Helsingin Diakonissalaitos

Vapaaehtoisen aikuisen tuki lievittää nuoren yksinäisyyttä ja lisää hyvinvointia

Jaa

Tulokset käyvät ilmi tuoreesta selvityksestä, joka kartoitti Helsingin Diakonissalaitoksen Amigo-mentoroinnin pitkäaikaisia vaikutuksia.

Ennen mentorisuhteen alkua selvityksessä haastatellut nuoret olivat kärsineet esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden peloista ja mielenterveyden pulmista. Osa nuorista oli myös koulu- ja työelämän ulkopuolella.

”Mulla ei ollu säännöllistä koulua, olin töissä epäsäännöllisesti silloin, kun jotain sai. Aika yksinäinen, pääasias kotona olin”, kertoo selvitykseen haastateltu 28-vuotias nuori.

Helsingin Diakonissalaitoksen Amigo-mentoroinnista vaikeassa tilanteessa oleva nuori saa rinnalleen vapaaehtoisen aikuisen. Pari tapaa säännöllisesti vuoden ajan. Kaikkiaan selvityksessä haastateltiin viittätoista vuosina 2015-2016 mentorointiin osallistunutta nuorta.

”Monelle nuorelle on erityisen merkityksellistä se, että mentori on hänen rinnallaan nimenomaan vapaaehtoisena. Toiminta on vastavuoroista, tasavertaista ja vapaamuotoista – ja tärkeää on viettää mukavaa aikaa yhdessä”, valaisee projektipäällikkö Tuuli Shinyella.

Mentoroinnin myönteiset vaikutukset liittyivät etenkin yksinäisyyden lievittymiseen ja sosiaalisten taitojen vahvistumiseen.

”Monet haastatelluista nuorista olivat kokeneet mentorin seuran olleen ulospääsy yksinäisyydestä. Kun kuulin haastatteluissa nuorten kokemuksia mentoroinnista, yllätyin siitä, miten suuri vaikutus vapaaehtoisella mentorilla voi olla”, selvityksen tekijä, valtiotieteiden lisensiaatti Suvi Ervamaa kertoo.

Itseluottamus kohenee hyväksyvässä vuorovaikutuksessa

Vaikka nuoret kokivat vaikutukset mentorivuoden aikana voimakkaampina, lähes kaikki tunnistivat myös pitkäkestoisia vaikutuksia. Noin puolet selvitykseen haastatelluista nuorista oli jatkanut yhteydenpitoa mentorin kanssa myös varsinaisen mentorivuoden jälkeen, ja monet kokivat saaneensa mentorista pysyvän ystävän.

”Mentorin sitoutuminen yhteydenpitoon ja hyväksyvä ja kannustava suhtautuminen oli monille nuorille korjaava kokemus. Tästä seurasi itseluottamuksen ja mielialan kohenemista ja rohkaistumista muissakin sosiaalisissa ympäristöissä”, Ervamaa kuvaa.

Osa nuorista uskaltautui mentoroinnin ansiosta jopa hakemaan opiskelu- tai työpaikkaa.

”Kansalaistoiminta saattaa yhteen ihmisiä, jotka eivät ehkä muuten arjessa kohtaisi. Tasavertaisessa vuorovaikutuksessa sekä mentori että nuori oppivat uutta toisiltaan”, sanoo Tuuli Shinyella.

Vuonna 2011 alkanut Amigo-mentorointi on saattanut yhteen jo 400 aikuista ja nuorta. Toimintaa tukee sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) Veikkauksen tuotoilla.

Linkki selvitykseen

Yhteyshenkilöt

Tuuli Shinyella, projektipäällikkö, Helsingin Diakonissalaitos
050 436 7710 / tuuli.shinyella@hdl.fi

Laura Hakoköngäs, kansalaistoiminnan johtaja, Helsingin Diakonissalaitos
050 370 5451 / laura.hakokongas@hdl.fi

Ella Saranpää, viestintäasiantuntija, Helsingin Diakonissalaitos
050 577 2196 / ella.saranpaa@hdl.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Tarjoamme vaikuttavia palveluita ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. Tavoitteenamme on, että jokaisella on mahdollisuus
arvokkaaseen elämään.

Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutamme perustehtäväämme, työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

Moniäänisempää mediaa! - SuomiAreenalla keskustellaan median vallasta ja vastuusta28.6.2018 10:03Kutsu

Media on vallan vahtikoira, mutta medialla itsellään on myös valtaa. Median valta ja vastuu konkretisoituu valintoihin: mitä aiheita käsitellään, keiden ääni kuuluu ja mistä näkökulmasta maailmaa katsotaan. Auttaako media meitä ymmärtämään toisiamme vai lietsooko se vastakkainasetteluun? Entä kuuluuko kaikkien, myös vähemmistöjen ja syrjään jääneiden ääni? On aika pohtia, millaista mediaa tarvitaan ja miten siitä voi kehittää entistä parempaa.

Mera mångfald i media! - Under SuomiAreena diskuteras mediernas makt och ansvar28.6.2018 10:03Kutsu

Medierna fungerar som maktens vakthund men medierna besitter också själva makten. Mediernas makt och ansvar konkretiseras genom de val medierna gör: Vilka ämnen behandlas, vem får sin röst hörd och ur vilken synvinkel iakttas världen? Hjälper medierna oss att förstå varandra eller hetsar media till motsättningar? Hörs olika röster i media, också minoriteters och deras som hamnat i skymundan? Det är dags att diskutera hurudana medier vi behöver och hur medierna kan utvecklas till att bli ännu bättre.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme