Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Varhaiskasvatuksen sosionomit ratkaisu päiväkotien osaajapulaan

Jaa
Varhaiskasvatuksen työvoimapula ja koulutuksen vetovoimapula näkyvät jo monin tavoin päiväkotien arjessa. Kriisin selättäminen edellyttää varhaiskasvatuksen sosionomien osaamisen tunnistamista ja hyödyntämistä, sanoo Diakonia-ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen.

Varhaiskasvatuksen sosionomit ovat ammattikorkeakoulujen kouluttamia varhaiskasvatuksen monipuolisia ammattilaisia, joiden osaamista ei kuitenkaan huomioida nykyisellään. Koulutuksesta valmistuu sosiaalipedagogiikan asiantuntijoita, joilla on monipuolista osaamista lapsen kasvun, kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin tukemiseksi.

– Varhaiskasvatuksen sosionomitutkinto on monipuolinen ja laaja. Lapsen ja perheen kokonaisvaltainen tukeminen, osallisuuden edistäminen sekä laaja-alainen sosiaalipalvelujärjestelmän tunteminen ovat varhaiskasvatuksen sosionomin vahvuuksia, Diakin toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen sanoo.

Varhaiskasvatuksen sosionomit tulisikin ottaa nykyistä vahvemmin osaksi päiväkodin henkilöstörakennetta.

– Varhaiskasvatuslakia tulisi muuttaa siten, että kolmasosa päiväkodin henkilöstöstä tulee olla varhaiskasvatuksen sosionomeja. Toimiva ja laadukas varhaiskasvatus on kriittistä paitsi lapsen hyvinvoinnin niin myös elinvoimaisen yhteiskunnan näkökulmasta ja siihen tarvitaan kaikki alan osaajat mukaan.

Varhaiskasvatuksen alalla koulutuksen vetovoima on laskenut erityisesti sen jälkeen, kun lakimuutos vei sosionomeilta mahdollisuuden varhaiskasvatuksen opettajan pätevyyteen. Tämä on näkynyt jo Diakin varhaiskasvatuksen sosionomin opintojen suuntautumisvaihtoehdon valinneiden määrässä.

Halua hakeutua alalle heikentää myös urapolkujen ja ylenemismahdollisuuksien puute. Opettajan pätevyyden palauttamisen lisäksi alan uramahdollisuuksia voidaan laajentaa tunnistamalla ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tarjoama osaaminen alalla.

– Päiväkodinjohtajan kelpoisuutta tulisi muuttaa siten, että johtajakoulutuksen saaneet varhaiskasvatuksen sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneet ovat kelpoisia tehtävään. Tämä lisäisi alan vetovoimaa myös varhaiskasvatuksen sosionomeille.

Lisätiedot ja haastattelut

Elina Juntunen, toimitusjohtaja, rehtori, Diakonia-ammattikorkeakoulu
puh. 040 766 1312, sähköposti: elina.juntunen@diak.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme