Vapaaehtoiset lasten ja nuorten rinnallakulkijoina – tavallisia asioita ja tärkeää yhdessäoloa

Vapaaehtoistoimintaa lasten, nuorten ja perheiden parissa tehdään jälleen näkyväksi #olentukena -kampanjassa 10.–17.1. Viikon aikana vapaaehtoisten tarinoita jaetaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #olentukena ja #jagstöder. Uusille vapaaehtoisille on toiminnoissa tarvetta.
”Lähdin mukaan vapaaehtoiseen tukihenkilötoimintaa, kun puolisoni luki pari vuotta sitten lehtijutun aiheesta ja vinkkasi siitä minulle, todeten että voisin olla hyvä tukihenkilö. Luin itse jutun pariin kertaan, nukuin yön yli ja lähetin hakemuksen.” kertoo vapaaehtoinen tukihenkilö Samuli Pahkala Helsingin kaupungin tukihenkilötoiminnasta.
Lasten, nuorten ja lapsiperheiden kuormitus on lisääntynyt viime aikoina ja vapaaehtoisen aikuisen tuella voi olla suuri merkitys. Samuli Pahkala yllättyi kuinka vaivatonta ja luontevaa tukisuhteessa toimiminen on.
”Meillä synkkasi tuettavani kanssa heti ensi tapaamisesta asti, ja meille on rakentunut hyvä keskinäinen luottamus. Toiminta mahdollistaa tuettavalle asioita, jotka eivät ole välttämättä kaikille lapsille itsestään selviä – retkiä lähiseudulle, yhdessä uimista ja saunomista, museokäyntejä tai ihan vain leipäkivien heittämistä.”
Lasten, nuorten ja perheiden parissa tehtävää vapaaehtoistoimintaa järjestetään laajasti ympäri Suomea ja toiminta on hyvin monimuotoista. Jokaiselle vapaaehtoiselle löytyy erilaisia tapoja olla tukena.
”Teemme yhdessä asioita, samaan tapaan kuin tekisin omien lasten tai kummilasten kanssa – tavallisia asioita ja tärkeää yhdessäoloa. On palkitsevaa nähdä, miten hienoa nuoresta on tehdä uusia asioita. Esimerkiksi ensimmäinen telttayö viime vuoden kesällä jännitti, mutta tänä kesänä hän halusikin perinteisesti telttailemaan, mutta kahdeksi yöksi. Hienoa on myös ollut seurata nuoren kasvua kohta kaksi vuotta kestäneen tukisuhteen aikana.” Samuli kertoo.
Samuli Pahkala kannustaa aloittamaan vapaaehtoistoiminnan.
”Suosittelen ehdottomasti vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa jokaiselle, joka viihtyy lasten tai nuorten parissa. Jos oma elämä on raiteillaan, on helppoa olla turvallinen ja luotettava aikuinen tukihenkilö.”
Työryhmä on varautunut median mahdollisiin haastattelupyyntöihin. Työryhmän lisäksi on mahdollista haastatella toiminnoissa mukana olevia vapaaehtoisia.
Kampanjakuvat voi ladata täältä: www.lastensuojeluntukihenkiloksi.fi/some-kampanja
Yhteystiedot:
Kati Heinonen
Tukihenkilötoiminnan sosiaaliohjaaja, Helsingin kaupunki
p. 09 310 43794, kati.e.heinonen@hel.fi
Jari Honka Tukihenkilö- ja tukiperhekoordinaattori, Vantaan kaupunki
p. 050 312 1983, jari.honka@vantaa.fi
Sanna Temisevä Vastaava toiminnanohjaaja, OmaKamu ry
p. 050 542 8383, sanna.temiseva@omakamu.fi
Tanja Viilo Omilleen-koordinaattori Omilleen-toiminta, Erityishuoltojärjestön liitto EHJÄ ry
p. 045 140 3101, tanja.viilo@ehja.fi
Yhteyshenkilöt
Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240
Markus Snellman
viestintäasiantuntija
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki
09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote
Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote12.8.2022 15:33:24 EEST | Tiedote
Lautakunnan syyskauden ensimmäinen kokous on tiistaina 16. elokuuta klo 16.15. Lautakunta käsittelee muun muassa vuoden 2022 talouden ja toiminnan ennustetta.
Neljättä koronarokotetta tarjotaan nyt 60–69-vuotiaille1.8.2022 12:33:16 EEST | Tiedote
Rokotukseen varataan aika. Rokotteen saa, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
Riskiryhmiin kuuluvat yli 18-vuotiaat helsinkiläiset voivat varata nyt ajan neljänteen koronarokotukseen28.7.2022 09:17:55 EEST | Tiedote
Riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat 18-69-vuotiaat helsinkiläiset saavat nyt koronarokotteen neljännen annoksen. Rokotukseen varataan aika. Rokotteen saa, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
Neljättä koronarokotetta tarjotaan 70–79-vuotiaille, ajanvaraus on avattu19.7.2022 10:50:38 EEST | Tiedote
Neljäs koronarokote on nyt tarjolla kaikille 70–79-vuotiaille helsinkiläisille. Rokotukseen on varattava aika. Tulevina viikkoina ajanvaraus aukeaa myös 18–69-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville sekä 60–69-vuotiaille, tästä tiedotamme erikseen.
Koronarokotuksia tarjotaan 1.–5.-luokkalaisille heinäkuussa Jätkäsaaren rokotuspisteellä23.6.2022 15:14:09 EEST | Tiedote
Helsinki tarjoaa heinäkuussa koronarokotuksia 1.–5.-luokkalaisille (7–11-vuotiaille) Jätkäsaaren rokotuspisteellä. Rokotuksia annetaan tiistaisin klo 10-15.30.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme