Aluehallintovirasto

Vannesahan puutteista yhteisösakko ja päiväsakkoja

Jaa

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut eteläpohjalaisen betonituotteita rakennustarkoituksiin valmistavan yrityksen 15 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta yrityksen tehtaanjohtajan 15 päiväsakon ja työnjohtajan 10 päiväsakon rangaistukseen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 4.6.2021.

Käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi, kun kesäkuussa 2019 tapahtunutta työtapaturmaa tutkittiin. Yrityksen työntekijän käsi oli osunut styrox-levyä sahatessa vannesahan terään.

Käytetyssä vannesahassa teräsuojuksen säätö oli tapahtumahetkellä epäkunnossa, jonka ohella teräjarru ei toiminut hätäpysäytystä käyttäen. Myöskään työntökahvaa ei tapahtumahetkellä käytetty. Vahingoittuneen työntekijän sekä syytteessä kuvatun menettelyn mukaan työntökahva puuttui tapahtumahetkellä vannesahasta. Syytteessä kuvatun menettelyn mukaan tehtaanjohtaja oli laiminlyönyt huolehtia työkoneiden kunnosta, ja työnjohtaja oli laiminlyönyt valvoa työmenetelmiä ja -tapoja sekä puuttua havaittuihin epäkohtiin.

Vastaajina olleet tehtaanjohtaja ja työnjohtaja myönsivät syyllistyneensä työturvallisuusrikokseen. He myönsivät syytteessä kuvatun menettelyn oikeaksi sillä poikkeuksella, että katsoivat työntökahvan olleen vannesahan luona tapahtumahetkellä.

Käräjäoikeus totesi, että vahingoittuneen työntekijän kertomus ja kirjallisena todisteena esitetyt valokuvat ovat osoittaneet, että sahassa ei ole ollut tapahtumahetkellä työntökahvaa. Käräjäoikeus katsoi, että vastaajat ovat syyllistyneet menettelyllään työturvallisuusrikokseen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työsuojelussa yhtenä johtavana periaatteena on niin sanottu turvallisen tekniikan periaate. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että ensisijaisesti teknisin ratkaisuin tulee huolehtia, ettei työntekijöiden ulottumisalueella ole vaarallisia kohteita.

Jos vaara on poistettavissa suojuksella, on koneessa oltava suojus. Puutteita koneiden suojaamisessa ei voi korvata työntekijöille annettavilla varoituksilla tai ohjeilla. Työnantajalla on myös velvollisuus varmistaa, että koneiden turvalaitteet toimivat virheettömästi. Työnantajan on lisäksi jatkuvasti tarkkailtava työympäristöä, työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden asia nro R 21/482. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Lassi Anttila, 0295 018 189, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Närkontakter begränsas i Egentliga Finland som har återgått till samhällsspridningsfasen3.8.2021 19:12:27 EEST | Tiedote

Covid-19-smittorna ökar åter kraftigt i Egentliga Finland och landskapet är tillbaka i epidemins samhällsspridningsfas. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har på basis av den regionala coronasamordningsgruppens bedömning fattat beslut om sammankomstbegränsningar för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster enligt 58 § och 58 d § i lagen om smittsamma sjukdomar. Beslutet är i kraft i kommunernas områden i Egentliga Finland under perioden 4 - 31.8.2021.

Takaisin leviämisvaiheeseen siirtyneessä Varsinais-Suomessa rajoitetaan lähikontakteja3.8.2021 19:04:51 EEST | Tiedote

Koronavirustartunnat ovat uudelleen jyrkässä nousussa Varsinais-Suomessa ja maakunta on siirtynyt takaisin epidemian leviämisvaiheeseen. Alueen koronakoordinaatioryhmän arvioon perustuen Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen tartuntatautilain (TTL) pykälien 58 § ja 58 d mukaisista kokoontumisrajoituksista yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille. Päätös on voimassa Varsinais-Suomen kuntien alueella 4.-31.8.2021 välisenä aikana.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme