävää haittaa paikalliselle asutukselle ja edellyttäisi mittavien melusuojaus- ja yksityistiejärjestelyjen toteuttamista.
Edellä mainituista syistä aiemmasta yleissuunnitelman ratkaisusta (VE2) päätetiin luopua ja ottaa jatkosuunnittelun pohjaksi aiemmin ympäristövaikutusten arvioinnissa ollut vaihtoehto (VE5), joka kiertää suunnittelualueen itäpuolelta kokonaan uudessa maastokäytävässä.
Valtatien parantaminen nykyisellä sijainnillaan asutuksen keskellä on todettu mahdottomaksi tinkimättä valtatien tasosta ja samanaikaisesti aiheuttamatta kohtuutonta haittaa asukkaille.
Palautetta kerätään kahdessa yleisötilaisuudessa ja hankkeen internet-sivujen kautta
Yleissuunnittelussa määritellään tien likimääräinen paikka ja suhde ympäröivään maankäyttöön sekä tekniset ja liikenteelliset perusratkaisut. Osana suunnitelmaa esitetään toimenpiteet muun muassa meluhaittojen torjumiseksi ja ympäristövaikutusten lieventämiseksi. Suunnittelun yleispiirteisyys merkitsee sitä, että esimerkiksi yksityistiejärjestelyt tarkentuvat lopullisesti vasta myöhemmissä suunnitteluvaiheissa. Yleissuunnitelman laadinnan aikana tutkitaan erilaisia ratkaisuja ja kerätään palautetta niistä.
Yleissuunnitelmaluonnosta esitellään asukkaille ja hankkeesta kiinnostuneille kahdessa erillisessä yleisötilaisuudessa, jotka järjestetään seuraavasti:
- Keskiviikkona 1.6.2022 klo 15–17 Lapinlahden Alapitkän koululla
- Keskiviikkona 1.6.2022 klo 18–20 Siilinjärven Pöljän koululla
Hankkeen yleisesittely on molemmissa tilaisuuksissa sama, joten vaihtoehdoista voi valita itselle paremmin soveltuvan ajankohdan. Lisäksi yleisölle varataan mahdollisuus tutustua suunnitelmaluonnoksiin Väyläviraston hankesivulle tallennettavan videoesittelyiden avulla ja palautetta on myös mahdollista esittää sähköpostilla tai puhelimitse.
Hankesivuille avataan myös lähiaikoina karttapalautejärjestelmä, jonka avulla voi kohdistaa palautteen koskemaan tiettyä kohtaa.
Yleissuunnitelma valmistuu vuonna 2022.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja antavat Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Juha Korhonen (puh. 0295 01 6087 tai etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi ) sekä suunnittelua tekevässä konsulttitoimistossa Destia Oy:ssä Laura Soosalu (puh. 040 758 2105 tai etunimi.sukunimi@destia.fi).
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio
0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus päivitti työlupalinjaustaan1.7.2022 08:51:53 EEST | Tiedote
Alueellisen linjauksen tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella huomioiden alueen työmarkkinoiden erityispiirteet. ELY-keskuksen laatima alueellinen työlupalinjaus linjaa ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut, ja joihin on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.
Sinileväkukinta alkoi helteiden myötä myös Pohjois-Savossa30.6.2022 13:08:17 EEST | Tiedote
Juhannusviikonloppuna ja kuluneen alkuviikon aikana sinileväesiintymiä on havaittu useilta järviltä.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.6.202230.6.2022 10:53:14 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,32. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallavesi on laskenut kevään tulvahuipusta 30 cm. Kallaveden lisäjuoksutus on lopetettu 17.6. sen jälkeen pinta nousi pari senttiä, mutta on sitten kääntynyt laskevaksi. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, mutta varsinkin Kiuruveden juoksutusta on jouduttu vaihtelemaan aika isosti. Nilsiän reitin alaosassa Syväri ja Vuotjärvi ovat hieman ajankohdan kesimääräistä tasoa korkeammalla, mutta pinnat tyypillisesti laskevina. Juojärvi on pari senttiä ajankohdan keskimääräistä matalammalla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 16 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,57. Haukiveden pinta on noussut kevään alimmasta tasosta 52 cm. Näyttää siltä, että pinnannousu on saavuttanut tämänkertaisen huippunsa. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat
Pohjois-Savossa on aktiivista vesistökunnostushanketoimintaa28.6.2022 14:51:26 EEST | Tiedote
Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2021 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 23 avustushakemusta, joista 21 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan hoitokalastusta, valuma-alueen toimenpiteitä, virtavesikunnostuksia, vesikasvillisuuden niittoja ja ruoppauksia sekä rakennetaan pohjapatoja vedenpinnan korkeuden nostamiseksi. Kohteiden koko vaihtelee ja jokaisen avustusta saaneen hankkeen taustalla on vesienhoitoon liittyvä tavoite vesien tilan parantamisesta. Vuosien 2021 ja 2022 avustusta saaneet ja parhaillaan käynnissä olevat kunnostushankkeet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin vuonna 2022 yhteensä n. 288 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristömi
Pohjois-Savon ilmastopäästöt laskeneet noin kolmanneksen vuosina 2007–2020 - Maakunnallisen ilmastotiekartan seurantatiedot koottu ensimmäistä kertaa22.6.2022 12:21:58 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet 32 % vuosien 2007–2020 välisenä aikana. Kokonaisuudessaan maakunnan ilmasto- ja kiertotaloustyö etenee toivottuun suuntaan. Hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2035 mennessä vaatii edelleen päämäärätietoista työtä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme