Diakonissalaitos

Vamos-palveluihin hakeudutaan aiempaa enemmän Lahdessa

Jaa

Kesän lopulla nuoret hakeutuivat Diakonissalaitoksen Vamos-palveluihin aiempaa enemmän. Yhteyttä on otettu varsinkin nettisivujen kautta. Vamos-työtä on Lahden lisäksi kaikkiaan kahdeksalla paikkakunnalla. Syksyllä Vamos-työ käynnistyy myös Tampereella sekä Kemin ja Tornion alueella.

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén

”Lahdessa moni eteenpäin siirtymässä ollut nuori otti muutaman stepin taaksepäin keväällä muun muassa muuttuneen työllisyystilanteen takia. He ovat kuitenkin pysyneet mukana Vamos-toiminnassa ja tilanteen muuttuessa valmiita siirtymään eteenpäin, kertoo Vamos Lahden projektipäällikkö Annika Lindeberg.

Korona-aalto merkitsee nuorille yksin jäämisen ja epävarmuuden tunteita sekä samalla riskiä syrjäytyä. Etäopetus, eristäytyminen, opiskelu- tai koulutuspaikan puuttuminen heikentävät monen nuoren uskoa tulevaisuuteen.

”Vamoksen yksilövalmennuksessa keskitytään nuoren tarpeiden kuulemiseen, elämäntilanteeseen ja tulevaisuuden rakentamiseen. Toiminta on hyvin nuorilähtöistä. Ohjattu ryhmävalmennus puolestaan tarjoaa vertaistukea ja sosiaalisten taitojen kehittämistä. Säännöllinen toiminta luo nuoren elämään viikkorytmiä. On erittäin tärkeää, että kukaan ei jää tässä tilanteessa yksin”, sanoo Diakonissalaitoksen Vamoksen johtaja Terhi Laine.

Vamoksessa on käytössä Tulostähti, jossa nuori yhdessä valmentajan kanssa arvioi laaja-alaisesti oman elämänsä eri osa-alueilta.

”Tulostähden antamien tietojen valossa on nähtävissä, että valtaosalla Vamos Lahden nuorista ei ole päihdeongelmia ja myös koti sekä elämäntaidot ovat melko hyvällä tolalla. Sen sijaan nuorten mielenterveys, identiteetti ja itseluottamus, luottamus ja toivo tulevaan sekä työllistymiseen tai koulutukseen sekä ihmissuhteisiin ovat aloitustilanteessa alhaisia. Valmennuksen avulla muutosta myönteiseen on syntynyt huomattavasti”, sanoo Annika Lindeberg.

Yrityksiä ja yhteistyötä tarvitaan nuorten tueksi

Vamos tiivistää yhteyksiään paikallisiin yrityksiin. Vamoksen nuoret tarvitsevat yhteisön tukea ja kannustusta työuralle.

Yritysten ja yksityisten ihmisten tuki ja lahjoitukset mahdollistavat osaltaan pysyvämmän Vamos-toiminnan. Hyödynsaajina ovat tukea tarvitsevat nuoret. Yhteistyö paikallisten yritysten ja järjestöjen kanssa on kannattavaa, koska nuoret löytävät niiden avulla polkuja työelämään, esimerkiksi työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan.

”Paikalliset yritykset ovat tässä suhteessa ensiarvoisen tärkeitä; koronakevään aikana onkin saatu käynnistettyä pienimuotoista yhteistyötä muutaman paikallisen pienyrittäjän kanssa Lahdessa. Yrittäjät ovat omalla toiminnallaan pyrkineet luomaan nuorille toivoa tulevaisuuteen ja heidän kaltaisiaan toivoisi tietysti olevan enemmänkin”, toteaa Annika Lindeberg.  

Yhteyshenkilöt

Annika Lindeberg, projektipäällikkö
Vamos Lahti; Diakonissalaitos
p. 050 307 5712
annika.lindeberg@hdl.fi

Iiris Kivimäki, varainhankinnan asiantuntija
Diakonissalaitos, Yritysvarainhankinta
p. 050 582 6396
iiris.kivimaki@hdl.fi

Kuvat

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme