Hyvinvointiala HALI ry

Valtion korvattava luvatusti vanhuspalvelulain henkilöstömitoituksen kustannukset

Jaa

Ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä otetaan siirtymäajalla käyttöön 0,7-tason sitova henkilöstömitoitus. Uuden hoitajamitoituslain myötä varmistettiin, että valtio korvaa täysimääräisesti kunnille muutoksesta aiheutuvat lisäkustannukset.

Yksityisiä hoiva-alan työnantajia edustava Hyvinvointiala HALI ry. on lähettänyt kehysriiheen lausunnon yhdessä työntekijöitä edustavien Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n, Ammattiliitto Jytyn, Ammattiliitto Pron ja Suomen Terveydenhoitajaliiton kanssa. Lausunnossaan liitot huomauttavat, että valtion rahoitus on turvattava niin, että kunnat velvoitetaan käyttämään rahat lain toteuttamiseen. Liittojen mielestä korotettu valtionosuus ei sitä tee. Rahoituksen täytyy pohjautua todellisiin lisäkustannuksiin, ja se pitää ohjata niin, että lain vaatimukset täyttyvät.

Kunnat eivät ohjaa vanhuspalvelulain uusiin velvoitteisiin osoitetusta rahoituksesta rahaa kuntien omaan eivätkä julkisella järjestämisvastuulla olevaan, yksityisiltä toimijoilta hankittuun vanhusten hoivaan. Vanhustenhoivan rahoitus ei ole myöskään riittävällä tasolla.

Vanhuspalvelulaki on edellyttänyt toimia 1.10.2020 alkaen. Niillä kaikilla on ollut kustannusvaikutuksia, vaikka ensivaiheen mukainen 0,5-tason hoivahenkilöstön minimitoitus täyttyi jo muutoinkin. Lisäkustannuksia aiheuttaa muun muassa, että välillinen ja välitön työ erotetaan toisistaan aiempaa tiukemmin.

HALIn ja työntekijäliittojen mielestä nykytilanne on täysin kestämätön ja edellyttää korjaamista. Uuden lain tuomiin velvoitteisiin ei muutoin voida vastata. Noin 50 prosenttia ikääntyneiden palveluasumisesta tuottaa yksityinen ja kolmas sektori, jolle tällä hetkellä maksetaan palvelun tuottamisesta kuntien oman tuotannon hintaa vähemmän. Valtionosuus on välttämätöntä korvamerkitä tai maksaa menolisäykset valtionavustuksina, jotta palvelut pystytään toteuttamaan.

Liitot edellyttävät, että valtio varmistaa vanhuspalvelulain henkilöstömitoituksen nousun kustannusten täysimääräisen korvaamisen ja oikean kohdentumisen.

 

Yhteislausunto on luettavissa täältä

 

Lisätietoja:

Tuomas Mänttäri

Työmarkkinajohtaja, 040 571 2330 / tuomas.manttari@hyvnivointiala.fi

 

Arja Laitinen

Johtaja, hoiva ja osaaminen, 040 868 0980 / arja.laitinen@hyvinvointiala.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Koronatestien ja -rokotteiden nollaverokannan torjuminen on vakava virhe hallitukselta26.3.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Hallitus on haudannut koronatestien ja -rokotteiden arvonlisäverohuojennuksen. EU-valtioilla on ollut joulukuusta alkaen mahdollisuus asettaa koronatesteihin ja -rokotuksiin liittyvien palvelujen arvonlisävero nollaksi. Taustalla on Euroopan neuvoston direktiivi 2020/2020. Nollaverokanta olisi keventänyt esimerkiksi drive-in-asemien operoimisen ja tilojen desinfioinnin kustannuksia, ja sitä kautta testien hintoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme