Ensi- ja turvakotien liitto

Vantaan turvakoti saa uudet tilat

Jaa

Väkivaltaa kokeneiden avun saanti paranee, kun Vantaa turvakoti ry muuttaa uusiin tiloihin. Nyt avattavaan turvakotiin tulee lisää paikkoja mikä näin helpottaa Etelä-Suomen ruuhkaista tilannetta. Viime vuonna Vantaan turvakodilla autettiin 116 aikuista ja 148 lasta. Turvakotiin voi aina ottaa yhteyttä, kun lähisuhteissa on väkivaltaa tai sen uhkaa.

Vantaan uudessa turvakodissa on tilaa 14 perheelle ja se tulee auttamaan noin 500 asiakasta vuodessa. Turvakotia ylläpitää Vantaan turvakoti ry ja lisäksi yhdistys tuottaa väkivaltatyön avopalveluita kahdessa toimipisteessä Vantaalla. 

– Nyt voimme auttaa yhä useampaa meille hakeutuvaa asiakasta sen sijaan, että joudumme ohjaamaan heitä tilan puutteen vuoksi muualle, iloitsee Kristiina Väänänen, Vantaan turvakoti ry:n toiminnanjohtaja.

Uudet tilat sijaitsevat Koivukylän Asolassa, osoitteessa Koivukylän puistotie 27. Avajaisia vietetään 17.9.

– Uudisrakennus on suunniteltu ja rakennettu turvakotitoimintaa varten. Suunnittelussa on huomioitu turvallisuuden lisäksi viihtyisyys ja kodinomaisuus. Asiakashuoneissa on omat saniteettitilat, osastoilla on omat keittiöt yhteistä ruoan valmistamista varten, sauna ja oma aidattu leikkipiha. Oman rauhan ja viihtyisyyden lisäksi kovia kokeneille perheille on tärkeää, että lapsille on tilaa leikkiä ja elää tavallista arkea, kertoo Väänänen.
– Uudet, toimivat ja turvalliset puitteet ja vuorokauden ympäri paikalla oleva ammattitaitoinen henkilökunta tarjoavat hyvän ja tarkoituksen mukaisen avun asiakkaille.

Turvakotiin voi tulla lähisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa tai sen uhkaa pakoon. Turvakotiin voi tulla aikuinen yksin tai vanhempi lapsensa kanssa. Asumisen aikana väkivaltaa kokenut pääsee keskustelemaan väkivaltaan erikoistuneen ammattilaisen kanssa tilanteestaan ja yhdessä tehdään suunnitelma tulevaisuudesta. Turvakotiin hakeutuvan kanssa pohditaan yhdessä väkivallan uusiutumisen riskejä ja turvallisuutta kotona. Turvakodissa asutaan muutamasta päivästä pisimmillään useisiin viikkoihin.

Yhdistyksen palveluista saa myös apua pitkäkestoisemmin väkivallan aiheuttaman tilanteen ratkaisemiseen ja väkivallasta toipumiseen. Avopalvelut auttavat niitä, jotka eivät tarvitse turvakodin välitöntä suojaa, myös väkivaltaa käyttäneitä sekä väkivaltaa kohdanneita lapsia.

– Toipuminen kokemuksesta vie aikaa, eikä pelkkä turvakodin kriisiapu useinkaan riitä. On hurjan tärkeää, että koko perhe saa selviytymiseen tukea, kertoo Väänänen.

Vuonna 2018 Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ylläpitämässä 17 turvakodissa sai apua 1746 aikuista ja 1601 lasta. Kaikkiaan turvakoteja on Suomessa 27.

Apua väkivaltaan saa aina

Väkivaltaan kannattaa hakea apua heti, eikä jäädä odottamaan tilanteen pahenemista. Usein väkivalta olisi mahdollista estää, jos turvakotiin otettaisiin yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun tilanne kotona tuntuu uhkaavalta.

Monesti läheiset huomaavat perheen tilanteen ensimmäisenä. Heillä voi olla merkittävä huoli, että perhe saa ammattiapua ajoissa. Läheisenä väkivaltaan puuttuminen ei ole helppoa. Aloittaa voi esimerkiksi kertomalla mitä on nähnyt tai kuullut ja mistä on huolissaan. Jo asian puheeksi ottaminen voi auttaa väkivallan kierteen katkaisemisessa.

Usein väkivaltana pidetään vain fyysistä väkivaltaa, sellaista joka jättää jäljet ja on helposti tunnistettavissa. Uhkailu, nöyryytys, mitätöinti ja kontrollointi on myös väkivaltaa. Vaikka lapset eivät olisi väkivallan kohteena, uhkaava ilmapiiri vaikuttaa myös heidän elämäänsä. Väkivallan uhrit usein kertovat, että pelko väkivallasta on tilanteessa raskainta.

Väkivaltaan saa aina apua. Nettiturvakodin nimetön chat auttaa arkipäivinä ja sivuilta löytyy paljon tietoa ja tukea oman tilanteen arvioimiseen ja esimerkiksi turvasuunnitelman tekemiseen. Myös väkivaltaa käyttäneet voivat ottaa yhteyttä nimettömällä lomakkeella. Keskusteluapua ja neuvoja saa valtakunnallisesta auttavasta puhelimesta nollalinjasta.

Ensi- ja turvakotien liitto on lapsi- ja perhejärjestö, joka tukee haavoittavissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä ehkäisee perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa. Liiton 30 jäsenyhdistystä ylläpitää 17 turvakotia, 10 ensikotia sekä 7 päihdeongelmien hoitoon erikoistunutta ensikotia. Osa yhdistyksistä keskittyy avopalveluihin.

Yhteystietoja:

Vantaan turvakoti p. 040 4555 543

Lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö Koivula (avopalvelut) p. 040 773 1063

www.nettiturvakoti.fi

Nollalinja p. 080 005 005

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristiina Väänänen
toiminnanjohtaja, Vantaan turvakoti ry
p. 040 542 6938

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Väkivaltaan sai apua Oulussa useampi kuin koskaan aikaisemmin27.9.2019 08:00:00 EESTTiedote

Oulun ensi- ja turvakoti ry auttoi vuonna 2018 yhteensä yli 1000 perhettä. Perheet saavat yhdistykseltä tietoa ja neuvoja silloin kun vauvaperheen arki ei suju tai kun lapsiperheen vanhemmat eroavat. Apua saa myös, kun perheessä on väkivaltaa. Pelkästään Oulun turvakodilla autettiin 177 aikuista ja 169 lasta. Turvakotiin voi aina ottaa yhteyttä, kun henkilö kokee perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa. Turvakodin kriisijakson jälkeen yhdistykseltä saa apua myös väkivallasta toipumiseen. Apua ja neuvoa hakevien määrä on ollut kasvussa myös vuonna 2019.

”Kotona opetettiin, että elämä on kovaa” - Sinä voit muuttaa tarinaa23.9.2019 13:33:49 EESTTiedote

Lapsiperheiden elämäntarinat ovat usein rankkoja. Vauvaperheen arkea varjostaa vauvan univaikeudet tai vanhemman yksinäisyys. Vanhemman jaksaminen ja voimat on venytetty äärimmilleen. Toiselle koti on turvaton ja pelottava. Kaikki erot eivät suju sovussa ja lapset jäävät vanhempien riitojen väliin. Ensi – ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksissä autettiin viime vuonna 12 865 apua hakevaa. Tänään alkava Sinä voit muuttaa tarinaa -jäsenkampanja kutsuu liittymään jäseneksi ja muistuttaa, että jokainen voi kulkea perheiden rinnalla ja madaltaa kynnystä hakea apua.

Kouvolassa avattu uusi päihdeongelmaisten odottavien äitien ja vauvaperheiden auttamiseen erikoistunut palvelu27.8.2019 13:46:10 EESTTiedote

Kesällä toimintansa käynnistänyt palvelu on erikoistunut päihdeongelmaisten odottavien äitien ja vauvaperheiden kuntoutukseen. Vauvat ja vanhemmat käyvät päivisin kodinomaisessa yhteisössä, jossa harjoitellaan turvallista arkea vauvan kanssa. Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistys ry:n avaama Pidä kiinni® -avopalveluyksikkö on toivottu tukimuoto Kymenlaaksoon.

Pirkanmaalla lähisuhdeväkivaltaa kokeneet saavat monipuolisesti apua19.8.2019 09:09:37 EESTTiedote

Tampereen kahdessa turvakodissa ja sen avopalveluissa autettiin viime vuonna 758 väkivaltaa kokenutta. Lapsia apua saaneiden joukossa oli 348. Lähisuhdeväkivaltaan saa monipuolisesti ja matalalla kynnyksellä apua, kun yhteistyörakenteet toimivat ja apua uskalletaan hakea. Väkivalta on silti liian usein läsnä arjessa. Tampereella kokoontuu 21-22.8. lähes 300 väkivaltatyön ammattilaista pohtimaan miten väkivallan osapuolia autetaan entistä tehokkaammin. Ammattilaiset haluavat keskustan halki kulkevalla kulkueella muistuttaa, että väkivaltaan löytyy apua, yksin ei kannata jäädä.

Kutsu medialle 20.8: Lahteen uusi palvelu raskaana oleville ja vauvaperheille (KORJATTU)14.8.2019 18:18:45 EESTKutsu

Lahteen avattava uusi palvelu auttaa päihteitä käyttäneitä tai - käyttäviä vauva- ja taaperoperheitä. Kolmena päivänä viikossa tapaavassa yhteisössä ja ryhmissä harjoitellaan vauvaperheen arkea, tuetaan varhaista vuorovaikutusta ja kuntoudutaan päihteistä. Uusi avopalveluyksikkö tulee tarpeeseen, sillä päihdeongelmat ovat Lahdessa vakavat ja lisääntynyt huumeiden käyttö näkyy monina vaikeuksina. Perheiden auttaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on inhimillistä ja järkevää lapsen turvallisten kasvuolosuhteiden edistämiseksi sekä päihdehaittojen vähentämiseksi. HUOMAA! Tiedote on julkaisuvapaa 20.8. klo 10.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme