Keski-Suomen ELY-keskus

Valtatien 9 osuuden Kanavuori – Lievestuore YVA-ohjelmaa esitellään 14.12.2021

Jaa

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue on laatinut ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA-ohjelman) koskien valtatien 9 parantamista välillä Kanavuori – Lievestuore. Se on suunnitelma ympäristövaikutusten arviointiprosessista, arvioitavista vaihtoehdoista ja arviointimenetelmistä sekä tiedottamisesta. Arviointiohjelma on toimitettu YVA-yhteysviranomaiselle, jona toimii Keski-Suomen ELY-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat-vastuualue. Yhteysviranomainen laittaa YVA-ohjelman nähtäville ja lausuntokierrokselle joulukuussa 2021, jolloin kaikilla on mahdollisuus jättää YVA-ohjelmasta mielipiteensä.

YVA-ohjelmaa esitellään verkossa yleisölle tiistaina 14.12.2021 klo 17.00 - 18.30. Linkki Teams-alustalla järjestettävään tilaisuuteen on hankkeen verkkosivuilla: https://vayla.fi/vt-9-kanavuori-lievestuore

Tarkastelualue alkaa Kanavuoresta Varikkotien risteyssillan kohdalta ja päättyy Lievestuoreella Hohontien (mt 16734) liittymään. Alueen molemmissa päissä ollaan parhaillaan laatimassa tiesuunnitelmia, joissa valtatie 9 esitetään parannettavaksi korkeatasoiseksi eritasoliittymin varustetuksi pääväyläksi.

Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tärkeää tietä on tavoitteena kehittää yhtenäisellä keskikaiteella ja eritasoliittymillä varustettuna pääväylänä, jonka nopeusrajoitus on ympärivuotisesti 100 km/h. Ympäristövaikutusten arvioinnissa tutkitaan kahta vaihtoehtoa:

Järeämpi vaihtoehto 1 vastaa mahdollisimman hyvin valtatieliikenteen tarpeisiin.
Kevyemmän vaihtoehdon 2 suunnittelussa huomioidaan voimakkaammin tavoite rakentamisen kustannustehokkuudesta. Valtatien parantamisen aiheuttamat haitat asutukselle, muulle maankäytölle sekä ympäristölle pyritään minimoimaan.  

Varsinainen ympäristövaikutusten arviointi tehdään vuoden 2022 aikana ja siinä huomioidaan YVA-ohjelmasta saatu palaute. Arvioinnin tulokset kootaan loppuvuodesta 2022 YVA-selostukseen, joka tullaan asettamaan nähtäville alustavasti alkuvuodesta 2023. Yhteysviranomainen antaa YVA-selostuksesta perustellun päätelmän. Tämän jälkeen valitaan vaihtoehto, josta aloitetaan liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain mukaisen yleissuunnitelman laatiminen.

Sekä YVA että yleissuunnitelma laaditaan avoimesti ja kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua suunnitteluun ja vaikutusten arviointiin yleisötilaisuuksissa ja työpajoissa, joista tiedotetaan erikseen. Suunnittelun etenemistä voi seurata hankkeen verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Hankkeen www-sivut: https://vayla.fi/vt-9-kanavuori-lievestuore

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keski-Suomen ELY-keskus:

Projektipäällikkö Soili Katko
p. 0295 024 010
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Sitowise:

Projektipäällikkö Matti Romppanen
p. 044 3680 682
etunimi.sukunimi@sitowise.com

YVA-menettely Tero Taipale
p. 040 835 7575
etunimi.sukunimi@sitowise.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomessa tavoitteena pinta- ja pohjavesien vähintään hyvä tila viimeistään vuonna 202721.12.2021 14:07:57 EET | Tiedote

Valtioneuvosto on 16.12.2021 hyväksynyt Suomen päivitetyn merenhoitosuunnitelman sekä seitsemän alueellista vesienhoidon suunnitelmaa vuosille 2022–2027. Vesienhoitosuunnitelmista Keski-Suomen aluetta koskevat pääosin Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueen ja Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmat. Pieni osa Pihtiputaan kuntaa kuuluu lisäksi Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalueeseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme