DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Vamoksen opit otetaan käyttöön Pohjois-Somaliassa

Jaa

Helsingin Diakonissalaitoksen on aloittanut Pohjois-Somaliassa hankkeen, joka tähtää nuorten työllistymiseen ja elämänhallinnan parantumiseen.

Somalian nuorilla riittää arjessaan haasteita, sillä noin 70 prosenttia kaikista Somaliassa asuvista on alle 30-vuotiaita ja 2/3 heistä työttömänä. Ammatillisen koulutuksen taso on heikkoa, ja vain harvalla on siihen edes mahdollisuuksia. Arvioidaan, että vain 45 prosenttia kaikista 15–35-vuotiaista somalialaisnuorista on lukutaitoisia.

“Tilanne on äärimmäisen vaikea, ja siksi nuoret lähtevät ulkomaille elantoa etsimään. Moni joutuu käyttämään epätoivoisessa tilanteessa äärimmäisiä keinoja, eivätkä esimerkiksi hyväksikäyttö ja turvattomuus erilaisissa elättämissuhteissa ole harvinaisia”, kansainvälisen toiminnan johtaja Eija-Riitta Kinnunen Helsingin Diakonissalaitokselta kertoo.

Helsingin Diakonissalaitos on juuri aloittanut Pohjois-Somaliassa uuden hankkeen, jonka tarkoituksena on hyödyntää Suomessa tutun Vamoksen työmenetelmiä ja kehittää niitä uuteen ympäristöön soveltuviksi.

”Haluamme helpottaa nuorten työllistymistä ja opettaa nuorille elämänhallintaa, niin että he osaisivat tehdä elämässään hyviä valintoja. Tarjoamme nuorille henkilökohtaista valmennusta, räätälöityjä koulutuksia ja mahdollisuuksia työssä oppimiseen, aivan kuten Suomen Vamoksessakin”, Eija-Riitta Kinnunen kertoo.

Tavoitteena on neljän vuoden aikana tukea vähintään 550:tä nuorta. Nuoria valmentaa Pohjois-Somaliassa kaksi työntekijää, ja työelämäoppimista varten on jo avattu ovia muun muassa rakennusalalla, aurinkoenergia-alalla ja kauneudenhoitoalalla.

Lisäksi hanke kouluttaa paikallisia kansalaisjärjestöjä, jotta ne osaisivat työskennellä nuorten parissa aiempaa paremmin, muun muassa ottaa huomioon nuorten yksilölliset tarpeet.

Nelivuotista ”Tulevaisuuden etsijät” -kehitysyhteistyöhanketta (somaliaksi: ”Mustaqbaldoon) rahoittaa Suomen ulkoministeriö.

Idea hankkeesta on hautunut pitkään

69 prosenttia Somalian koko väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, ja köyhyys on yleistä niin maan sisäisten pakolaisten keskuudessa kuin maaseudulla ja kaupungeissa yleensäkin.

Idea Somaliassa toteutettavasta kehitysyhteistyöhankkeesta on itänyt Helsingin Diakonissalaitoksella jo kauan, sillä säätiö on jo pitkään tehnyt kotouttamis- ja koulutustyötä Suomessa asuvan somaliväestön parissa.

”Olemme huomanneet, että somalidiasporan paluu Somalian eri alueille on lisääntynyt, ja se luo erilaisia mahdollisuuksia luoda vuorovaikutusta Suomesta palaavan ja paikallisen väestön välille”, Eija-Riitta Kinnunen toteaa.

Helsingin Diakonissalaitoksen kumppani Pohjois-Somaliassa on paikallinen Y-PEER järjestö, joka on perustettu vuonna 2007 YK:n väestörahaston tukemana.

”Kumppanuus Y-PEER:in kanssa tuntui luontevalta koska se tekee työtä nuorten kanssa ja sen tavoitteet ovat hyvin samankaltaisia kuin Helsingin Diakonissalaitoksen nuorisotyössä”, Eija-Riitta Kinnunen sanoo.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Eija-Riitta Kinnunen
kansainvälisen työn johtaja
Helsingin Diakonissalaitos
p. 050 468 8830

Heidi Korva
viestinnän asiantuntija
p. 045 200 7606

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Yhdessä tytäryrityksemme Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n kanssa tuotamme vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Tavoitteenamme on, että jokaisella on mahdollisuus arvokkaaseen elämään.

Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee noin 800 ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autamme niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tiedote/kutsu: Porttiteoriasta realismiin eli faktaa ja fiktiota päihteistä ja niiden käytöstä - Huumeet puhuttavat Helsingin Kontulan Asunnottomien yössä16.10.2019 09:41:06 EESTKutsu

Kontulan ostoskeskuksessa Helsingissä keskustellaan Asunnottomien yönä torstaina 17.10.2019 päihteistä ja niiden käytöstä. Porttiteoriasta realismiin -keskustelutilaisuudessa pohditaan kuinka yhteiselo kaupunkilaisten – asukkaiden, toimijoiden, yrittäjien ja päihteitä käyttävien välillä voisi sujua lähiössä entistä paremmin. Tarkoituksena on avata keskustelu eri näkökulmista käsin – naisnäkökulmaa unohtamatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme