Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Valtio päätti lisätalousarviossaan investoida uuteen arkkitehtuuri- ja designmuseoon

Jaa

Alustavat selvitykset arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptista ja toimintamallista on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin, opetus- ja kulttuuriministeriön ja museosäätiöiden kesken. Vuoden 2017 lopulla alkaneen suunnittelun lähtökohtana on ollut nykyisten museoiden toiminta ja kehittäminen. Museoilla on merkittävät kokoelmat, mutta niiden toimintaedellytykset ja tilat eivät vastaa tavoitteeseen kunnianhimoisesta näyttelytoiminnasta, yleisötyöstä tai alan kehittämisestä. Helsingin kaupungin lähtökohtana uudelle museolle on alusta saakka ollut korkea, kansainvälinen taso.

Selvitysvaiheen aikana käytyjen keskustelujen pohjalta Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö ehdottivat toteutusmallia, jossa museon toiminnasta vastaisi uusi yritys ja kokoelmien omistajuudesta uusi säätiö.

Museorakennus toteutettaisiin Eteläsataman alueelle osana alueen laajempaa kehittämistä. Alueesta järjestettäisiin kaksivaiheinen konsepti- ja suunnittelukilpailu, jonka tavoitteena olisi löytää taho, joka pystyisi toteuttamaan alueen kokonaisuuden mahdollisimman korkeatasoisesti. Museon osalta järjestettäisiin erillinen arkkitehtuurikilpailu.

Museon käyttötalous perustuisi omaan tulonhankintaan sekä opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuus- ja avustusjärjestelmän kautta myönnettävään tukeen. Lisäksi museo saisi tuloa säätiön pääoman tuotosta. Säätiön pääomittamisesta vastaisivat opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kaupunki ja yksityiset tahot.

Valtion päätös pääomittaa museoita 60 miljoonalla eurolla tarkoittaa, että kaupungilta odotetaan päätöstä vastaavansuuruisesta pääomituksesta. Helsingin kaupunki ei osallistuisi museon käyttötalouden kustannuksiin.

Ennen lopullista päätöksentekoa jatkoselvityksiä tarvitaan muun muassa tilojen käytöstä ja toimintataloudesta.

Kaupunki jatkaa neuvotteluja asian edistämiseksi kaikkien mukana olleiden tahojen kanssa. Päätös kaupungin konkreettisesta osallistumisesta hankkeeseen tehdään alustavan arvion mukaan tämän vuoden aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pormestari Jan Vapaavuoren poliittinen erityisavustaja Maira Kettunen
Puh. 050 357 7197, maira.kettunen@hel.fi.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorin kesä aukeaa30.6.2020 09:49:14 EESTTiedote

Kulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Senaatintorin kesä -jättiterassialue aukeaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

Helsinki panostaa turvalliseen matkailukokemukseen29.6.2020 14:07:43 EESTTiedote

Pitkän koronasulun jälkeen avautuva Helsinki haluaa varmistaa, että pääkaupungin tarjoamien tapahtumien pariin palaavien vieraiden kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja luotettava. Helsinki toteutti palvelumuotoilutoimisto Hellonin kanssa tutkimuksen, jonka avulla tunnistettiin asiakkaiden mielenrauhaa ja yleistä turvallisuuden tunnetta tapahtumissa ja matkailupalveluiden parissa tuottavat toimenpiteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme