HUS

Valtuuston päätökset 17.12: HUSin valtuusto hyväksyi vuoden 2021 talousarvion ja taloussuunnitelman 2021–23

Jaa

Vuoden 2021 tulostavoitteena on nollatulos. Koronavirusepidemia tulee vaikuttamaan HUSin toimintaan myös tulevana vuonna.

Vuoden 2020 talousarviota muutettiin

Valtionvarainministeriö on myöntänyt sairaanhoitopiireille avustuksia koronavirusepidemiasta aiheutuvien kustannusten ja alijäämän korvaamiseksi. HUSin osuus ensimmäisestä avustuksesta oli 71,1 miljoonaa euroa. Päätös toisesta avustuksesta on luvattu vuoden 2020 loppuun mennessä, sen maksatus mennee kuitenkin vuoden 2021 alkupuolelle.

Olettaen, että avustukset toteutuvat täysimääräisinä, hyväksyi valtuusto HUS-kuntayhtymän vuoden 2020 sitovat nettokulut 60,3 miljoonaa euroa talousarviota alhaisempina, jolloin talousarvion sitovien nettokulujen määrä on 1 776,7 miljoonaa euroa ja alijäämä talousarvion mukaisesti 40 miljoonaa euroa.

On kuitenkin mahdollista, että alijäämä on suurempi kuin 40,0 miljoonaa euroa, riippuen valtiolta saatava avustusten määrästä. Siksi valtuusto päätti antaa hallitukselle oikeuden suorittaa jäsenkuntien maksuosuuden lisäveloituksen 2020 tilinpäätöksen laadinnan yhteydessä. Silloin sitovien nettokulujen tavoite muuttuu vastaavalla summalla kuin tilikauden tulos eli nettokulut kasvavat.

Asian viimeisin hallituskäsittely 30.11.2020

Lisätietoja:
Talousjohtaja Jari Finnilä, jari.finnila(at)hus.fi

Koronavirusepidemia näkyy myös vuoden 2021 talousarviossa

Koronavirusepidemia vaikutti merkittävästi HUSin toimintaan ja talouteen vuonna 2020 ja se on näkynyt myös vuoden 2021 talouden suunnittelussa. Talousarvion suunnittelun lähtökohtana ovat olleet valtuuston hyväksymät HUSin strategiset tavoitteet ja sitovat taloustavoitteet: tulostavoite, sitovat nettokulut, investointien yhteismäärä sekä pitkäaikainen lainakanta vuoden lopussa.

Koronaviruspandemian vuoksi syntyneiden hoitojonojen vaikutus elektiivisten potilaiden siirtymään vuodelle 2021 arvioidaan olevan noin 64 miljoonaa euroa. Tämä huomioiden valtuusto hyväksyi kuntayhtymän sitoviksi nettokuluiksi enintään 1912,6 miljoona euroa ja investointien määräksi enintään 291 miljoonaa euroa. Pitkäaikaisen lainakannan määrä on vuoden 2020 lopussa enintään 854 miljoonaa euroa. Vuoden 2021 tulostavoite on nolla euroa.

Valtuusto muutti psykiatristen potilaiden osastohoitomaksuja siten, että ne ovat ensimmäiset 10 vuorokautta nykyisellä tasolla, eli 17,90 € vuorokaudessa, mutta sen jälkeen hoito muuttuu maksuttomaksi.

Investointeihin sisältyy kaksi merkittävää kustannusarvioltaan vähintään 10 miljoonan euron hanketta:

1) Naistenklinikan A-osan peruskorjaus enimmäishintaan 32,0 miljonaa euroa; hankkeen kustannuksissa voidaan ilman valtuuston erillistä käsittelyä ottaa huomioon rakentamisen tarjoushintaindeksin 9/2020 jälkeinen muutos.

2) Sijoitukset perustettavan Laakson yhteissairaalan kiinteistöosakeyhtiön omaan pääomaan vuosina 2021–2024 yhteensä enintään 16 miljoonaa euroa.

Talousarvion ja -suunnitelman viimeisin hallituskäsittely 30.11.2020

Lisätietoja:
Valtuuston puheenjohtaja Minerva Krohn, minerva.krohn(at)gmail.com


Pöytäkirja ja kaikki päätökset

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme