Vamoksen opit otetaan käyttöön Pohjois-Somaliassa

Somalian nuorilla riittää arjessaan haasteita, sillä noin 70 prosenttia kaikista Somaliassa asuvista on alle 30-vuotiaita ja 2/3 heistä työttömänä. Ammatillisen koulutuksen taso on heikkoa, ja vain harvalla on siihen edes mahdollisuuksia. Arvioidaan, että vain 45 prosenttia kaikista 15–35-vuotiaista somalialaisnuorista on lukutaitoisia.
“Tilanne on äärimmäisen vaikea, ja siksi nuoret lähtevät ulkomaille elantoa etsimään. Moni joutuu käyttämään epätoivoisessa tilanteessa äärimmäisiä keinoja, eivätkä esimerkiksi hyväksikäyttö ja turvattomuus erilaisissa elättämissuhteissa ole harvinaisia”, kansainvälisen toiminnan johtaja Eija-Riitta Kinnunen Helsingin Diakonissalaitokselta kertoo.
Helsingin Diakonissalaitos on juuri aloittanut Pohjois-Somaliassa uuden hankkeen, jonka tarkoituksena on hyödyntää Suomessa tutun Vamoksen työmenetelmiä ja kehittää niitä uuteen ympäristöön soveltuviksi.
”Haluamme helpottaa nuorten työllistymistä ja opettaa nuorille elämänhallintaa, niin että he osaisivat tehdä elämässään hyviä valintoja. Tarjoamme nuorille henkilökohtaista valmennusta, räätälöityjä koulutuksia ja mahdollisuuksia työssä oppimiseen, aivan kuten Suomen Vamoksessakin”, Eija-Riitta Kinnunen kertoo.
Tavoitteena on neljän vuoden aikana tukea vähintään 550:tä nuorta. Nuoria valmentaa Pohjois-Somaliassa kaksi työntekijää, ja työelämäoppimista varten on jo avattu ovia muun muassa rakennusalalla, aurinkoenergia-alalla ja kauneudenhoitoalalla.
Lisäksi hanke kouluttaa paikallisia kansalaisjärjestöjä, jotta ne osaisivat työskennellä nuorten parissa aiempaa paremmin, muun muassa ottaa huomioon nuorten yksilölliset tarpeet.
Nelivuotista ”Tulevaisuuden etsijät” -kehitysyhteistyöhanketta (somaliaksi: ”Mustaqbaldoon) rahoittaa Suomen ulkoministeriö.
Idea hankkeesta on hautunut pitkään
69 prosenttia Somalian koko väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, ja köyhyys on yleistä niin maan sisäisten pakolaisten keskuudessa kuin maaseudulla ja kaupungeissa yleensäkin.
Idea Somaliassa toteutettavasta kehitysyhteistyöhankkeesta on itänyt Helsingin Diakonissalaitoksella jo kauan, sillä säätiö on jo pitkään tehnyt kotouttamis- ja koulutustyötä Suomessa asuvan somaliväestön parissa.
”Olemme huomanneet, että somalidiasporan paluu Somalian eri alueille on lisääntynyt, ja se luo erilaisia mahdollisuuksia luoda vuorovaikutusta Suomesta palaavan ja paikallisen väestön välille”, Eija-Riitta Kinnunen toteaa.
Helsingin Diakonissalaitoksen kumppani Pohjois-Somaliassa on paikallinen Y-PEER järjestö, joka on perustettu vuonna 2007 YK:n väestörahaston tukemana.
”Kumppanuus Y-PEER:in kanssa tuntui luontevalta koska se tekee työtä nuorten kanssa ja sen tavoitteet ovat hyvin samankaltaisia kuin Helsingin Diakonissalaitoksen nuorisotyössä”, Eija-Riitta Kinnunen sanoo.
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Eija-Riitta Kinnunen
kansainvälisen työn johtaja
Helsingin Diakonissalaitos
p. 050 468 8830
Heidi Korva
viestinnän asiantuntija
p. 045 200 7606
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme