Valtio restauroi -seminaari 10.11.2021 – malleja ja esimerkkejä arvokkaan rakennusperintömme hoitoon

Valtio restauroi -seminaarin tavoitteena on verkostoitua ja välittää tietoa restauroinnin ja korjausrakentamisen ammattilaisten kesken. Tapahtuma on merkittävä foorumi, jolla valtakunnalliset toimijat hakevat yhteisiä linjauksia valtion kiinteistöomaisuuden vastuullisessa hoidossa. Hyviksi havaitut käytännöt siirtyvät myös ohjeiksi muille alan toimijoille sekä kansalaisille, jotka remontoivat omia kotejaan tai mökkejään.
Tämän vuoden seminaari koostuu aiempien tapaan teemasessioista.
Ensimmäiseksi käsitellään rakennushistoriaselvityksiä, miten niitä tehdään ja miten selvityksen tutkimustietoa hyödynnetään korjaamisen ja restauroinnin suunnittelussa ja toteutuksessa. Esimerkkikohteena on mm. majakkalaiva Kemi, josta on tehty kattava laivahistoriaselvitys.
Toisessa sessiossa aiheena ovat restauroinnin käytännöt. Esimerkkikohteina ovat Hvitträskin kylpyhuone, Säätytalon suihkulähde sekä Metsähallituksen rauniokohteet. Lisäksi keskustellaan pellavamaaliöljyjen haasteista.
Kolmannessa osiossa aiheena on seuranta ja hoito. Esillä ovat Suomenlinnan maisemanhoito sekä historiallisen kohteen kiinteistönhoito. Lisäksi esitellään Museoviraston tulevaa korjausrakentamisen ja -neuvonnan sivustoa.
Seminaaria voi seurata suorana verkossa. Tallenteet ovat myöhemmin katsottavissa Museoviraston verkkosivuilla.
Seminaarin järjestävät yhteistyössä Museovirasto, Metsähallitus, Senaatti-kiinteistöt, Suomenlinnan hoitokunta, tasavallan presidentin kanslia, ulkoministeriö ja Väylävirasto.
Näiden organisaatioiden hoidossa ovat kansalliset monumenttimme ja merkittävä osa kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusperintöämme. Yhteistyötä tehden ne huolehtivat hallinnassaan olevan valtion omistaman arvokkaan rakennusperinnön tunnistamisesta ja säilyttämisestä, kuten valtion kokonaisetuun kuuluu.
Valtio restauroi IV -seminaari
Kansallismuseon Auditorio ja verkkolähetys 10.11.2021 klo 9.00–16.30
Seuraa lähetystä suorana verkossa (Linkki aktivoituu edellisenä iltana.)
Ohjeisohjelma: Uutta tietoa, ideoita ja innovaatioita – opiskelijat valtion rakennusperinnön vaalijoina
Suomenlinna, Paarlastihuone ja verkkolähetys 11.11.2021 klo 12.30–16.30
Valtio restauroi -seminaarin ohessa Suomenlinnan hoitokunta järjestää tilaisuuden Uutta tietoa, ideoita ja innovaatioita – opiskelijat valtion rakennusperinnön vaalijoina. Keskusteluissa pohditaan, opiskelijoiden roolia valtion rakennusperinnön tutkimuksessa ja hoidossa vuosikymmenten saatossa. Mitä yhteistyö on antanut, mikä sen merkitys on ollut? Minkälaista yhteistyötä tehdään nyt ja mitä se voisi olla tulevaisuudessa?
Tilaisuus striimataan, joten siihen voi osallistua myös etänä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yli-intendentti Helena Hirviniemi, Museovirasto
helena.hirviniemi@museovirasto.fi
Erikoissuunnittelija Päivi Tervonen, Metsähallitus
paivi.tervonen@metsa.fi
Rakennuttajapäällikkö Selja Flink, Senaatti-kiinteistöt
Selja.Flink@senaatti.fi
Suomenlinnan tilaisuus
Marianne Lehtimäki, Suomenlinnan hoitokunta
marianne.lehtimaki@suomenlinna.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme