Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta tarkennettava: Henkilöstön oltava oikeasti paikalla

Jaa

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian mielestä varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitusta on tarkennettava nykyistä selkeämmäksi. Riittävän henkilöstön tulisi olla lapsiryhmässä oikeasti paikalla ja käytettävissä, mikä ei nykyisin välttämättä toteudu. Asiaan kaivataan kipeästi muutosta.

Varhaiskasvatuksen henkilöstön määrä lasketaan suhteessa hoidettavien lasten määrään. Tämän vuoden elokuussa suhdelukuun tuli odotettu parannus, kun se laski yli kolmivuotiaiden lasten ryhmässä yhteen aikuiseen seitsemää lasta kohti.

–  Henkilöstön ja lasten suhdeluvun toteutuminen tulee määritellä tarkemmin varhaiskasvatuslaissa, niin ryhmäkohtaisesti kuin koko toimintapäivän aikana. Näin päiväkodissa ei esimerkiksi päästäisi osoittamaan, että mitoitus toteutuu keskimäärin päivän aikana, toteaa Talentian erityisasiantuntija Marjo Katajisto.

On tavallista, että henkilökunta joutuu päivän kuluessa vaihtamaan ryhmää laskennallisista syistä. Tällöin lasten ja kasvattajien välille ei muodostu pysyviä vuorovaikutussuhteita, mikä vaikuttaa lasten ja henkilökunnan hyvinvointiin.

Kaikki työntekijät saatava ilmoitusvelvollisuuden piiriin

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee lisäksi varhaiskasvatuslain muutosta, jonka myötä varhaiskasvatuksen henkilökunnan tulee jatkossa ilmoittaa lapsen hoitoon liittyvistä epäkohdista tai epäkohdan uhista.

–  Ilmoitusvelvollisuuden tulee koskea kaikkia varhaiskasvatuksen toimipaikoissa työskenteleviä henkilöitä, Katajisto painottaa.

Lakiluonnoksessa ilmoitusvelvollisuuden ehdotetaan kuitenkin koskevan vain varhaiskasvatuksen kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä työskentelevää henkilökuntaa. Näin esimerkiksi henkilöstömitoituksen ulkopuoliset ammattilaiset, kuten kiertävät varhaiskasvatuksen erityisopettajat tai lapsiryhmässä toimivat avustajat, eivät kuuluisi ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Jako on keinotekoinen.

–  Olemme sitä mieltä, että varhaiskasvatuksen toteuttamisen arviointi ei voi olla vain tiettyjen ammattiryhmien tehtävä, koska kyse on palvelun kokonaisturvallisuudesta, huomauttaa Katajisto.

Kaikkien varhaiskasvatuksen toimipaikoissa työskentelevien eettinen velvoite on suojella lasta ja taata lapsen edun toteutuminen.

Lisäksi Talentiasta on tärkeää, että omavalvonta koskisi jatkossa myös julkisia varhaiskasvatuspalveluja. Ilmoitusvelvollisuus yhdessä omavalvontasuunnitelman kanssa varmistaa varhaiskasvatuksen laadun ja turvallisuuden.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Koko toimeentulotuen siirto Kelalle vaarantaisi heikoimmassa asemassa olevien oikeudet15.2.2021 07:00:00 EETTiedote

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa ajatusta, että koko toimeentulotuki siirtyisi jatkossa Kelalle. Nykyisin Kela huolehtii perustoimeentulotuesta ja kunnat vastaavat ehkäisevästä ja täydentävästä toimeentulotuesta. Kelan entinen pääjohtaja Elli Aaltonen ja julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen ovat esittäneet, että Kela huolehtisi jatkossa toimeentulotuesta kokonaisuudessaan.

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäys suunnitteilla – vaikutukset arvioitava perusteellisesti3.2.2021 10:30:05 EETTiedote

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia painottaa, että suunnitelmat lisätä korkeakoulujen aloituspaikkoja tulee arvioida kokonaisvaltaisesti. Osaavan työvoiman saannin lisäksi on kiinnitettävä huomiota myös tutkintojen suorittamiseen liittyviin tekijöihin. Talentia on antanut lausunnon valtioneuvoston luonnoksesta koulutuspoliittiseksi selonteoksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme