Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vantaan vankilan lisärakennuksen peruskivi muurattiin juhlallisissa merkeissä

Jaa

Vantaan vankilan lisärakennuksen rakentaminen on edennyt peruskiven muuraukseen. Muuraustilaisuus järjestettiin 16.11.2022 lisärakennuksen työmaalla. Samalla juhlistettiin 20 vuoden ikään päässyttä vankilaa.

Vantaan vankila
Vantaan vankila

Vantaan vankilan lisärakennuksen peruskivi muurattiin 16. marraskuuta. Tilaisuudessa puhuivat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, lisärakennuksen rakennuttajan Senaatti-kiinteistöjen konsernijohtaja Jari Sarjo ja toteuttajan Lujatalo Oy:n toimitusjohtaja Harri Savolainen.

– Vantaan vankilan uudisrakennuksella mahdollistetaan Etelä-Suomen alueella se, että Suomi voi vastata kansainvälisten valvontaelinten kritiikkiin siitä, että tutkintavankeja säilytetään liian pitkään poliisin tiloissa. Kun uudet vankipaikat valmistuvat, pääsääntöisesti kaikki tutkintavangit siirretään poliisilta Rikosseuraamuslaitoksen tutkintavankitiloihin heti vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen. Oikeusministeriössä on aloitettu keväällä 2022 tutkintavankien säilyttämistä ja vanginkuljetuksen kehittämistä koskeva lainsäädäntöhanke, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Rakennushanke etenee aikataulussaan ja vankilan lisärakennus otetaan käyttöön vuoden 2025 alussa. Lisärakennukseen mahtuu sen valmistuessa 160 vankia ja rakennukseen sijoitetaan asuinosastojen lisäksi muun muassa poliisin kuulustelutilat ja tapaamistiloja. Lisärakennuksen valmistuessa Vantaan vankilasta tulee Suomen suurin vankila.

− Lisärakennus yhdessä henkilöstölisäyksen kanssa tarjoaa mainiot puitteet kehittää Rikosseuraamuslaitoksen ja poliisin yhteistyötä rikostorjunnassa. Vankilan laajennus helpottaa myös merkittävästi Etelä-Suomen vankiloiden ahtautta ja henkilökunnan kokemaa työkuormaa. Me Risessä otamme tämän investointipäätöksen suurella tyytyväisyydellä vastaan, totesi Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala tilaisuudessa.

Muuraustilaisuudessa peruskiven aikakapseliin talletettiin tuleville sukupolville muistoksi päivän sanomalehti, käytössä olevat metallirahat, lisärakennuksen peruskirja ja piirustukset sekä Vantaan vankilan historiikki.

Uusi rakennus parantaa vankilan toiminnallisuutta ja turvallisuutta

Vantaan vankilan lisärakennuksella varaudutaan tutkintavankien määrän kasvuun, kun tutkintavankeuslain muutoksen myötä tutkintavangit siirretään vankilaan heti vangitsemisen jälkeen. Vantaan vankilaan sijoitetaan Etelä-Suomen käräjä- ja hovioikeuden päätöstä odottavat tutkintavangit.

Uusi rakennus parantaa myös vankilan toiminnallisuutta ja turvallisuutta, kun erilaisten vankiryhmien joustava sijoittelu vankilan tiloihin helpottuu ja tutkintavangeille määrätyt yhteydenpitorajoitukset voidaan toteuttaa nykyistä paremmin. Uudet tilat tarjoavat myös poliiseille riittävät ja toimivat tilat kuulusteluja ja esitutkintaa varten.

− Uuden vankilan toteuttaminen nykyisen vankilan yhteyteen tuo merkittäviä synergiaetuja sekä rakentamiseen että vankeinhoitotyöhön. Sillä saavutetaan yli 10 miljoonan euron rakentamiskustannusten säästö verrattuna uuden laitoksen perustamiseen. Toimintoja ja niiden vaatimia tiloja suunnitellaan Rikosseuraamuslaitoksessa hyvin edistyksellisesti muun muassa tutkimustietoa kattavasti hyödyntäen, totesi konsernijohtaja Jari Sarjo Senaatti-kiinteistöistä.

Lujatalon toimitusjohtaja Harri Savolainen kiitti Rikosseuraamuslaitoista ja Senaatti-kiinteistöjä luottamuksesta Lujataloa ja sen henkilökuntaa kohtaan ja toivotti hankkeelle mitä parhainta menestystä.

– Ammattimainen rakennuttaja, osaavat suunnittelijat ja kyvykäs toteuttaja vievät hanketta eteenpäin yhteistyössä ja turvallisesti tavoitteena tapaturmaton, toiminnallisesti ja laadullisesti tavoitteet täyttävä ja aikataulun mukaisesti valmistuva hanke, Savolainen totesi.

Hankkeen rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt, jonka allianssikumppanina rakentamisesta vastaa Lujatalo Oy. Hankkeen kustannusarvio on 60 milj. euroa.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Heikki Vaarama, Rikosseuraamuslaitos, puh. 029 568 8551, heikki.vaarama@om.fi
apulaisjohtaja David Forder, Vantaan vankila, puh. 050 516 8443, david.forder@om.fi
rakennuttajapäällikkö Jarkko Vainionpää, Senaatti-kiinteistöt, puh. 040 700 9715, jarkko.vainionpaa@senaatti.fi
toimialajohtaja Lauri Porokka, Lujatalo Oy, puh. 044 585 2971, lauri.porokka@luja.fi

Avainsanat

Kuvat

Vantaan vankila
Vantaan vankila
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Förslag om förbud mot rökning inomhus i fängelserna från och med sommaren 202317.11.2022 15:10:36 EET | Tiedote

Regeringen har vid statsrådets allmänna sammanträde den 17 november lagt fram proposition om att bestämmelserna i fängelselagen och häktningslagen som gäller rökning i fängelserna ska ändras så att röka ska bli förbjudet inomhus på anstalterna. Fångar och häktade ska i stället beredas möjlighet att röka utomhus. Ändringen är tänkt att träda i kraft sommaren 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme