Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

VAMKin koulutus auttaa näkemään ihmisen kokonaisuutena sote-palveluissa

Jaa

Vaasan ammattikorkeakoulu on mukana kouluttamassa asiakas- ja palveluohjaajia, joiden ansiosta tulevaisuuden sote-keskuksissa pystytään tarjoamaan oikeaa palvelua oikeaan aikaan.

Kun ihminen hakee apua hankalassa elämäntilanteessa, hän hakeutuu usein sosiaali- tai terveysalan palveluiden piiriin. Esimerkiksi sairauden kohdatessa hän menee terveyskeskukseen, jotta saisi apua vaivaansa.

Toisinaan sote-palveluiden tarve on monialaisempi. Yksittäisen terveysongelman lisäksi ihmisellä saattaa olla muita, siihen liittyviä tai siitä johtuvia erillisiä ongelmia. Terveydentila ja sosiaalinen hyvinvointi ovat myös tiiviissä yhteydessä toisiinsa. Siksi olisi välttämätöntä, että ihmisen tilannetta tarkasteltaisiin kokonaisuutena.

Asiakas- ja palveluohjaajat ovat ammattilaisia, jotka auttavat löytämään oikean polun sosiaali- ja terveyspalveluissa. Heidän merkityksensä korostuu juuri tilanteissa, joissa ihmisellä on paljon haasteita elämässään.

– Kun asiakkaiden tarpeet tunnistetaan entistä paremmin, niihin pystytään myös vastaamaan nopeammin sekä ennaltaehkäisevästi. Tässä asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallin kehittäminen on keskeistä, sanoo hankejohtaja Pia Vähäkangas.

Vähäkangas ja Johanna Björkman työskentelevät Pohjanmaan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa. Sen eräänä tavoitteena on ottaa käyttöön alueellinen, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluohjauksen toimintamalli.

Moniammatillista osaamista

Vaasan ammattikorkeakoulu on mukana tulevaisuuden sote-keskusten kehittämisessä muun muassa asiakas- ja palveluohjauksen pilottikoulutuksella.

– Erikoistumiskoulutuksessa on mukana 45 opiskelijaa kolmesta ammattikorkeakoulusta. Heistä suurin osa työskentelee asiakas- ja palveluohjauksen tehtävissä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Heidän asiantuntemuksensa on tärkeää huomioida asiakas- ja palveluohjauksen kehittämisessä Pohjanmaalla, sanoo VAMKin sosiaali- ja terveysalan yliopettaja Riku Niemistö.

Käytännön tieto auttaa sosiaali- ja terveystyön suunnittelussa ja toteuttamisessa.

– Nyt käynnissä oleva Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama koulutus toteutetaan yhdessä Novian ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa, ja sen avulla parannetaan Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen toimintamalleja, Niemistö kertoo.

Tulevaisuuden sote-palveluissa moniammatillisella osaamisella on entistä enemmän painoarvoa. Kun usean alan erikoisosaajat voivat kohdata asiakkaan, syntyy tarkempi kuva siitä, millaista palvelua tämä tarvitsee.

Elintapaohjausta tarvitaan

Sote-asiakkaista vain pieni osa tarvitsee monialaista intensiivistä palveluohjausta. Lähivuosina väestön ikärakenne muuttuu siten, että ikääntyneiden suhteellinen määrä kasvaa.

– Ennaltaehkäisevä työ ja elintapaohjaus ovat keskeisessä asemassa, kun kehitetään ikäihmisten palveluohjausta ja palveluprosesseja, Pia Vähäkangas toteaa.

Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutuksen ryhmä kokoontui 8.–9.10. videoseminaariin, jossa pohdittiin erityisesti sosiaalisesti ja eettisesti kestävää ohjaustyötä. Seminaarissa hanketyöntekijät esittelivät Pohjanmaan Tulevaisuuden Sote-keskus -hankkeen tavoitteita ja sisältöä. Toimintamallit ovat valmiit vuoden 2022 loppuun mennessä. Opiskelijat kehittivät seminaarin työpajoissa palveluohjauksen ihannemalleja.

– Olemme saaneet hyvää tietoa käytännön tekijöiltä kehitystyötä varten, kiittelee Johanna Björkman.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riku Niemistö, sosiaali- ja terveysalan yliopettaja
040 752 5435 / riku.niemisto@vamk.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

KORJATTU: KORKEAKOULUTERMI YLIOPISTO-SANAN TILALLE*****Novia ja VAMK saavat OKM:ltä merkittävän rahoituksen energiateknologian investointeihin17.11.2021 09:32:53 EET | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää Novia-ammattikorkeakoulun ja Vaasan ammattikorkeakoulun yhteiselle energiateknologian FESIO-hankkeelle 750 600 euroa valtion rahoitusta. Korkeakoulujen tulee vastata energiajärjestelmien globaaliin kestävyyden haasteeseen tekoälyn, digitalisaation ja teollisen johtajuuden avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme