Vamos-nuortenpalvelu on Vuoden yhteiskunnallinen vaikuttavuusteko 2021

Vaikuttavuusseura nostaa vuosittaisella vaikuttavuusteon valinnalla esiin asioita, toimia, innovaatioita ja onnistumisia, joilla edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta Suomessa. Palkinnot jaettiin tänään 7. joulukuuta 2021 Mediuutisten Vaikuttajagaalassa. Vuoden vaikuttavuusteot valittiin nyt ensimmäisen kerran, ja ne jakautuivat neljään kategoriaan.
Vamos palkittiin yhteiskunnallisena vaikuttavuustekona, ja se oli myös palkituista ainoa sosiaalialan palkittu. Muut palkitut olivat kansallinen tehohoidon koordinaatio pandemian aikana, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri organisaationa sekä koronavirustaudin oirearvio.
Kilpailun raati arvosti Vamoksen yhteiskunnallista merkitystä, ja erityisesti se painotti toiminnan vaikuttavuuden arviointia tutkimuksen keinoin.
”Vamos-toiminnalla on suurta yhteiskunnallista merkitystä, ja toiminnan ansiokkuutta lisää vaikuttavuuden selvittäminen monipuolisilla tutkimusasetelmilla. Tutkimustulosten mukaan Vamos-nuoret siirtyivät verrokkeja useammin opiskelemaan ja työelämän ulkopuolella olevien ja pitkäaikaistyöttömien osuus väheni verrokkeja enemmän”, palkinnon perusteluissa mainittiin.
Vaikuttavan työn taustalla tieto ja yksilöllinen kohtaaminen
Vamoksen toimintaa kehitetään jatkuvasti keräämällä pitkäjänteisesti ja monipuolisesti muutostietoa nuorten tilanteesta. Tämä useamman vuoden ajan kerätty data oli yhtenä tärkeänä aineistona Itlan tekemässä, syksyllä julkaistussa Vamoksen vaikuttavuustutkimuksessa. Tutkimus oli lajissaan uraauurtava: Vamoksen vaikutuksia ja vaikuttavuutta selvitettiin siinä sekä määrällisin että laadullisin menetelmin.
Itlan tutkimus osoitti, että Vamos pidentää nuorten työuria, tavoittaa haavoittuvassa asemassa olevia nuoria, ja vähentää nuorten kokemaa köyhyyttä. Lisäksi Vamos tuottaa vuosittain yhteiskunnallista hyötyä miljoonia euroja lisääntyneitä verotuloina ja vähentyneinä sosiaaliturva- ja palvelumaksuina.
”Vamoksen vaikuttavuuden avain on Itlan vaikuttavuustutkimuksen mukaan yksinkertainen: nuorten kokema kiireetön kohtaaminen ja yksilöllinen tuki”, kertoo vuoden yhteiskunnallinen vaikuttavuusteko -palkinnon vastaanottanut Vamoksen johtaja Terhi Laine.
”Tämä palkinto on erityisesti tunnustus Vamoksen sadalle valmentajalle,jotka tekevät joka päivä työtä ammattitaidolla, olemalla herkästi läsnä ja nuorten rinnalla kulkien. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ei olisi mahdollista ilman valmentajien kykyä välittää nuorista ja kohdata heidät kiireettömästi”, Laine sanoo.
Vuodesta 2008 toiminut Vamos tukee 16–29-vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää 11 paikkakunnalla ympäri Suomea. Toiminnan piirissä on vuosittain noin 2000 nuorta. Jokainen nuori saa Vamoksessa oman valmentajan, jonka kanssa etsitään yhdessä polkua työhön, koulutukseen tai ylipäätään tasapainoiseen arkeen. Nuori saa tukea sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Työ on tavoitteellista ja suunnitelmallista, mutta sitä tehdään aina nuoren henkilökohtaisesta tilanteesta ja tarpeesta käsin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja Terhi Laine, Diakonissalaitoksen Vamos, terhi.laine@hdl.fi, 0400 237 775
Viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme