Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

VAMKin uusi opettaja väitteli kuumasta aiheesta

Jaa

Juho Heiskan tutkimusaiheena oli litiumia sisältävien orgaanisten akkumateriaalien kehittäminen. Tuore tohtori aloittaa Vaasan ammattikorkeakoulussa energiatekniikan opettajana.

VAMKin uuden opettajan tutkimusaihe iskee suoraan energia-alan ytimeen. Energiatekniikan lehtorina aloittava Juho Heiska väitteli perjantaina 6.8. Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa aiheenaan litiumia sisältävien orgaanisten akkumateriaalien kehittäminen. 

Vaasan seudun energiaklusteri ja uutiset akkutehtaasta antavat Vaasan ammattikorkeakoululle jatkuvasti uusia mahdollisuuksia kehittää opetusta ajantasaisesti yritysten kanssa yhteistyössä.

– Olen seurannut GigaVaasaa koko ajan, ja kun akkutehtaan tulo Vaasaan varmistui, hypin onnesta. Pääsen nyt oikeasti käyttämään opetustyössä niitä asioita, joita olen tutkinut, Heiska iloitsee.

Opetustyö VAMKissa merkitsee Juho Heiskalle myös palaamista kotiseudulle. Ylistarosta kotoisin oleva tuore tohtori muutti perheineen Helsingistä Seinäjoelle viime keväänä. Pääkaupunkiseudulla vierähti kymmenen vuotta.

– Opettaminen on aina ollut sydäntä lähellä, ja nyt minulla on mahdollisuus suorittaa pedagogiset opinnot työn ohessa. Se on hieno tilaisuus oppia uutta ja soveltaa oppimaani käytäntöön.

Entistä kestävämpiä akkuja

Juho Heiskan väitöskirja kuuluu kemian ja materiaalitieteen alaan, ja sen nimi on Development of Li-Organic Battery Materials with Atomic/Molecular Layer Deposition.

Tutkimuksessa käytettiin atomi-molekyylikerroskasvatusta (ALD/MLD), joka Suomessa kehitetty metodi. Tekniikan avulla kehitettiin useita uusia ohutkalvoprosesseja litiumia sisältäville orgaanisille akkumateriaaleille. 

Litiumioniakkuja käytetään enenevässä määrin, kun pyritään ratkaisemaan ilmasto- ja energiakriisiä. Samalla kuitenkin kasvaa huoli raaka-aineiden hyödyntämisestä kestävän kehityksen mukaisesti. Orgaaniset elektrodimateriaalit ovat ekologisempi vaihtoehto kuin nykyisin käytössä olevat akkumateriaalit. Pinnoitteilla taas voidaan pidentää akun elinikää, jotta materiaalit pysyisivät pidempään käytössä.

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme