Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vangit alkavat kouluttamaan tekoälyä osana työtoiminnan kehittämistä

Jaa

Tekoälyn kouluttaminen on uusin vankityön muoto. Rikosseuraamuslaitos ja Vainu-niminen yritys ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka puitteissa Vainu ostaa vankityötä tekoälyn kouluttamiseen. Rikosseuraamuslaitos pyrkii jatkuvasti kehittämään työtoimintaa yhä kuntouttavampaan ja paremmin nykyajan työelämää vastaavaan suuntaan.

Vainu on yritys, jonka toiminta perustuu tiedonhakuun. Yritys lukee päivittäin noin 20 000 suomenkielistä tekstisisältöä, joissa puhutaan yrityksistä. Nämä voivat olla uutisia tai yrityksen verkkosivuilta, sosiaalisesta mediasta tai muualta poimittuja dokumentteja.

Vankien tehtävänä on kouluttaa tekoälyä löytämään oikeita tietoja Vainulle. Työtoimintaan osallistuvat vangit vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin kuten: "Puhuttiinko tässä artikkelissa yrityskaupasta?". Sama kysymys toistetaan useita kertoja eri ihmisillä ja näin saadaan synnytettyä laadukas aineisto, jolla Vainun tekoälyä koulutetaan. Lopputuloksena Vainun yritystietokanta paranee ja yritysmyynnin parissa työskentelevät Vainun asiakkaat valitsevat kohteensa paremmin.

Nyt mukana kokeilussa on kaksi vankilaa, joissa työhön on tässä vaiheessa varattu yhteensä 10 työasemaa. Rikosseuraamuslaitos on jatkuvasti kehittänyt vankityötä pääpainonaan tarjottavan työn kuntouttava vaikutus ja tulevaisuuden työelämätaitojen kouluttaminen. Tämä uusi työmuoto on kiinnostava juuri näistä lähtökohdista.

”Tekoäly luo uudenlaisia mahdollisuuksia – myös vankilassa. Koneoppimista voidaan hyödyntää myös vankien työllistymisessä. Tekoälyyn perustuvien teknologioiden hyödyntäminen muuttaa nykyistä käsitystä työelämästä ja siellä tarvittavista taidoista. Sähköiset palvelut ja toimintaympäristöt mahdollistavat tulevaisuudessa työskentelyn vankilassa myös tietokoneen avulla, esimerkiksi opettamalla tekoälyä, kuten tässä pilotissa”, sanoo Turun vankilassa vankien työtä ohjaava erityisohjaaja Olli-Pekka Palonen.

Rikoksettoman elämän oppimisympäristö

Vankityöllä on tärkeä merkitys vangin tukemisessa kohti rikoksetonta elämää ja yhteiskuntaan integroitumista. Rikosseuraamuslaitoksen kehitysjohtaja Pauli Nieminen korostaa, että kaikki vankiloissa järjestettävä palvelu, toiminta ja kuntoutus toimii polkuna rikoksettomaan elämään. Tulevaisuuden vankila toimii rikoksettoman elämän oppimisympäristönä.

”Juuri nyt pyrimme opinnollistamaan työtoimintaa. Työhön osallistumisen ohella vanki suorittaa tutkintoja tai tutkinnon osia. Työmarkkinoille syntyy lähivuosina merkittävä määrä uusia ammatteja. Vankilassa pyritään kouluttamaan vankeja sellaisille aloille, joissa on tulevaisuudessa vajetta työvoimasta. Nyt aloitettava yhteistyö Vainun kanssa on yksi esimerkki uudesta polusta työelämään. Rikosseuraamuslaitos on laajemminkin erittäin kiinnostunut yhteistyöstä yritysten kanssa. Mikäli vanki voi jatkaa suoraan työelämään vapautumisensa jälkeen, riski syyllistyä rikoksiin on olennaisesti pienentynyt”, Nieminen toteaa.

Rutiiniluontoisten vankitöiden rinnalle on mietitty lisää helposti perehdytettäviä töitä, joita myös lyhyttä rangaistusaikaa suorittavien vankien on mahdollista tehdä.

”Tämäntyyppinen uusi työ voisi myös palvella vankien työ- ja toimintakyvyn arviointia, jota vankiloiden työtoiminnassa myös pyritään kehittämään. Erilaisten työtehtävien sujumista havainnoimalla on mahdollista saada tietoa vangin kyvyistä ja mahdollisesti myös ongelmista”, uskoo erityisasiantuntija Satu Rahkila Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksiköstä.

Lisätietoja:
kehitysjohtaja Pauli Nieminen, puh. 029 56 88504
erityisasiantuntija Satu Rahkila, puh. 029 56 88595

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Leijona Catering Ab och Brottspåföljdsmyndigheten stärker sitt strategiska partnerskap – Leijona tar över kiosktjänsterna i fängelserna inom ramen för mathållningstjänsterna25.11.2020 11:03:08 EETTiedote

Brottspåföljdsmyndigheten och Leijona Catering Ab har stärkt sitt partnerskapsavtal genom att utvidga servicehelheten till att även omfatta kiosktjänsterna. Avtalet har undertecknats den 24 november 2020. Målet är att utveckla Brottspåföljdsmyndighetens riksomfattande kioskverksamhet på ett kostnadseffektivt sätt samt att bidra till likabehandling av fångarna och rikta resurserna till kärnfunktionerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme