Museovirasto

Valtio restauroi -seminaari 10.11.2021 – malleja ja esimerkkejä arvokkaan rakennusperintömme hoitoon

Jaa

Restauroinnin ammattilaiset kokoontuvat Valtio restauroi IV -seminaariin Kansallismuseoon keskiviikkona 10.11.2021. Seminaaria voi seurata myös verkkolähetyksenä. Tänä vuonna teemana on ”Hyvä työ on tekijöidensä summa.” Oheisohjelmassa Suomenlinnassa 11.11. keskustellaan opiskelijoiden roolista valtion rakennusperinnön vaalijoina.

Kuva: Museovirasto.
Kuva: Museovirasto.

Valtio restauroi -seminaarin tavoitteena on verkostoitua ja välittää tietoa restauroinnin ja korjausrakentamisen ammattilaisten kesken. Tapahtuma on merkittävä foorumi, jolla valtakunnalliset toimijat hakevat yhteisiä linjauksia valtion kiinteistöomaisuuden vastuullisessa hoidossa. Hyviksi havaitut käytännöt siirtyvät myös ohjeiksi muille alan toimijoille sekä kansalaisille, jotka remontoivat omia kotejaan tai mökkejään.

Tämän vuoden seminaari koostuu aiempien tapaan teemasessioista.

Ensimmäiseksi käsitellään rakennushistoriaselvityksiä, miten niitä tehdään ja miten selvityksen tutkimustietoa hyödynnetään korjaamisen ja restauroinnin suunnittelussa ja toteutuksessa. Esimerkkikohteena on mm. majakkalaiva Kemi, josta on tehty kattava laivahistoriaselvitys.

Toisessa sessiossa aiheena ovat restauroinnin käytännöt. Esimerkkikohteina ovat Hvitträskin kylpyhuone, Säätytalon suihkulähde sekä Metsähallituksen rauniokohteet. Lisäksi keskustellaan pellavamaaliöljyjen haasteista.

Kolmannessa osiossa aiheena on seuranta ja hoito. Esillä ovat Suomenlinnan maisemanhoito sekä historiallisen kohteen kiinteistönhoito. Lisäksi esitellään Museoviraston tulevaa korjausrakentamisen ja -neuvonnan sivustoa.

Seminaaria voi seurata suorana verkossa. Tallenteet ovat myöhemmin katsottavissa Museoviraston verkkosivuilla.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Museovirasto, Metsähallitus, Senaatti-kiinteistöt, Suomenlinnan hoitokunta, tasavallan presidentin kanslia, ulkoministeriö ja Väylävirasto.

Näiden organisaatioiden hoidossa ovat kansalliset monumenttimme ja merkittävä osa kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusperintöämme. Yhteistyötä tehden ne huolehtivat hallinnassaan olevan valtion omistaman arvokkaan rakennusperinnön tunnistamisesta ja säilyttämisestä, kuten valtion kokonaisetuun kuuluu.

Valtio restauroi IV -seminaari

Kansallismuseon Auditorio ja verkkolähetys 10.11.2021 klo 9.00–16.30

Seuraa lähetystä suorana verkossa (Linkki aktivoituu edellisenä iltana.)

Seminaarin ohjelma

Ohjeisohjelma: Uutta tietoa, ideoita ja innovaatioita – opiskelijat valtion rakennusperinnön vaalijoina

Suomenlinna, Paarlastihuone ja verkkolähetys 11.11.2021 klo 12.30–16.30

Valtio restauroi -seminaarin ohessa Suomenlinnan hoitokunta järjestää tilaisuuden Uutta tietoa, ideoita ja innovaatioita – opiskelijat valtion rakennusperinnön vaalijoina. Keskusteluissa pohditaan, opiskelijoiden roolia valtion rakennusperinnön tutkimuksessa ja hoidossa vuosikymmenten saatossa. Mitä yhteistyö on antanut, mikä sen merkitys on ollut? Minkälaista yhteistyötä tehdään nyt ja mitä se voisi olla tulevaisuudessa?

Tilaisuus striimataan, joten siihen voi osallistua myös etänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yli-intendentti Helena Hirviniemi, Museovirasto
helena.hirviniemi@museovirasto.fi

Erikoissuunnittelija Päivi Tervonen, Metsähallitus
paivi.tervonen@metsa.fi

Rakennuttajapäällikkö Selja Flink, Senaatti-kiinteistöt
Selja.Flink@senaatti.fi

Suomenlinnan tilaisuus
Marianne Lehtimäki, Suomenlinnan hoitokunta
marianne.lehtimaki@suomenlinna.fi

Kuvat

Kuva: Museovirasto.
Kuva: Museovirasto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Seminaarikutsu: Museoalan Teemapäivillä 8.11. aiheena tutkittu tieto2.11.2021 12:03:55 EET | Kutsu

Tämänvuotisilla Museoalan Teemapäivillä 8.11.2021 käsitellään tietoon liittyviä kysymyksiä. Mihin tutkittua tietoa tarvitaan ja kenen ääni kuuluu? Millaista sijaa vaihtoehtoiset faktat ja salaliittoteoriat saavat? Museovirasto järjestää Museoalan Teemapäivät nyt kahdeksatta kertaa. Kaikille avoin tapahtuma järjestetään tänä vuonna virtuaalisena ja se on maksuton. Ilmoittautuminen on avoinna 3.11. asti!

Kulttuuriperinnöllä ja taiteella on kestävän kehityksen muutosvoimaa2.11.2021 09:37:12 EET | Tiedote

Neljä kulttuurialalla toimivaa valtion virastoa, Museovirasto, Kansallisarkisto, Suomenlinnan hoitokunta ja Taiteen edistämiskeskus, ovat yhdistäneet voimansa YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n tavoitteiden edistämiseksi. Kestävät virastot -hanke on päättynyt samaan aikaan, kun Glasgow’ssa järjestetään kansainvälinen ilmastokokous. Museovirasto ja Suomenlinna ovat ensimmäisten joukossa allekirjoittaneet ilmastokokouksessa julkistettavan manifestin Accelerating Climate Action through the Power of Arts, Culture and Heritage.

Avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristöhankkeisiin haettavissa1.11.2021 09:00:00 EET | Tiedote

Museovirasto julistaa haettavaksi avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin. Avustusten tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Avustusten hakuaika päättyy 10.12.2021 klo 15.00. Avustukset haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme