Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Vapaaehtoiset lasten ja nuorten rinnallakulkijoina – tavallisia asioita ja tärkeää yhdessäoloa

Jaa

Vapaaehtoistoimintaa lasten, nuorten ja perheiden parissa tehdään jälleen näkyväksi #olentukena -kampanjassa 10.–17.1. Viikon aikana vapaaehtoisten tarinoita jaetaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #olentukena ja #jagstöder. Uusille vapaaehtoisille on toiminnoissa tarvetta.

”Lähdin mukaan vapaaehtoiseen tukihenkilötoimintaa, kun puolisoni luki pari vuotta sitten lehtijutun aiheesta ja vinkkasi siitä minulle, todeten että voisin olla hyvä tukihenkilö. Luin itse jutun pariin kertaan, nukuin yön yli ja lähetin hakemuksen.” kertoo vapaaehtoinen tukihenkilö Samuli Pahkala Helsingin kaupungin tukihenkilötoiminnasta.

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden kuormitus on lisääntynyt viime aikoina ja vapaaehtoisen aikuisen tuella voi olla suuri merkitys. Samuli Pahkala yllättyi kuinka vaivatonta ja luontevaa tukisuhteessa toimiminen on.
”Meillä synkkasi tuettavani kanssa heti ensi tapaamisesta asti, ja meille on rakentunut hyvä keskinäinen luottamus. Toiminta mahdollistaa tuettavalle asioita, jotka eivät ole välttämättä kaikille lapsille itsestään selviä – retkiä lähiseudulle, yhdessä uimista ja saunomista, museokäyntejä tai ihan vain leipäkivien heittämistä.”

Lasten, nuorten ja perheiden parissa tehtävää vapaaehtoistoimintaa järjestetään laajasti ympäri Suomea ja toiminta on hyvin monimuotoista. Jokaiselle vapaaehtoiselle löytyy erilaisia tapoja olla tukena.
”Teemme yhdessä asioita, samaan tapaan kuin tekisin omien lasten tai kummilasten kanssa – tavallisia asioita ja tärkeää yhdessäoloa. On palkitsevaa nähdä, miten hienoa nuoresta on tehdä uusia asioita. Esimerkiksi ensimmäinen telttayö viime vuoden kesällä jännitti, mutta tänä kesänä hän halusikin perinteisesti telttailemaan, mutta kahdeksi yöksi. Hienoa on myös ollut seurata nuoren kasvua kohta kaksi vuotta kestäneen tukisuhteen aikana.” Samuli kertoo.

Samuli Pahkala kannustaa aloittamaan vapaaehtoistoiminnan.
”Suosittelen ehdottomasti vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa jokaiselle, joka viihtyy lasten tai nuorten parissa. Jos oma elämä on raiteillaan, on helppoa olla turvallinen ja luotettava aikuinen tukihenkilö.”

Työryhmä on varautunut median mahdollisiin haastattelupyyntöihin. Työryhmän lisäksi on mahdollista haastatella toiminnoissa mukana olevia vapaaehtoisia.

Kampanjakuvat voi ladata täältä: www.lastensuojeluntukihenkiloksi.fi/some-kampanja  

Yhteystiedot:

Kati Heinonen
Tukihenkilötoiminnan sosiaaliohjaaja, Helsingin kaupunki
p. 09 310 43794, kati.e.heinonen@hel.fi

Jari Honka Tukihenkilö- ja tukiperhekoordinaattori, Vantaan kaupunki
p. 050 312 1983, jari.honka@vantaa.fi

Sanna Temisevä Vastaava toiminnanohjaaja, OmaKamu ry
p. 050 542 8383, sanna.temiseva@omakamu.fi

Tanja Viilo Omilleen-koordinaattori Omilleen-toiminta, Erityishuoltojärjestön liitto EHJÄ ry
p. 045 140 3101, tanja.viilo@ehja.fi

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
viestintäasiantuntija
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme