Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vapaaehtoistyön merkitystä pohditaan Pohjois-Suomen paikallispuolustuksen seminaarissa helmikuussa

Jaa

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunta kokoontui Oulun lääninhallitustalossa 17.11.2022 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Verkostossa on mukana noin 20 neuvottelukunnan jäsentä vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja viranomaistyön eri sektoreilta.

Verkosto järjestää vapaaehtoistyön paikallispuolustusseminaarin suunnitellusti, jonka ajankohdaksi päätettiin vuoden 2023 alku, 1. helmikuuta Oulun lääninhallitustalossa. Seminaarissa pohditaan erityisesti vapaaehtoisuuden arvoa paikallispuolustuksessa, kokonaisturvallisuuden arvokkaana selkänojana ja maanpuolustustahdon rakentajana.

Ohjelmassa ovat alustukset laaja-alaisesta vaikuttamisesta ja ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta sekä paneelikeskustelu. Seminaarin valmistelua jatketaan keskustelun pohjalta.

Ylijohtaja Savolainen painotti pohjoisen alueen strategisen aseman korostumista maamme huoltovarmuuden ja turvallisuuspoliittisen aseman muutoksen näkökulmasta, joka on tullut esiin esimerkiksi tuoreissa pohjoisen tulevaisuuskatsauksissa. Pohjoisen strategista asemaa pohditaan seminaarissa myös läntisen maayhteyden merkityksen kasvun, huoltovarmuuden ja omavaraisen ruuantuotannon säilyttämisen näkökulmasta. Myös hybridiuhat ovat kasvaneet merkittävästi.

Lapin aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja mukaan Lapissa on kehitetty kriisiviestinnän ja kyberturvallisuuden valmiutta. Alueelliset maanpuolustuskurssit on järjestetty suunnitellusti. Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistymisellä on suuri merkitys myös varautumisen kysymyksissä.

Toiminnan suunnittelussa Kainuun prikaatin apulaiskomentaja, eversti Ari Lehmuslehti korosti vapaaehtoistyön merkitystä maanpuolustuksen perustan, eli maanpuolustustahdon ylläpitämisessä. Hän näki järjestöjen ja kansalaisten toiminnan sekä keskustelun tärkeänä osana tukemassa maanpuolustusvalmiutta. Eversti Lehmuslehti kertoi ajankohtaisista harjoitustoiminnasta ja vapaaehtoistyön aktiivisesta roolista.

Kokous näki, että vapaaehtoistyötä tarvitaan viranomaistyön tukena kriiseihin varautumisessa ja niiden ratkaisussa. Myös viestintää ja naisten maanpuolustustyötä on kehitettävä edelleen.

Maanpuolustuskoulutuksen, eli MPK:n piiripäällikkö Pasi Virta näki tärkeänä maanpuolustuskoulutuksen vapaahtoistyössä ihmisten aktivoinnin ja tavoittamisen merkitystä. Toiminnan vetäjien koulutukseen ja sitouttamiseen tarvitaan kannustavaa huomiota.

Pohjois-Suomen Oulun koulutuspaikka on koulutusmääriltään väkilukuun verrattuna Suomen suurin MPK:n toimipaikka. Tänä vuonna Pohjois-Suomessa on järjestetty ennätysmäärä (370 kpl) kursseja, joissa on ollut yli 7 000 osallistujaa.

Lisätietoja

Puheenjohtaja ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Terttu.Savolainen@avi.fi

Varapuheenjohtaja, Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja, eversti Jukka Kotilehto  Jukka.Kotilehto@mil.fi

Kainuun prikaatin apulaiskomentaja, eversti Ari Lehmuslehti, Ari.Lehmuslehti@mil.fi

Ylijohtaja Kaisa Ainasoja, Lapin aluehallintovirasto, Kaisa.Ainasoja@avi.fi

Sihteeri majuri Jukka Hoppania, Jukka.Hoppania@mil.fi

Lappi

Pohjois-Suomi
Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme